Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Русе отбеляза Съединението

4
Снимка: Община Русе

С празнична церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война русенци отбелязаха сто трийсет и седмата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Почетният караул посрещна гражданите под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Празничната церемония завърши със служение на Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия и полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години специалност "Кинезитерапия"

Днес се навършват 30 години от създаването на специалност „Кинезитерапия“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Годишнината бе отбелязана с тържествено събрание. За принос към развитието на специалност „Кинезитерапия“ деканът на факултета проф. Никола Събев връчи специални отличия, като пръв бе награден акад. Белоев. За рождена дата..

публикувано на 02.12.22 в 16:00

Възстановено движение

Възстановено е движението по път I-5 Велико Търново – Русе в района на Самоводене, съобщавато т Агенция "Пътна инфраструктура". Той бе затворен тази сутрин заради катастрофа. Леките автомобили се движеха по обходен маршрут. Товарните автомобили изчакваха на място. Движението се регулираше от екипи на Пътна полиция. Пътят вече е свободен.

публикувано на 02.12.22 в 08:53

Гюргево чисти Дунав мост

Почистването на Дунав мост тази зима ще се осъществява от румънска страна. Дейностите против заледяване на пътната настилка на моста ще се извършва както от България, така и от Румъния в прилежащите им пътни участъци. Това стана ясно при визитата на областния управител на Русе Анатоли Станев в Гюргево. При издаване на предупреждение за оранжев или..

публикувано на 02.12.22 в 08:34

Катастрофа затвори път

Временно е ограничено движението и в двете посоки по главния път Велико Търново – Русе в района на Самоводене поради катастрофа, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Обходният маршрут за леки автомобили е   Велико Търново – Шереметя  Лясковец – Горна Оряховица – Първомайци – Поликраище. Товарните автомобили изчакват на място...

публикувано на 02.12.22 в 08:15

Кметът на Русе подписва за Дунав мост-3

Кметът на община Русе Пенчо Милков единодушно беше избран от общинските съветници да подпише многостранното споразумение за изграждането на трети мост на река Дунав. Решението беше взето на извънредно заседание на Общинския съвет. Според Пенчо Милков, моментът е изключително важен, защото за първи път има реален текст на споразумение между..

публикувано на 01.12.22 в 12:10

Отново на космически лагер

Новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, който ще се проведе през 2023 г., вече е отворено за кандидатстване. В него могат да се включат ученици на възраст между 11 и 15 години. Квотата за български участници е 200 деца и младежи. Миналата година 16 ученици от Русе успяха да се възползват от възможността да се..

публикувано на 01.12.22 в 10:00

Не се налагат допълнителни мерки

Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснена и не се налага предприемането на допълнителни мерки, информират от Областната управа на Русе. Това е заключението след проведеното заседание на областната епизоотична комисия. Тъй като положителните проби за заразата са се появили много рано в ловния сезон, е нужна превенция, за да не..

публикувано на 30.11.22 в 14:45