Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И лекарите с безплатни рецепти за COVID

Снимка: Архив

Всички общопрактикуващи лекари ще могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за пациентите с COVID-19. Това решиха на свое заседание членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Мярката влиза в сила от днес и ще важи само за здравноосигурени пациенти.

Другото решение засяга болничните заведения, за които ще бъдат преразпределени средства за лечение на коронавирасната инфекция. Парите ще бъдат насочени към болници, които имат над 10% ковид легла.

Целта е да се компенсират разходите на лечебните заведения за купуването на лекарства и кислород, както и за плащането на сметките за ток.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраниха проповеди по домовете

Религиозната пропаганда по домовете, извършвана от членовете на „Свидетели на Йехова“ в Шумен, е окончателно забранена. Върховният административен съд отказа да ревизира взетото през май решение и обяви обжалването на йеховистите за процесуално недопустимо и просрочено. Религиозната институция атакува промени в Наредба №1 за поддържане и..

публикувано на 02.12.21 в 14:17
Шуменски университет

Шуменският университет с добър рейтинг

Шуменският университет е в средата на класацията по институционална акредитация и на трето място в традиционното за ВУЗ-а направление „педагогика“. Това става ясно от единайсетото издание на Рейтинговата система на 52-те висши училища в България, което бе представено днес в Министерството на образованието и науката (МОН). Според..

публикувано на 02.12.21 в 13:57

Наркодилър с двойно гражданство - под стража

По искане на Окръжна прокуратура – Шумен, състав на Шуменския окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо 47-годишния мъж, обвинен, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в условията на опасен рецидив, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Съдът уважи мотивите на прокуратурата да поиска..

публикувано на 02.12.21 в 13:11

Три деца с коронавирус

За изминалото денонощие 33 души са с потвърден положителен резултат за COVID-19 в област Шумен. . Регистрираните са на възрастот 12 до 87 години, като три от тях са деца на 12 години. Най-много са новозаразените на възраст от 40 до 49 години. Това съобщиха от РЗИ - Шумен. В..

публикувано на 02.12.21 в 13:02

Отиде си Иван Карадочев

Литературният критик Иван Карадочев е починал тази сутрин в съня си. Това съобщи в социалната мрежа Николай Калев – член на УС на клуб „Култура за Шумен“. Иван Карадочев бе член на Съюза на българските писатели, литературен критик и културолог от национално значение, с над 2000 публикации. Пишеше статии за творчеството на Ивайло Петров, Йордан..

публикувано на 02.12.21 в 12:27
Фонтанът пред Съдебната палата в Шумен

Искат арест за каналджиите от Бургаско

Двама мъже от село Подвис, област Бургас, превозвали 13 мигранти, са задържани край Шумен. Единият от тях – 28-годишен мъж,  е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомага чужденец да преминава в страната в нарушение на закона. Той е осъждан и е извършил деянието в изпитателен..

публикувано на 02.12.21 в 11:57
СУ

Обновяват училище с пари от Норвегия

Част от Средното училище „Васил Левски“ в Нови пазар ще бъде основно ремонтирано със средства от Норвегия, съобщават от администрацията. Проектът е на стойност над 900 000 лв. и включва поставянето на външна и вътрешна топлоизолация и подмяна на дограми. Ще бъде обновена и отоплителната инсталация, която ще се захранва от собствен източник на..

публикувано на 02.12.21 в 11:49
Подкасти от БНР