Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мюфтийство в Разград: Няма да отказваме религиозни услуги на граждани

Снимка: БГНЕС

Районното мюфтийство в Разград не е отказвало и няма да отказва религиозни услуги на граждани. Това заяви за Радио Шумен районният мюфтия Мехмед Аля по повод публикация в интернет, че институцията ще отказва религиозни обреди и обичаи на граждани, които при преброяването не са посочили мюсюлманството като тяхна религия.

Той потвърди, че преди старта на преброяването е имало заседание на имамите и ходжите в областта. Целта на срещата е била населението да бъде добре осведомено за попълването на анкетната карта.

Мехмед Аля припомни, че според Закона за вероизповеданията държавата отпуска субсидия на вероизповеданията, ако в последното преброяване на населението над 1% от хората са заявили принадлежност към тази религия. При преброяването през 2011 г. 574 000 души са се определели като мюсюлмани, каза още Мехмед Аля. Годишната субсидия за мюсюлманското вероизповедание тази година е 5 700 000 лв.

Мехмед Аля категорично заяви, че Районното мюфтийство в Разград няма информация за това кой какви данни е попълнил в графата за вероизповедание при преброяването на населението и жилищния фонд.

Повече по темата от разговора на Айше Лятиф с Мехмед Аля.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на специалните хора

3 декември е Международен ден на хората с увреждания. Той е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта е тези хора да бъдат приемани като равнопоставени в обществото. Много неща се промениха в България през последните години. Животът на инвалидите не е сред тях. Преобразихме отношението си само на думи и вече ги наричаме хора със..

публикувано на 03.12.21 в 09:21
Паламара

Дърва за огрев от "Паламара"

Продължава забавянето на доставките на дърва за огрев от Държавното ловно стопанство „Паламара“ за хората от общините Венец, Никола Козлево, Хитрино и Каолиново. Кога ще бъдат доставени заявените количества дърва по селата Радио Шумен пита още от септември. Тогавашният директор на стопанството Гюнай Кадиров ни убеждаваше, че снабдяването на..

публикувано на 03.12.21 в 09:11

Да спасим семейство в беда

Майка с четири деца живее в крайна бедност в полусрутена постройка в Тутракан. Местни граждани започват инициатива, за да осигурят дом за жената и нейните деца. Хората са разтревожени за оцеляването на семейството и отправят молба към всеки, който може да помогне. В благородната кауза се включва и местната власт. Разкрита е и дарителска..

публикувано на 02.12.21 в 16:41

Шахматен турнир за незрящи шампиони

Спортният клуб за хора със зрителни увреждания «Светлина» в Шумен е домакин на двудневен Регионален шахматен турнир за незрящи. Събитието е посветено на 15 години от създаването на клуба и 100 години Съюз на слепите в България. Той се провежда в навечерието на 3 декември - Международен ден на хората с увреждания. Сили мерят четири отбора - от..

публикувано на 02.12.21 в 16:21

Фойерверките – празник или проблем

В съвремието популярността на фойерверките става все по-голяма. Почти не остава личен или обществен празник без тях. Разнообразието им прави забавлението красиво и незабравимо, но не за това става дума. Не са малко проблемите, които създава безконтролното използване на фойерверките по повод или без. Чуйте репортаж на Жулиета Герова.

публикувано на 02.12.21 в 14:49
Първан Симеонов

Пандемия и демокрация

Дискусия на тема „Ще има ли демокрация след COVID-19?” привлече като участници юристи и анализатори на общественото мнение – различни политолози и социолози. Те естествено коментираха и актуалната ситуация в страната и в света. "По въпроса за по-леки или по-твърди мерки 50:30 е съотношението в проучване, проведено през ноември", заяви Първан Симеонов..

публикувано на 02.12.21 в 11:29

Бустерната доза оставя отворени границите на ЕС?

Ще успеят ли подсилващите дози на ваксините срещу Covid-19 да оставят границите на Европейския съюз отворени и през 2022 г.? В момента зеленият имунизационен сертификат е достатъчен, за да позволи на всеки гражданин на общността да пътува. Валидността на документа е една година. Поне засега. Все повече държави започнаха да насърчават гражданите си..

публикувано на 02.12.21 в 11:16
Подкасти от БНР