Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разделят на отделни части "синята зона" в центъра

Разделяне на централните части на зоната за платено паркиране в София на малки квадрати, планират от Столична община. Целта е да бъде улеснено паркирането на живеещите в центъра на града, за което няма алтернатива освен "синята зона".

Така тези граждани ще могат да спират автомобилите си в карето около дома си, което е очертано от четири улици, а не само на местата до съседната пряка, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Разделението на паркоместата ще залегне в концепцията за паркиране в София, която ще бъде обсъждана от местния парламент в следващите седмици. Очаква се да бъдат формирани над 20 карета в съществуващия ринг. В момента в зоната за платено паркиране има около 11 500 места.

Според новата концепция хората ще паркират с годишен стикер, чиято цена ще бъде до 120 лв. Винетката обаче няма да им гарантира паркомясто, а шофьорите ще трябва да си намерят такова в карето около дома им. С решението Столичната община най-после ще сложи ред в паркирането в платената зона. От две години живеещите в центъра спират или с талон, или с изтекли винетки, тъй като съдът обяви стикера от 70 лв. за незаконен.

Освен на карета съществуващата синя зона ще бъде разделена на две. В едната част времето за престой на всички шофьори ще бъде два часа, а в периферията, където ще се формира тъй наречената зелена зона - до четири часа. От думите на кмета Йорданка Фандъкова стана ясно, че на този етап не е внесено предложение за увеличаване на цената за престой в идеалния център, но възможността може да се коментира.

Според предложената миналата пролет концепция за паркиране цената на синята зона трябваше да скочи на 2 лева за час, а на зелената - да остане 1 лев. Предвиждаше се и създаване на жълта зона по кварталите, където спирането да е безплатно, но да има ограничения за престой.

Идеята за жълта зона все още не е отпаднала, коментира Фандъкова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Иво Мечанов: Мястото на бъдещата детска болница е, където е предвидено в момента

Нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство. Това коментираха експерти на обществена дискусия на тема „Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики“. На дискусията в Народното събрание се разбра,..

публикувано на 04.08.21 в 15:25

Песента "Рано ми е" с ново звучене в изпълнение на младите певици Лидия и Бисера

Срещаме ви с младото дуо  Бисера и Лидия, две дами познати като народни певици. Миналия месец Бисера и Лидия станаха лауреати на XV-тия Международен фолклорен конкурс, „Пауталия" 2021г. в гр. Кюстендил. Атрактивните българки не оставиха шанс на конкуренцията и взеха първо място на престижното състезание. Те представиха в ефира на Радио..

публикувано на 04.08.21 в 15:24

Диана Димитрова – рисуващият PR на община Елин Пелин

Диана Димитрова е PR на община Елин Пелин . Тя беше избрана за председател на Асоциацията на специалистите в комуникациите в България. „Асоциацията е едно доброволно сдружение с идеална цел, основано на професионална основа на специалистите по комуникации. Събираме се хората, които работим в тази сфера, за да можем да обменяме опит,..

публикувано на 04.08.21 в 13:07

Петко от AIRBAG: От всички изкуства, музиката действа най-бързо на емоциите

Група AIRBAG е големият победител в 52-то издание на Конкурса за нова българска поп и рок песен "Пролет" 2021 на Българското национално радио. Песента на групата "Не сме сами" спечели Голямата награда – участие в международния фестивал „Евросоник 2022“ в Грьонинген, Нидерландия.  Автор на музиката и текста са братята..

публикувано на 04.08.21 в 12:47

Wet Pebbles: Наградата ни за дебют в конкурса „Пролет 2021“ е отговорност

Групата Wet Pebbles спечели наградата за дебют в 52-рото издание на конкурса на БНР за нова българска поп и рок песен „Пролет 2021“. Песента носи заглавието „Магията се завъртя“ и предстои да бъде записана в Българското национално радио. В студиото на радио София Теодора Николаева разказа как се е сформирало дамското суинг..

публикувано на 04.08.21 в 12:32

Август 2021-ва е обявен за юбилеен месец на Родопската теснолинейка

Месец август 2021-ва година е обявен за юбилеен месец на Родопската теснолинейка.През 1921г., преди сто години е направена първата копка на това атрактивно съоръжение, а на 2-ри август 1926 година, преди 95 години, точно в 11 часа, потегля първият влак в историята на теснолинейката. След гара Саранбей влакчето спира на гара Варвара, спирка..

публикувано на 04.08.21 в 12:16

„И розата сама да е“ – романът, който отвежда дълбоко в мислите

Новата книга „И розата сама да е“ на Мюриел Барбери ни отвежда в страната на изгряващото слънце – Япония . Името на авторката е познато у нас и с „Елегантността на таралежите“ , а през последните години спечели доверието и на критиката, и на читателите. „И розата сама да е“ вече е преведена на български език и е на книжния пазар у..

публикувано на 04.08.21 в 11:25