Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Топло в училище

4
Снимка: Радио Шумен

Вече не са новина ескалиращите цени на тока и газа, които в зимния период са особено важни за отопляването не само на жилища, но и на обществени сгради. В последните години детски градини, училища, социални домове преоборудваха топлинните си инсталации на газ. Сега обаче цените растат, а ръководствата на тези институции трябва да се оправят в рамките на делегираните им бюджети, които не са актуализирани, защото все още не е приет държавният бюджет.

Как се справят в Шумен и Търговище? Поискали ли са общинските структури помощ, за да покрият растящите сметки за ток и газ? Проверката е на Здравка Русева.

Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ се отоплява с газ. Очакванията са, че фактурата ще бъде близо 16 000 лева, но сметката за ток е ясна. За да е комфортно в училище, ще помагат и от общината, каза кметът на Шумен Любомир Христов.

В Търговище засега няма проблем с отоплението. Никой не е искал финансова помощ от общината, каза пресаташето Станислава Солакова. Детските градини в общината са 12, а общинските училища 16. Само едно се отоплява на електричество. По селата училищата са снабдени с твърдо гориво.

Чуйте репортаж на Здравка Русева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Време за дипломация

През този месец градусът на напрежение между Русия и НАТО нарасна. Повод за ескалация стана искането от Москва НАТО да изтегли въоръжението си от страните, които са се присъединили към НАТО в края на 90-те години на миналия век, тоест – да няма натовска бойна техника и бази в Румъния и България. Русия поиска още и гаранции, че НАТО няма да се..

публикувано на 28.01.22 в 14:45
Д-р Абдулах Заргар - Исперих. Архив

Д-р Заргар и чаша вода в пустинята

„Чувствам се по-сигурен. Сега е по-лесно за административните неща, за ток, за вода, за интернет. За всичко преди трябваше да моля приятели“. Така д-р Абдулах Заргар обяснява промяната в живота му през изминалата година. В началото на 2021 г. лекарят от ирански произход, зад който застана цял Исперих, и спечели силна обществена подкрепа, получи..

публикувано на 26.01.22 в 14:20

Все повече пламнали комини

Увеличава се броят на пожарите, които са без материални загуби, но възникват предимно в комини. Само бързата намеса на противопожарните служители не води до разпространението им и предизвикване на щети. Това, според гл. инспектор Красимир Колев от противопожарната служба в Шумен, е признак на подценяване на ситуацията. Гл. инспектор Колев каза,..

публикувано на 26.01.22 в 12:36

Одобрението към институциите

Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от над 58%. Доверието в правителството се повишава до близо 45 процента. Недоверието към парламента е по-високо от доверието в него. Високи обаче са икономическите страхове на българите. Това сочи изследване на агенция „Gallup International“, проведено с над 800 пълнолетни българи до средата..

публикувано на 26.01.22 в 12:10

Новата система - на изчакване

На 12 януари трябваше да влязат в сила новите промени при извършването на годишните технически прегледи на автомобилите. Те предвиждат по-строг контрол върху данните от прегледа, касаещи екокатегорията на автомобила и вредните емисии, които той изпуска. Системата предвижда тези данни да се изпращат директно в „Автомобилна администрация“. Все още..

публикувано на 26.01.22 в 08:37

Цветният свят на Деси

Какво прави животът ви интересен? Това бе една от темите в съботното издание на предаването ,,Денят на совите“. Един човек, който може да ни даде цветни отговори по темата е вокалният педагог от Търговище Десислава Станкова. Предлагаме ви един разговор за зареждащите я положително неща в ежедневието, за невидимата за очите красота и за..

публикувано на 25.01.22 в 16:33

Опасни язовири

Класификацията на язовирите в региона вече е напълно завършена. Според нея в първа степен са потенциално опасните. Има ли такива, които са наистина опасни и чието състояние трябва да се следи постоянно? Отговор потърсихме от ДАМТН, от където извършват контрол на водните съоръжения. „Той включва огледи на язовирните стени и..

публикувано на 21.01.22 в 15:41
Подкасти от БНР