Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бобрите се завърнаха

Снимка: Pixabay

Два научни екипа, независимо един от друг, направиха едно и също научно откритие. Екипът на проф. Николай Начев от Шуменския университет и на д-р Николай Коджабашев от БАН регистрираха със следи и снимки присъствието на семейство евразийски бобри в защитената зона „Ломовете“. Откритието е с изключителна научна стойност, защото от 150 години се приемаше, че бобрите са изчезнали.

Екипът от Шуменския университет тръгва по следите на бобрите, след като ловец от района съобщил, че по течението на река Русенски Лом има характерно изменение на коритото.

„Установихме две животни. Напълно е възможно колегите, които паралелно са работили, да са установили същите две животни. Добрата новина се състои в това, че има новообразувана популация, т.е. бобърът се върна в българската фауна“, каза проф. д-р Николай Начев от ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Първата научна информация за следи от живот на вида е от септември 2020 г., а фоторегистрацията е от април 2021 г. Учените наричат бобрите "хидроинженерите на природата".

„Много ценен е с това, че той укротява теченията на реките, което прави присъствието му изключително благоприятстващо някои други видове, като видрата“, каза още проф. д-р Начев.

Учените искат да осигурят спокоен живот на бобрите, пазят в тайна точното им местообитание, за да им осигурят възможност за размножаване. В миналото са били избивани заради кожата и секрецията от жлезите, които са били използвани в козметиката.

Чуйте интервю на Здравка Русева с проф. д-р Николай Начев от ШУ.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски университет

Различният празник

Различен или не, 8 декември продължава да обединява студентите. Традиционно празникът е най-забавното време, когато лекции, изпити и безсънни нощи са почти изтрити от паметта и се заместват от приятелите и новите запознанства. Чувството е още по- приятно, защото в Шумен има студентска общност, а това придава особена жизненост на града. Как..

публикувано на 08.12.21 в 15:30

Половин век студентска любов

Казват, че стане ли веднъж студент, човек остава такъв за цял живот. Във Велики Преслав живее едно семейство, което е започнало своята връзка на 8 декември преди 51 години. Виргиния и Иван Иванови се запознават като на шега по време на бляскавия по онова време студентски празник. А след това любовта им прераства в нещо много по-голямо...

публикувано на 08.12.21 в 09:08
Д-р Стоян Тодоров

Грип или коронавирус?

Почти две години след началото на пандемията все още ни е трудно да различим симптомите на коронавирус от обикновен грип. Какво казват лекарите? Потърсихме съветите на д-р Стоян Тодоров - специалист-ревматолог и специалист по вътрешни болести, лекар с голям опит при лечение на пациенти с COVID-19 в МБАЛ - Шумен и МБАЛ - Силистра. Чуйте интервюто на..

публикувано на 07.12.21 в 14:25

Добротата спасява

Днешният Никулден е по-различен. Той е не толкова за празнуване, колкото   за размисъл. Днес е редно да сме честни пред себе си - даряваме ли достатъчно. И време, и внимание, и средства. 19-годишният Георги Христов пострада през 2020 г. при тежка катастрофа край Шумен. 62 дни той беше в кома. След това се наложиха редица процедури, които да го..

публикувано на 06.12.21 в 14:47

Европа в подкрепа на децата билингви

Как европейските пари помагат на децата да усвояват учебния материал и да повишават успеха си? Формулата на успешното учене се прилага в Средно училище „Трайко Симеонов“ в Шумен. Там към всеки клас има поне по две групи, които получават допълнителни часове по математика и по български език. В училището има и деца – билингви, а проектът позволява..

публикувано на 06.12.21 в 08:49

Рибар къща храни

"За риба в Тутракан" – така се казва документалният филм, който ни представя Историческият Музей в Тутракан. В навечерието на Никулден, видеото разказва любопитни факти за риболова и живота на хората, чийто поминък е свързан с Дунав. Идеята е на уредника в тутраканския музей Цанка Монева, а оператор е един от нейните колеги. Сред главните..

публикувано на 04.12.21 в 10:10

Философът- планинар

Вече 40 години Атанас Атанасов е учител. Преподава философия в Профилираната природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Освен заради призванието си да работи с деца, учениците го обичат и защото години наред той им организира екскурзионни летувания сред българската природа. Заедно преживяват емоциите да са със сродни души в..

публикувано на 03.12.21 в 15:47
Подкасти от БНР