Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

47 000 йероглифа за 5 години

Снимка: Личен архив/ Сияна Симеонова

Сияна Симеонова е шуменка, завършила Софийския университет в специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Създател е на първата в България платформа за изучаване на китайски език и преподава източния език в Шуменския университет.

Тази година от висшето училище отново организират курс по китайски език, а ръководител ще бъде младата шуменска.

Защо решава да учи китайски език? Кои са разликите между България и Китай? Трудно ли се учи китайски език? Отговорите на тези въпроси потърси Юриета Иванова в интервю със Сияна Симеонова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на специалните хора

3 декември е Международен ден на хората с увреждания. Той е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта е тези хора да бъдат приемани като равнопоставени в обществото. Много неща се промениха в България през последните години. Животът на инвалидите не е сред тях. Преобразихме отношението си само на думи и вече ги наричаме хора със..

публикувано на 03.12.21 в 09:21
Паламара

Дърва за огрев от "Паламара"

Продължава забавянето на доставките на дърва за огрев от Държавното ловно стопанство „Паламара“ за хората от общините Венец, Никола Козлево, Хитрино и Каолиново. Кога ще бъдат доставени заявените количества дърва по селата Радио Шумен пита още от септември. Тогавашният директор на стопанството Гюнай Кадиров ни убеждаваше, че снабдяването на..

публикувано на 03.12.21 в 09:11

Да спасим семейство в беда

Майка с четири деца живее в крайна бедност в полусрутена постройка в Тутракан. Местни граждани започват инициатива, за да осигурят дом за жената и нейните деца. Хората са разтревожени за оцеляването на семейството и отправят молба към всеки, който може да помогне. В благородната кауза се включва и местната власт. Разкрита е и дарителска..

публикувано на 02.12.21 в 16:41

Шахматен турнир за незрящи шампиони

Спортният клуб за хора със зрителни увреждания «Светлина» в Шумен е домакин на двудневен Регионален шахматен турнир за незрящи. Събитието е посветено на 15 години от създаването на клуба и 100 години Съюз на слепите в България. Той се провежда в навечерието на 3 декември - Международен ден на хората с увреждания. Сили мерят четири отбора - от..

публикувано на 02.12.21 в 16:21

Фойерверките – празник или проблем

В съвремието популярността на фойерверките става все по-голяма. Почти не остава личен или обществен празник без тях. Разнообразието им прави забавлението красиво и незабравимо, но не за това става дума. Не са малко проблемите, които създава безконтролното използване на фойерверките по повод или без. Чуйте репортаж на Жулиета Герова.

публикувано на 02.12.21 в 14:49
Първан Симеонов

Пандемия и демокрация

Дискусия на тема „Ще има ли демокрация след COVID-19?” привлече като участници юристи и анализатори на общественото мнение – различни политолози и социолози. Те естествено коментираха и актуалната ситуация в страната и в света. "По въпроса за по-леки или по-твърди мерки 50:30 е съотношението в проучване, проведено през ноември", заяви Първан Симеонов..

публикувано на 02.12.21 в 11:29

Бустерната доза оставя отворени границите на ЕС?

Ще успеят ли подсилващите дози на ваксините срещу Covid-19 да оставят границите на Европейския съюз отворени и през 2022 г.? В момента зеленият имунизационен сертификат е достатъчен, за да позволи на всеки гражданин на общността да пътува. Валидността на документа е една година. Поне засега. Все повече държави започнаха да насърчават гражданите си..

публикувано на 02.12.21 в 11:16
Подкасти от БНР