И ловците на крак

Снимка: БГНЕС

Ловците, получили разрешение за индивидуален лов, които не спазват заповедите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ще бъдат лишени от право на лов за срок от четири месеца. Решението е взето от УС на ЛРД „Сокол“ – Шумен и бе оповестено по време на среща с представителите на дружините от Шуменско.

На събирането стана ясно още, че ловът ще бъде открит официално на 10 август, като ръководителите са инструктирани за мерките за безопасност при боравене с оръжие и спазване на изискванията за биосигурност заради африканската чума. Експерти от Областната дирекция по безопасност на храните и Североизточното държавно предприятие напомниха на ловците как се вземат проби от отстреляни животни, какво се прави, ако в гората бъде открит труп на диво прасе и как трябва да се дезинфекцират автомобилите, дрехите, обувки и т. н. след лов, за да не се допусне разпространението на вируса на африканската чума.

За всички желаещи членове на сдружението ще бъде организиран и курс за подборен лов, за да се засили индивидуалното ловуване и да се намалят популацията на дивата свиня и хищниците в района. По време на срещата ръководството на сдружението обясни на присъстващите, че трябва да се спазват всички изисквания по Закона за оръжията и новите поправки от 7 май, като пистолетите трябва да се носят до мястото на лова в специален куфар, а пушките със заключващ механизъм.

От полицията вече правят проверки за спазване на новите изисквания и има глобени ловци в една от преславските дружини.