Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нови контейнери за отпадъци

15 контейнера за строителни отпадъци (лифтдъмпери) ще разположи Община Русе в града, съобщават от администрацията. 10 от тях ще са с вместимост 4 м³, а останалите 5 с 5,5 м³. Те ще бъдат поставени във всеки от петте района: “Възраждане”, “Дружба-Чародейка”, “Здравец-Родина” и Централен.

Община Русе предоставя възможност на гражданите чрез анкета да изберат между няколко възможни локации за позиционирането им, като тя ще бъде достъпна до 23 май.

Освен контейнери за строителни материали, в изпълнение на проекта ще бъдат изградени и 5 мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци в Русе. По-малки съдове за разделно събиране вече са разположени в административните сгради на територията на общината.

От администрацията ще организират и пролетна и есенна кампания за безплатно извозване на строителни отпадъци, генерирани от строителни дейности и ремонти в домовете, а датите ще бъдат предварително обявени на русенци.


ВИЖТЕ ОЩЕ
РИМ Русе

Артефактите - в интернет

Център за дигитализация, чрез който ще бъдат опазени и подобрени условията за достъп до културното наследство на Русе и региона, ще бъде създаден от Общината съвместно с основните културни институции и организации. Проектът е на стойност малко над 525 хил. лв., а бенефициент е Община Русе в партньорство с Регионалната библиотека, Драматичния..

публикувано на 06.07.22 в 15:47

Русенци с електрически скутери

100 електрически тротинетки, разположени в 20 точки в Русе, вече са на разположение на жителите и гостите на града.  Презентацията на скутерите беше на велоалеята на русенския кей. „Особено изискване на Община Русе беше в пешеходните зони скоростта на движение да пада под тази на пешеходците и така електрическите скутери да станат..

публикувано на 06.07.22 в 14:32

Ученици на стаж в Общината

32 ученици от русенски училища избраха да изкарат летните си стажове в общински предприятия и отдели. 31 от тях са от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) „Пеньо Пенев” и ще практикуват в общинското предприятие „Комунални дейности“. Един е възпитаник на Електротехникума, той ще има стаж в отдел „Информационни..

публикувано на 06.07.22 в 08:42

Изграждат интермодален терминал

Интермодален терминал за обработка на товари ще бъде изграден в Русе по националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се той да бъде завършен през 2025 г. и да облекчи трафика на сухопътната мрежа за сметка на железопътната. Терминалът в Русе ще повиши значително ефективността на транспорта и ще намали въглеродния отпечатък на..

публикувано на 05.07.22 в 13:02

Лятна академия за деца

Откриха Университетска лятна академия за деца „В чудния свят на растенията” в Русе. Ще се обучават над 25 деца от различни възрасти. В рамките на две седмици децата ще имат възможността да научат повече интересни и любопитни факти за растенията и за научно-изследователските лаборатории на Университета, да засадят растения на..

публикувано на 04.07.22 в 12:12

Откриха тунинг фестивала „Маска“

Официалният старт на шестото издание на международния тунинг фестивал „Маска“ бе даден днес на полигона на ДЗС в Русе. Началото бе съпроводено с различни атракции, като очаквано най-голям интерес привлече дрифт шоуто, а по същото време в близост се провеждаше и офроуд състезание. Участници и публика ще имат възможност да разгледат тунинг..

публикувано на 02.07.22 в 15:02

Защитена местност на Дунава

Нова защитена местност „Есетрите - Ветрен” е обявена в участък от река Дунав. Така се цели опазването на местообитанията на критично застрашени и уязвими видове риби, които предпочитат за място на размножаване каменисти терени с бързо течение на реката. Територията е в землището на село Ветрен, община Силистра. В границите на защитената местност се..

публикувано на 30.06.22 в 08:14