Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шуменка в дует със звезда на Метрополитън

Снимка: Личен архив/ Фейсбук

Шуменката Александрина Михайлова ще партнира на Томас Хемпсън на концерта му в София на 31 октомври.

Звездата на Метрополитън пристига у нас за втори концерт със Софийската филхармония в зала „България“. Още с обявяването на концерта беше съобщено, че този път американският баритон ще пее у нас в дует, но коя ще бъде партньорката му остана тайна до последно.

Днес вече е ясно, че така желаното място до Томпсън ще заеме сопраното Александрина Михайлова, която е възпитаничка на Райна Кабаиванска.

Това е поредно признание за 23-годишната шуменка, която по-рано през годината получи място в Академията на Ла Скала. Изборът е направен лично от Хемпсън сред няколко предложения на диригента Найден Тодоров и с одобрението на директора на Студио „Ла Скала“. На сцената на Зала „България“ Александрина ще представи две арии и няколко дуета с американската оперна звезда. Програмата на вечерта включва арии и дуети от Верди, Пучини, Доницети, Лехар, Бърнстейн и други. Диригент е Найден Тодоров, с когото Михайлова вече е работила в майсторските класове на Кабаиванска.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда на името на Иван Карадочев

Да се основе награда за литературна критика на името на починалия преди дни Иван Карадочев. Идеята е на шуменското „Дружество на писателите“, но тя трябва да бъде подкрепена от цялата културна общественост, каза поетът Антонин Горчев. „Ще създадем инициативен комитет, който да внесе това предложение. Това просто е едно намерение, което..

публикувано на 08.12.21 в 14:45

Издават "Етнография на Тутракан"

Проект на музея в Тутракан е одобрен от Националния дарителски фонд „13 века България“. Чрез отпечатване на „Етнография на Тутракан“ ще се представят обичаите, традициите, бита, културата архитектурата, фолклора, занаятите, семейните и родовите взаимоотношения, вярванията на отделните етноси и религиозни групи в Тутраканския край. Очаква се..

публикувано на 08.12.21 в 12:54

Премиера на "Грозният"

Премиера на спектакъла „Грозният“ ще има тази вечер в Драматичен театър Търговище. Режисьор е Денислав Янев, в главната роля е актьорът Петко Венелинов.   Сценографията и костюмите са на Никол Трендафилова. Автор на музиката е Милен Апостолов. На сцената са и актьорите от трупата на театъра Лора Недялкова и Радослав Радев. П ремиерата е от 19..

публикувано на 07.12.21 в 15:05
Маестро Станислав Ушев

Отиде си маестро Станислав Ушев

Почина маестро Станислав Ушев, главен диригент и директор на Симфониета - Шумен. Той е роден в Плевен, завършил е музикалното училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. учи оперно-симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург в класа на Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е диригент и директор..

публикувано на 07.12.21 в 14:31

Памет за Вапцаров

Повече от 130 души от страната са се включили в обявения от тутраканското читалище „Никола Йонков Вапцаров“ национален конкурс за видеоклип „Съвременна интерпретация на Вапцаров стих“.  Форумът се осъществява за трети път, съобщиха от читалището. Изпратени са видеоклипове с рецитации, драматизации, изразително четене, авторски творби,..

публикувано на 07.12.21 в 12:44

Тони Теллалов с наградата „Иван Пейчев“

Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ за 2021 година ще бъде връчена на Тони Теллалов за най-новата му стихосбирка „Парче от икона“. За участие в тазгодишното издание на конкурса са изпратени 20 творби. Жури в състав проф. Михаил Неделчев, проф. Добрин Добрев, проф. Евдокия Борисова, Мирела Иванова, Иван Карадочев, Кристин Димитрова,..

публикувано на 07.12.21 в 09:31

Памет за Кирил Господинов

Паметна плоча, посветена на българския актьор Кирил Господинов, ще бъде открита днес в Тервел. От 16 ч. ще има и тържество в Народно читалище „Димитър Дончев – Доктора“.  "П одготвя се откриване на паметник на Кирил Господинов и във Варна. На Коледа предстои да бъде представена нова книга, посветена на Кирил Господинов", коментира за Радио Шумен дъщерята..

публикувано на 06.12.21 в 10:57
Подкасти от БНР