Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зеленчукова градинка от класната стая

4
Снимка: СУ Панайот Волов

Третокласници прибраха реколтата от своята екоцентрична градинка в училище. Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието през пролетта, когато посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка в класната стая. По-късно тя бе пренесена в двора на училище, а за полската работа помагаха както учители, така и родители.

Градинката на учениците от СУ „Панайот Волов“ израства буквално в кофички на чиновете на децата.

"Бяхме взели пръст от село и поставихме там зеленчуците", "На мен ми беше най-интересно, когато засаждахме градинката, защото обичам да засаждам плодове и зеленчуци", казаха момичетата и момчетата. Класният ръководител Катерина Колева посочи, че отглеждането на биоградина помога за развитие на физическата, интелектуалната и емоционалната интелигентност на децата.

Чуйте репортажа на Деян Герговски. Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рибар къща храни

"За риба в Тутракан" – така се казва документалният филм, който ни представя Историческият Музей в Тутракан. В навечерието на Никулден, видеото разказва любопитни факти за риболова и живота на хората, чийто поминък е свързан с Дунав. Идеята е на уредника в тутраканския музей Цанка Монева, а оператор е един от нейните колеги. Сред главните..

публикувано на 04.12.21 в 10:10

Философът- планинар

Вече 40 години Атанас Атанасов е учител. Преподава философия в Профилираната природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Освен заради призванието си да работи с деца, учениците го обичат и защото години наред той им организира екскурзионни летувания сред българската природа. Заедно преживяват емоциите да са със сродни души в..

публикувано на 03.12.21 в 15:47

Ден на специалните хора

3 декември е Международен ден на хората с увреждания. Той е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта е тези хора да бъдат приемани като равнопоставени в обществото. Много неща се промениха в България през последните години. Животът на инвалидите не е сред тях. Преобразихме отношението си само на думи и вече ги наричаме хора със..

публикувано на 03.12.21 в 09:21
Паламара

Дърва за огрев от "Паламара"

Продължава забавянето на доставките на дърва за огрев от Държавното ловно стопанство „Паламара“ за хората от общините Венец, Никола Козлево, Хитрино и Каолиново. Кога ще бъдат доставени заявените количества дърва по селата Радио Шумен пита още от септември. Тогавашният директор на стопанството Гюнай Кадиров ни убеждаваше, че снабдяването на..

публикувано на 03.12.21 в 09:11

Да спасим семейство в беда

Майка с четири деца живее в крайна бедност в полусрутена постройка в Тутракан. Местни граждани започват инициатива, за да осигурят дом за жената и нейните деца. Хората са разтревожени за оцеляването на семейството и отправят молба към всеки, който може да помогне. В благородната кауза се включва и местната власт. Разкрита е и дарителска..

публикувано на 02.12.21 в 16:41

Шахматен турнир за незрящи шампиони

Спортният клуб за хора със зрителни увреждания «Светлина» в Шумен е домакин на двудневен Регионален шахматен турнир за незрящи. Събитието е посветено на 15 години от създаването на клуба и 100 години Съюз на слепите в България. Той се провежда в навечерието на 3 декември - Международен ден на хората с увреждания. Сили мерят четири отбора - от..

публикувано на 02.12.21 в 16:21

Фойерверките – празник или проблем

В съвремието популярността на фойерверките става все по-голяма. Почти не остава личен или обществен празник без тях. Разнообразието им прави забавлението красиво и незабравимо, но не за това става дума. Не са малко проблемите, които създава безконтролното използване на фойерверките по повод или без. Чуйте репортаж на Жулиета Герова.

публикувано на 02.12.21 в 14:49
Подкасти от БНР