Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължават засилени проверки на Столичния инспекторат за рекламните съоръжения

Близо 1000 са рекламните билбордове, разположени в частни имоти в София, установиха инспекторите от Столичния инспекторат по време на тематичната проверка, започнала от януари този година, научи БТА от инспектората. Проверката е с цел установяването на законността на поставените рекламни елементи с площ от над 12 кв. м, които са в частни терени.

От сектор "Контрол по рекламата" проверяват билбордовете в дворове, паркинги, автомивки, складови бази и дори поляни в районите на София. До края на април се очаква да бъде приключена проверката в останалите няколко района, където в момента се картотекират билбордовете.

До момента е установено, че има 682 рекламни билборда с площ от над 12 кв. м, като за тях са съставени 421 констативни протокола, а до края на април се очаква количеството на рекламните пана в частни терени да стане 1000.

Доброволно от собствениците им са премахнати 44 билборда, а за други 47 вече е представена информация за законността на поставянето им. За останалите близо 600 описани билборда няма никаква информация. Това е и причината данните с местоположението им, снимки на съоръженията и копия от протоколите да се предоставят на дирекция "Контрол по строителството" на Столичната община за предприемане на действия по премахването им.

Основен проблем при проверките на частните билбордове е липсата на данни за собствеността на имота, масовото необозначаване на собствеността на рекламното съоръжение. На инспекторите им се налага да издирват собственика на терена и оттам на рекламния елемент през рекламодателя, който в момента е рекламното пано.

От Столичния инспекторат работят и по привеждането на съществуващите рекламни елементи според новата схема за разполагането им. По столичните булеварди, площади, паркове, градини и населените места в общината, са установени 346 билборда извън схемата. До момента са издадени 80 заповеди за доброволното им премахване.

От началото на април общината ще предприеме проверка на законността на монтираните множество информационно-указателни табели по стълбовете на уличното осветление в София. В действащата в момента нормативна уредба на общината се позволяват до 6 информационно-указателни табели на обект.
Проблем е и състоянието на монтираните в момента табели - някои от тях са изгнили и провиснали. Други пък закриват пътни знаци и пречат на видимостта към светофари. Има и такива, които насочват към фирми и обекти, които вече не съществуват. Намеренията на Столичния инспекторат са тези табели да бъдат демонтирани по време на кампанията по пролетното почистване на София. На установените нарушители, ще се налагат и глоби.

По време на пролетното почистване на града ще се премахват и листовките и рекламните плакати, които се лепят по стълбовете на уличното осветление, контактната мрежа.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят зелени коридори за ваксини и в столични молове

Столичната  община разкрива още два мобилни пункта за поставяне на ваксини. Те ще бъдат в големите търговски центрове – мол „Парадайс“ и мол „Сердика“. Решението е взето на среща между кмета на София  Йорданка Фандъкова и управителите на двата търговски обекта. Инициативата е на самите търговски центрове, които предоставят помещения, а..

публикувано на 15.06.21 в 13:17
Българска академия на науките

Военната академия и БАН ще обучават студенти по киберсигурност

През днешния ден Военната академия „Г. С. Раковски“ и Българската академия на науките ще подпишат споразумение за сътрудничество. С него двете страни декларират намерението си да обединят трайно усилията си за осъществяване на сътрудничество и съвместна дейност за ефективно използване на ресурсите, механизмите, процедурите и потенциала на двете..

публикувано на 15.06.21 в 08:41

Над 6 катастрофи с градски транспорт са станали през деня в София

Над 6 леки катастрофи с участието на градски транспорт са станали през деня в София. При катастрофите няма без пострадали хора, а единствено материални щети. Най-тежко е пострадал автомобил "Шкода", който е останал без задна врата след удар с трамвай 7. Инцидентът е станал около 15.00 часа на бул.“Прага”, пише столица.bg.  Леки ПТП-та днес има и с..

публикувано на 14.06.21 в 18:11

Актьори от Театър „София“ поощряват осиновяването на кучета от приюти

В кампанията за насърчаване на осиновяванията от общинските приюти за безстопанствени кучета се включиха любими актьори от Театър „София“, съобщиха от Столичната община. В инициативата „Не купувай! Осиновявай!” се присъединиха и застанаха пред фото обектива на Лилия Йотова за специалния съвместен проект актьорите Неда Спасова, Лилия..

публикувано на 14.06.21 в 17:47
Д-р Стойчо Кацаров

Лимитите са наказание за добре работещите болници

Ще настоявам да отпаднат лимитите. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в Министерство на здравеопазването на среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз. “Искаме да ви представим една наша обща инициатива, за която вече сме разговаряли и дори имахме и подписан съвместен протокол...

публикувано на 14.06.21 в 15:29

Безплатни консултации за пациенти с доказан диабет в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

От днес до 18 юни, Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ организира безплатни консултации за пациенти с доказан диабет, по случай Международния ден за борба с диабета. В 40 % от случаите захарната болест засяга и бъбреците. Консултациите ще бъдат под мотото „Диабетът никога не е САМО диабет. Проверете БЪБРЕЦИТЕ“ . Теще се извършват..

публикувано на 14.06.21 в 11:10
Снимката е предоставена от Столична община

"Прочети София" с нови литературни маршрути

За четвърта година Фондация "Прочети София" чертае литературни маршрути. Тази година са включени 14 маршрута и всеки ще се състои само по веднъж. Разходките са водени от известни писатели и литературни историци . По време на градските турове те представят факти от историята и съвременната българската литература. Всеки от литературните..

публикувано на 14.06.21 в 12:55