Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фантазиите на Пламен Петров

4
Снимка: Община Шумен

40 нови творби ще представи художникът Пламен Петков на 13 октомври (сряда) от 17.30 часа в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Изложбата е посветена на 40 години творческа дейност.

Пламен Петков разработва своя уникална техника, в която съчетава метален релеф с живопис. По време на откриването ще бъде представен и изложбеният каталог, в който са включени и негови стихове. Изложбата ще бъде представена от проф. д-р Ростислава Тодорова – Енчева.

Тя се реализира с финансовото съдействие на Общинския фонд „Култура“ след участие в конкурс и ще бъде експонирана в залите на галерията до 22 октомври.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда на името на Иван Карадочев

Да се основе награда за литературна критика на името на починалия преди дни Иван Карадочев. Идеята е на шуменското „Дружество на писателите“, но тя трябва да бъде подкрепена от цялата културна общественост, каза поетът Антонин Горчев. „Ще създадем инициативен комитет, който да внесе това предложение. Това просто е едно намерение, което..

публикувано на 08.12.21 в 14:45

Издават "Етнография на Тутракан"

Проект на музея в Тутракан е одобрен от Националния дарителски фонд „13 века България“. Чрез отпечатване на „Етнография на Тутракан“ ще се представят обичаите, традициите, бита, културата архитектурата, фолклора, занаятите, семейните и родовите взаимоотношения, вярванията на отделните етноси и религиозни групи в Тутраканския край. Очаква се..

публикувано на 08.12.21 в 12:54

Премиера на "Грозният"

Премиера на спектакъла „Грозният“ ще има тази вечер в Драматичен театър Търговище. Режисьор е Денислав Янев, в главната роля е актьорът Петко Венелинов.   Сценографията и костюмите са на Никол Трендафилова. Автор на музиката е Милен Апостолов. На сцената са и актьорите от трупата на театъра Лора Недялкова и Радослав Радев. П ремиерата е от 19..

публикувано на 07.12.21 в 15:05
Маестро Станислав Ушев

Отиде си маестро Станислав Ушев

Почина маестро Станислав Ушев, главен диригент и директор на Симфониета - Шумен. Той е роден в Плевен, завършил е музикалното училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. учи оперно-симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург в класа на Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е диригент и директор..

публикувано на 07.12.21 в 14:31

Памет за Вапцаров

Повече от 130 души от страната са се включили в обявения от тутраканското читалище „Никола Йонков Вапцаров“ национален конкурс за видеоклип „Съвременна интерпретация на Вапцаров стих“.  Форумът се осъществява за трети път, съобщиха от читалището. Изпратени са видеоклипове с рецитации, драматизации, изразително четене, авторски творби,..

публикувано на 07.12.21 в 12:44

Тони Теллалов с наградата „Иван Пейчев“

Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ за 2021 година ще бъде връчена на Тони Теллалов за най-новата му стихосбирка „Парче от икона“. За участие в тазгодишното издание на конкурса са изпратени 20 творби. Жури в състав проф. Михаил Неделчев, проф. Добрин Добрев, проф. Евдокия Борисова, Мирела Иванова, Иван Карадочев, Кристин Димитрова,..

публикувано на 07.12.21 в 09:31

Памет за Кирил Господинов

Паметна плоча, посветена на българския актьор Кирил Господинов, ще бъде открита днес в Тервел. От 16 ч. ще има и тържество в Народно читалище „Димитър Дончев – Доктора“.  "П одготвя се откриване на паметник на Кирил Господинов и във Варна. На Коледа предстои да бъде представена нова книга, посветена на Кирил Господинов", коментира за Радио Шумен дъщерята..

публикувано на 06.12.21 в 10:57
Подкасти от БНР