Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Засилени проверки в „Синята зона“ около нощните заведения

Масирани проверки около нощните заведения в София ще започнат тази вечер. Причината за мярката са многото получени в общината сигнали от граждани за това, че във вечерните часове собствениците на заведенията ползват местата от „Синята зона” като личен или служебен паркинг. Проверките ще се извършват от Столичния инспекторат и от общинската полиция. В сигналите до общината се посочва, че нощните заведения ползват "Синята зона" във вечерните часове, като си запазват места и след това не ги освобождават.

Проверките ще са по график, навсякъде, където има такива проблеми. Няма обаче предварително да се огласява точното място на акциите. Максималният размер на санкцията за неправомерно ползване на общинска собственост е до 5000 лева - обясни кметът Йорданка Фандъкова. Чуйте какво каза още столичният кмет.

Проблеми със синята зона има и в друго отношение. Както знаете, с началото на новата година тя беше разширена с 450 места и още осем улици, разположени в карето между булевардите „Христо Ботев”, „Сливница”, „Опълченска” и „Тодор Александров. Както можеше да се очаква, живеещите наоколо възнегодуваха от това решение, въпреки че то е взето още миналата година. Приложението му обаче, т.е. глобяването започна на 2 януари. Само в първия ден на проверките инспекторите откриха 22-ма нарушители. Откриха и друго - изтръгнати повече от 20 анти-паркинг колчета и няколко табели със знака „Синя зона”.

Иначе платеното паркиране струва лев на час. При нерегламентирано паркиране в зоната слагането на скоба ще ви струва 10 лева, а паякът - 29 лева. Ако колата ви бъде вдигната, добре е да си я приберете възможно най-бързо, защото престоят на наказателния паркинг се таксува по 2 лева на час. За живеещите в районите със „Синя зона” се изготвя наредба, в която ще се регламентира таксата за нейното ползване. На отстъпка от вече взетото решение обаче не се и надявайте, тъй като според общината платеното паркиране в централната част на града е полезна мярка, която ще доведе до ограничаване на трафика

Наредбата за въвеждането на три зони за паркиране в столицата се очакваше да бъде приета още миналата пролет, но това така и не стана. Зоните бяха определени като "синя", "зелена" и "жълта".

Основната цел на идеята беше не толкова увеличение на общинските приходи, колкото облекчаване на трафика към историческия център на града и по-спокойно придвижване. Според тогавашните изчисления зонирането щеше да облекчи движението в идеалния център с до 25 на сто. Сега обаче, най-вероятно ще се изчака завършването на втория метродиаметър и разширението на първия - в участъка то Младост 1 до Цариградско шосе. С пускането на метрото, ще заработят и буферните паркинги, които ще поемат голяма част от влизащите в столицата автомобили.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентски град под наем - мисия (не)възможна

В Късното шоу  гостува Анас Хамид, който е брокер в една от най-големите компании за недвижими имоти в България. Разговорът се завъртя около една тема, наболяла за много студенти - темата за студентските общежития. Въпросът бе дали ако на някои студенти не им харесва да живеят в общежитията, повечето от които са печално известни с мизерните..

публикувано на 18.10.21 в 19:10

Мони, дебютираща с „Дневник за мечти“, продължава да мечтае

18-годишната Минка Кирилова-Мони осъществи една от мечтите си като издаде първата си стихосбирка. Момичето е лишено от родителски грижи, но е сред участниците на менторската програма „Скритите таланти на България“ на Операция: Плюшено мече . Стихосбирката е озаглавена „ Дневник за мечти “ и е с тираж 1300 броя. На..

публикувано на 18.10.21 в 18:34

На Къщата за зависими май само стените са розови

„Розовата къща“ е последното безплатно място в София, където хората в нужда могат да получат подкрепа, да бъдат насочени за лечение, да хапнат, да се избръснат, да почувстват добро отношение. Това е бастион на нормалност за хора със зависимости. От юни 2019 г. този дом се управлява от фондация „Център за хуманни политики“ , но..

публикувано на 18.10.21 в 17:47

Очаква се с бързи тестове да се осигурява достъп до всички обществени места

Мобилни пунктове за бързи тестове пред заведенията позволяват те да работят без ограничение в работното време при 100% ваксиниран персонал (или с тест). Заповедта беше издадена в сряда (13 октомври), но реално успяхме да направим нужната организация в четвъртък-петък (14-15 октомври). Пунктовете бяха на ключови места в центъра на столицата,..

публикувано на 18.10.21 в 16:18
Проф. Славик Табаков

Проф. Табаков: В България има изключителни образци на раннохристиянското изкуство

В току-що излязлата си книга „Символи на християнските мозайки“ световно признатият учен проф. Славик Табаков събира многогодишния си опит и всъщност създава най-големия справочник на 280 основни раннохристиянските символа, съдържащ 430 изображения от 24 страни. Включени са и над 350 бележки, цитати от Библията, богослови, историци и..

публикувано на 18.10.21 в 16:05

В стендъп спектакъла „Една жена каза“ Здрава Каменова разсмива с истински истории

Тя е талантлива, но работи здраво. Като актриса, драматург, писател, като стендъп комедиант. Мнозина вече се досещат, става дума за Здрава Каменова . А името на нейния стендъп спектакъл „Една жена каза“ дошло ехее - още преди да бъде решено да го има, в неформален разговор със Светльо Томов. „В него има и музика, и пеене, и..

публикувано на 18.10.21 в 13:58
Даниел Туечки и Георги Кирилов

Нова платформа подпомага учениците с индивидуални уроци от проверени учители

От края на месец март 2021 г. платформата nauchi.bg подпомага учениците, които търсят индивидуални уроци по даден предмет. Създатели са Даниел Туечки и Георги Кирилов. „Разбрахме, че има нужда от някакви нови инструменти, които да помагат на учителите и учениците в училище и извън него. С Дани направихме нещо страхотно, което се използва..

публикувано на 18.10.21 в 13:23