Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църквата в Драгоево празнува

4
Църквата "Света Параскева" в село Драгоево
Снимка: Радио Шумен

Трети фолклорен фестивал „Драгоево пее и танцува“ организират на 13 и 14 октомври община Велики Преслав, НЧ „Васил Друмев 1881" и кметството в с. Драгоево. Тази година фестивалът е посветен на 150-тата годишнина от построяването на възрожденската църква „Света Параскева“ в селото.

От 17.00 часа в храма ще бъде отслужено вечерно богослужение, което ще бъде последвано от литийно шествие до читалището. Там ще бъде прожектирана част от пиесата „Камбаната на Света Петка”, като вечерта ще завърши с концерт на Капанския ансамбъл от Разград. В рамките на празника в НЧ „Васил Друмев 1881" ще бъдат подредени няколко изложби - „Църквата „Света Параскева“ - минало и настояще“, „Сребърна брадва - сбъдване на една мечта“с кадри от участието на ансамбъла „Дядо Драгой“ в 52-ия Международен фестивал по планински фолклор в гр. Закопане – Полша и етнографска изложба „Български традиции и обичаи“.

На 14 октомври след тържественото утринно богослужение от 10. 00 часа в храма "Св. Параксева" ще бъде отслужен молебен.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за Кирил Господинов

Паметна плоча, посветена на българския актьор Кирил Господинов, ще бъде открита днес в Тервел. От 16 ч. ще има и тържество в Народно читалище „Димитър Дончев – Доктора“.  "П одготвя се откриване на паметник на Кирил Господинов и във Варна. На Коледа предстои да бъде представена нова книга, посветена на Кирил Господинов", коментира за Радио Шумен дъщерята..

публикувано на 06.12.21 в 10:57

Киното се храни с млади хора и тела

Актрисата Ели Скорчева се завръща след близо 30-годишно отсъствие от екрана на телевизията и киното в най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Тя ще играе главната роля на пенсионирана учителка, която става жертва на телефонни измамници. Възрастната жена губи по нелеп начин парите, които е спестила за надгробната плоча на своя..

публикувано на 03.12.21 в 11:17
Мисионис

Уникален римски свещник в Мисионис

Перфектно реставриран представителен римски свещник показаха археолози при обобщаване на сезона от проучванията на античния град Мисионис, край Търговище. Находката е изключително ценна и много рядко срещана за нашите географски ширини, съобщи археологът Николай Овчаров. 50-сантиметровият бронзов представителен свещник - канделабър, е бил..

публикувано на 02.12.21 в 14:59
Александрина Михайлова от Шумен

Шуменска дива на софийска сцена

Шуменката Александрина Михайлова, талантлива ученичка на Райна Кабаиванска, ще направи утре вечер своя оперен дебют на сцената на Софийската опера и балет. 23-годишното сопрано ще участва в "Турандот“ от Пучини. Тя ще се въплати в ролята на Лиу. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов. Неин партньор ще бъде друг обещаващ възпитаник на..

публикувано на 01.12.21 в 15:01

Със сертифакат в библиотеката

Читателите на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград от днес ще ползват услугите й срещу представяне на зелен сертификат, съобщи за БТА директорът на културната институция Димитър Петров. За младежите до 18-годишна възраст няма ограничения за прием в библиотеката. Гражданите, които не представят документ, че са ваксинирани,..

публикувано на 01.12.21 в 11:06
Стефан Командарев

Обявиха условията за филмовия кастинг

Кастинг за статисти за филмова продукция с работно заглавие "Ало" ще има в Шумен в петък от 8 до 12 часа пред Народно читалище "Тодор Петков". Радио Шумен припомня, че лентата е дело на режисьора Стефан Командарев. Снимките е предвидено да бъдат през януари и февруари. Участниците във филма ще получат възнаграждение. Телефонът за връзка с..

публикувано на 30.11.21 в 16:28

Метаморфозите на Красимир Арсов

Три години по-късно известният шуменски художник Красимир Арсов днес /30.11/ отново показва изложба, в чието заглавие стои изразът "приказни видения". По този начин творецът дава възможност всеки да види своя шарен ъгъл от детството и да открие своето въображение в тях. До 15 декември в галерийното пространство на Регионалната библиотека „Стилиян..

публикувано на 30.11.21 в 16:14
Подкасти от БНР