Оцеляване в гората

Деца и горски се учиха как да оцеляват в гората. Новият урок е подготвен от експертите на Североизточното държавно предприятие и Природния парк „Шуменско плато“ и се проведе в лесопарк „Кьошковете. Малчугани от занималните „Защо“ и „Патиланци“ се запознаха с необходимата екипировка, която туристите задължително трябва да имат и с основните правила за безопасни преходи в гората.
Специално за урока от Североизточното държавно предприятие бяха осигурени палатки, които децата се научиха да разпъват сами, а експертите от Парка предоставиха раници и основната екипировка за туристически преходи. Децата построиха колиба от клони заедно с горския инспектор на парка, като с това научиха още един начин за подслоняване в гората.

"Удобни обувки, дълъг панталон, фланелка с къс или дълъг ръкав и яке, което да не пропуска дъжд", са едни от най-важните части от екипировката, каза Татяна ДИмитрова - горски педагог в Североизточното държавно предприятие.

"Да бъдат внимателни към себе си и гората, да знаят как да си разпънат палатка и колко е полезен или опасен огънят", съветва Ирина Павлова - старши експерт Образователни дейности и публичност при ПП Шуменско плато.

Урокът е част от летните занимания по Горска педагогика провеждани  съвместно от експерти на Природния парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие. Занятията продължават до края на лятото.