Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Доц. Пламен Пенчев

Доц. Пламен Пенчев: Диагнозата при чревни заболявания може да се забави с години, и то при млади хора

В "Часът на здравето" разговаряме с доц. д-р Пламен Пенчев, завеждащ Първо отделение на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. В клиниката от тази седмица до края на месец май се извършват безплатни прегледи на пациенти със..

публикувано на 27.05.17 в 14:45
Най-добре е специалист да извади кърлежа от тялото

Д-р Магдалена Баймакова: При кърлеж в тялото - без паника!

Кърлежите са вид членестоноги. Те се хранят чрез кръвосмучене от различни видове бозайници, птици и дребни влечуги. Нека не си мислим, че кърлежът е нещо малко, черничко, с 4 крачета. Трябва да бъдем нащрек, да бъдем с повишено внимание за всяка..

публикувано на 20.05.17 в 11:40

Д-р Венцеслав Тодоров: Атопичният дерматит не е присъда

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на атопичния дерматит - заболяване на кожата, което се проявява сред все повече деца в най-ранна възраст - със зачервяване или обрив. Ако не се контролира, може да доведе до пристъпи в зряла възраст.  Как да бъде..

публикувано на 13.05.17 в 14:20

Доц. Андрей Галев, ВМА: Превантивната медицина е здраве в аванс

Ваксините променят човешкия живот, казва експертът в новото издание на Часът на здравето доц. Андрей Галев. Той е нац.  консултант по епидемиология на инфекциозните болести и основоположник на Превантивната медицина в България. Превантивната..

публикувано на 06.05.17 в 13:50
Проф. Коста Костов и проф. Тодор Попов

Проф. Коста Костов дава съвети за намаляване на алергените у дома

С всяка изминала минута осъзнаваме, че алергиите са около нас и почти няма как да бъдат заобиколени. През последните дни отново се заговори с тревога, че затоплянето на времето предвещава пик на разпространението на полените и след това - на реакциите..

публикувано на 06.05.17 в 11:50

Проф. Здравко Каменов: Проблемите с щитовидната жлеза водят до резки промени в теглото

В "Часът на здравето" разговаряхме с проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в Александровската болница за значението на профилактиката на заболяванията на щитовидната жлеза и диабета. Центърът за превенция..

публикувано на 29.04.17 в 14:15
Д-р Радосвета Филипова

Д-р Радосвета Филипова, МЗ: Обмисляме да обогатим Имунизационния календар с още 2 ваксини

През последните 7 дни на април 53 държави на Стария континент отбелязват Европейската имунизационна седмица . Инициативата е стартирана и се координира от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация и Европейския център за превенция..

публикувано на 29.04.17 в 11:45

Чувствителните хора могат да страдат от полените чак до юни

Повечето хора чакат с нетърпение пролетта и посрещат с усмивки всеки слънчев лъч. Но има хора, които губят доброто си настроение още през февруари, появяват им се сълзи в очите, тече им носът, и то не заради настинка или късен грип. Просто тогава са..

публикувано на 24.04.17 в 15:59

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество..

обновено на 18.04.17 в 14:17

Какви са симптомите на шизофренията?

Шизофренията е едно от най-сериозните психически разстройства и се характеризира с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции. Страдащите от шизофрения в България са около 65 - 70 хиляди души. Заболяването протича хронично, като се влошава..

публикувано на 18.04.17 в 14:13