Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

6000 лева до целта

Снимка: Радио Шумен

Кампанията „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“, която събира средства за отделението по неонатология в шуменската болница, вече изпълнява третата си кауза. Преведени са 30 000 лева от необходимите общо 36 000 лева за неонатален респиратор.

„Изключително сме щастливи и благодарим, че се откликна толкова бързо на призива ни през октомври за спешно предаване на събраните стотинки“, каза Милена Ламбрева, координатор и участник в акцията.

Само за месец и половина са събрани 17 000 лв. Предстои да се преброят и внесат предадените от Сандански стотинки, има такива и в София, предстоят и акции за предаване на стотинки по градове.

„Останалите 6000 лв. за апарата със сигурност скоро ще бъдат преведени. Той вече се подготвя и очакваме информация кога ще бъде доставен в шуменската неонатология, което изключително ще помогне на малките пациенти там. В момента в Отделението по неонатология има три деца на изкуствена белодробна вентилация. Едното от тях е на обдишване повече от два месеца поради тежки увреждания и е невъзможно прекратяване на вентилацията. Използването на съвременна апаратура дава възможност за по-малка продължителност на обдишването с апарат, което осигурява адекватно развитие на детето“, посочи началникът на отделението д-р Лиляна Куздова.

В отделението имат нужда от още един такъв респиратор, непрекъснато пристигат малки пациенти с необходимост от изкуствена белодробна вентилация. Тази нощ също е постъпило недоносено бебенце от Разград, което е обдишвано по пътя.

Необходим е и апарат за кръвногазов анализ, при който се използва капилярна кръв. "Той е изключително удобен за работа, дава възможност за изследване на няколко показателя чрез вземането на няколко капки кръв. Това предпазва децата ат кръвозагуба и понижаване на кръвните показатели, което впоследствие налага кръвопреливане с всички рискове на тази манипулация", каза още д-р Куздова.

Събирането на средства за неонатологичното отделение в Шумен продължава. Монетите се предават в постоянните пунктове на акцията „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“. Може и да ги внесете директно по сметката на акцията в Банка ДСК.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пешеходци на фокус

Полицейска операция за контрол на неправилно пресичащи пешеходци и водачи, които отнемат предимство на пешеходци, се провежда на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. По време не операцията ще се следи дали пешеходците нарушават правилата, пресичат ли на непозволени и забранени места. Проверките ще се извършват на територията на..

публикувано на 24.01.22 в 16:20

Следят под лупа харча на милионите

Предложението за сформиране на два екипа от служители на община Шумен, общински съветници и кметове на села, които да следят как се разходва 20 -милионният заем за ремонт на улици в града и селата беше одобрено от Правна комисия. Юристите обаче направиха и някои корекции във внесеното от кмета Христов предложение. Според промените, екипите ще..

публикувано на 24.01.22 в 16:13

Четирима спестиха санкции

Четирима шуменци са едни от първите клиенти на НАП, които си спестиха по 20% от наложени им санкции. Това стана възможно след влизане в сила на новата разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания от 23 декември 2021 г. Тя дава възможност при наложена глоба или имуществена санкция от НАП, нарушителите да имат възможност да..

публикувано на 24.01.22 в 15:12
Ася Аспарухова - ДБГ

Защо вдигнаха данъка?

Поемането на дългосрочния заем от 20 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа и вдигането на данък сгради са сред най-значимите решения, които взе Общинският съвет в Шумен през изминалата година. Това каза в ефира на Радио Шумен председателят Ася Аспарухова. По думите ѝ, за да се синхронизира Наредбата за местните данъци и такси, съветниците..

публикувано на 24.01.22 в 14:38

Властта на крак срещу заразата

Заседание на Областния кризисен щаб ще се проведе утре от 10 ч. в Шумен. Причината е нарастващата заболеваемост от COVID-19 на територията на област Шумен. На заседанието директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова ще представи информация за актуалната епидемична обстановка и извършените до момента имунизации в рамките на ваксинационната..

публикувано на 24.01.22 в 14:10

Бебе на 5 месеца с коронавирус

Заболеваемостта в Шуменска област на двуседмична база вече е 555 на 100 000 души, съобщиха от РЗИ. 162 новозаразени са регистрирани с COVID-19 за последните три дни. Най-малкият инфектиран е момиченце на 5 месеца, а най-възрастният е на 90 години. Над 2000 са поставените дози ваксини срещу коронавирус а изминалата седмица. Общият брой..

публикувано на 24.01.22 в 12:56

Пожар в шуменската болница

За среднощен пожар в МБАЛ - Шумен вчера съобщават от местната полиция. Малко след полунощ на 23 януари е приет сигнал за пожар в стая на седмия етаж в шуменската болница. Към мястото на произшествието са насочени два противопожарни екипа. Установено били задимяване в коридора на етажа. Пожарът бил ликвидиран от болничния персонал до пристигане на..

публикувано на 24.01.22 в 12:52
Подкасти от БНР