Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Проф. Асен Балтов: При някои травми възстановяването е по-бързо, ако се направи операция

При падане, ако има болка повече от обичайното, да потърсим лекарска помощ, призова гостът на "Часът на здравето" тази събота - проф. д-р Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника на "Пирогов", специалист в областта на оперативно лечение на..

публикувано на 04.02.17 в 12:25

Над 18 100 души умират в България годишно заради дишане на мръсен въздух

През последните месеци еколози и лекари в цял свят изразиха тревогата си от завишаване на замърсеността на въздуха. Над Пекин е обичайна гледката на смог и мъгла от производство и автомобили. В Париж и доста други европейски градове също бяха..

публикувано на 30.01.17 в 12:22

Не оценявайте емоционално психично болните, добрият подход е "неутрална добронамереност"

Никол Кидман получава сърцебиене, световъртеж и загуба на контрол, защото страда от паническа атака. Джони Деп боледува от същото. Компания в това отношение им правят Ема Стоун и Опра Уинфри. От депресия страдат или са страдали Дуейн Джонсън-Скалата,..

публикувано на 25.01.17 в 19:30

Д-р Евгения Еленчева: Най-точна диагноза при заболяване на белия дроб се поставя с рентген

Днес в предаването обръщаме внимание на белодробните заболявания при децата и изследванията, с които задължително трябва да се диагностицират. Кога е необходима рентгенова снимка и опасно ли е честото облъчване? Отговорите потърсихме от д-р Евгения..

публикувано на 21.01.17 в 12:20
Д-р Пенчо Пенчев

Д-р Пенчо Пенчев, БЧК: При измръзване затоплянето да става във вода до 40° С, за да не се стигне до изгаряне

Д-р Пенчо Пенчев е експерт в дирекция "Социално-здравна политика“ в БЧК. Обучава по първа помощ учители, водачи на МПС, пътни полицаи и други „групи от населението“. В "Часът на здравето" с него говорим за въздействието на студа върху човешкия организъм,..

публикувано на 16.01.17 в 10:26
проф. Коста Костов

Проф. Коста Костов: До четвъртия ден при грип не бива да се взимат антибиотици

За много хора грипът не е заболяване, което изкарват за 2-3 дни. Чести са усложненията като бронхит и пневмония. Опасни ли са те, кое е най-ефективното лечение - потърсихме мнението на проф. д-р Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни заболявания..

публикувано на 08.01.17 в 11:15

Анна Тодорова, психотерапевт: Движението пресича депресията, ако "се приложи" в началото ѝ

Когато се зададат празници, много хора мислят за подаръци, за изобилие на трапезата, но от изявления на специалисти знаем, че има и хора, които стават тъжни, самотни, изпадат в депресия... Има ли обяснение за това явление? От какво зависи – от..

публикувано на 31.12.16 в 12:05

Доц. д-р Светослав Ханджиев: Прекаляването с храна може да бъде и опасно

Прекаляването с храна и алкохол по време на празниците може да бъде и опасно - това предупреди в студиото на Радио София доц. д-р Светослав Ханджиев, изпълнителен член на Европейската академия на науките по хранене и почетен президент на Българската..

публикувано на 24.12.16 в 13:25

Д-р Николай Андреев: Кръвта трябва да я имаме, а не да апелираме, когато стане критична ситуация

Хематологията е наука за кръвта и кръвните заболявания – анемия, проблеми със съсирването, на белите кръвни клетки (левкози, левкемии). Именно за тази наука и за правилата за кръвопреливане разговаряме с д-р Николай Андреев – национален консултант и..

публикувано на 19.12.16 в 12:10

Доц. Светослав Йовев: Всички видове наркотици увреждат сърцето

В началото на зимата, по-опасния сезон за сърцето, какво трябва да знаем за сърдечните заболявания, как да се предпазим  и какви са методите на лечение? Гост в студиото на "Часът на здравето" бе доц. д-р Светослав Йовев, завеждащ Отделение по..

публикувано на 10.12.16 в 12:20