Чумата отложи маратон

Снимка: Личен архив

Отлагат „Лудогорския маратон“ в Разград. Това съобщи председателят на СНЦ „Зелена стъпка“ Цоньо Пенев. Решението бе обявено на съвместния брифинг на заместник областния управител Евгени Драганов, кмета на Разград Валентин Василев, директора на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев.

В областта бе обявено бедствено положение във връзка разпространението на болестта африканска чума по свинете. Разпоредено е Агенция „Митници“ да извършва щателни проверки за свинско месо на автомобили и личен багаж от страни, в които има огнища на болестта. Такава страна е Румъния и от там има участници в маратона.

„Имахме нагласа и обсъждахме възможните мерки за биосигурност в първата част на срещата, но след това стана ясно, че събитието всъщност е два дни, има палатков лагер, достъп на автомобили и още детайли, които подлагат на риск мероприятието. Един пропуск може да се окаже фатален, рисковано е“ – каза заместник областния управител Евгени Драганов. По думите му, заразата заплашва не само бранша свиневъдство, а и зърнопроизводството, тъй като се пренася и чрез фуражи. Затова държавата вземе крути мерки по отношение на недопускане разпространението.

За участие в „Лудогорския маратон“ са се записали 374 души. Цоньо Пенев заяви, че отлагането за август е невъзможно, тъй като участниците са ангажирани с други състезания. Ще се обмисли вариант за септември.