Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Доц. д-р Светослав Ханджиев: Прекаляването с храна може да бъде и опасно

Прекаляването с храна и алкохол по време на празниците може да бъде и опасно - това предупреди в студиото на Радио София доц. д-р Светослав Ханджиев, изпълнителен член на Европейската академия на науките по хранене и почетен президент на Българската..

публикувано на 24.12.16 в 13:25

Д-р Николай Андреев: Кръвта трябва да я имаме, а не да апелираме, когато стане критична ситуация

Хематологията е наука за кръвта и кръвните заболявания – анемия, проблеми със съсирването, на белите кръвни клетки (левкози, левкемии). Именно за тази наука и за правилата за кръвопреливане разговаряме с д-р Николай Андреев – национален консултант и..

публикувано на 19.12.16 в 12:10

Доц. Светослав Йовев: Всички видове наркотици увреждат сърцето

В началото на зимата, по-опасния сезон за сърцето, какво трябва да знаем за сърдечните заболявания, как да се предпазим  и какви са методите на лечение? Гост в студиото на "Часът на здравето" бе доц. д-р Светослав Йовев, завеждащ Отделение по..

публикувано на 10.12.16 в 12:20
Колаж: Георги Нейков

Музикотерапията е екипна дейност, музиката е агент, използван за немузикални цели

В Часът на здравето ви срещаме с музикалния психотерапевт Теодоси Цингилев. ой има психологическо образование, свири на китара. В няколко европейски страни музикотерапията е призната като професия под една или друга форма – Австрия и Обединеното..

публикувано на 05.12.16 в 15:23

Д-р Тонка Върлева: Хората с ХИВ вирус в България са 2,5 пъти повече от официалния брой

От началото на тази година са открити нови 193 души с ХИВ вирус, с което официалният брой на серопозитивните в страната става 2460 лица. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването към края на ноември. За сравнение - до края на ноември 2015-а..

публикувано на 05.12.16 в 11:45
д-р Станимир Хасърджиев

Д-р Станимир Хасърджиев: Само един непротектиран полов акт може да означава зараза с хепатит В

В Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит специалисти алармираха, че една четвърт от чернодробните трансплантации се дължат на хепатитни инфекции. Три основни вируса причиняват хепатит - А, В и С. Те са различни и начините за предпазване и..

обновено на 28.11.16 в 11:02
Солниците вече са забранени в ученическите столове

Храната може да е вкусна, но и по-здравословна - с по-малко сол и добавени захари

България е на едно от най-незавидните места в ЕС по наднормено тегло и затлъстяване, включително и при децата. Необходими са общи усилия срещу факторите, които допринасят за това – подчертаха от българските здравни институциина Национална конференция,..

публикувано на 28.11.16 в 10:55
Проф. Георги Чернев

Проф. Георги Чернев: Добре е да се чувстваме харесвани, но по-важното е да сме живи и здрави

Когато нещо ви притеснява, не бива да отлагате посещението при лекар. Често пъти, когато вече имате явни симптоми за аномалия по кожата или заболяване – тогава вече има промени, които трудно стават обратими или са трудно лечими. Това се потвърждава..

публикувано на 21.11.16 в 14:51
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Трябва да се спазват правилата за имунизации

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) разпространи консенсусно становище с препоръки и предложения, свързани с ваксинопрофилактиката. Сред предложенията са: - По-активни действия за утвърждаване ролята на..

публикувано на 19.11.16 в 13:10

Възможности за приложение на музикалната психотерапия представят на еднодневен форум

Тази седмица започна със специален концерт за отбелязване на Европейския ден на музикотерапията. В понеделник вечерта в Столичната библиотека (Мраморно фоайе) публиката чу изпълнения на камерния ансамбъл при Българска асоциация по музикотерапия (БАМ)..

публикувано на 19.11.16 в 10:10