Спряха грижите за възрастни и болни

4
Снимка: Pixabay

130 потребители на социални услуги в домашна среда в община Велики Преслав останаха без лични асистенти и помощници от началото на тази година, а 50 души останаха без работа.

Досега социалните дейности се финансираха с постановление на Министерски съвет, свързано с изпълнение на държавния бюджет, но за 2020 г. не е предвидено продължение на тези услуги. Така от всичките 150 възрастни и хора с увреждания в община Велики Преслав сега около 20 се възползват от новия Закон за лична помощ, а останалите чакат отговор от общината дали ще имат асистенти и помощници.

Сред чакащите са и хора на повече от 90 години. Те нямат близки, нямат и ТЕЛК-решения, за да попаднат сред най-нуждаещите се. Сред самотните възрастни, останали без грижи, има почетни граждани на Велики Преслав. 95-годишната Мария Кулева е една от тях. 

Според публикации от 10 януари 2020 г., Националното сдружение на общините в Република България настоява да се гарантират интересите на близо 24 000 потребители на асистентски услуги у нас, а по думите на министър Деница Сачева се търси решение за лицата, които остават извън обхвата на правоимащите по Закона за лична помощ.


Галерия