Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пукат "балона на ГЕРБ и монополите" в арт пърформънс пред Министерския съвет

Балони във формата на сърце, на които пише "ГЕРБ + монополите = В. Н. Л." (вечна неразделна любов, бел. ред.), пукат доброволци от Движение "България на гражданите" и случайни минувачи на пл. "Независимост" в пространството между Народното събрание и Министерския съвет, съобщи БГНЕС.

Има и младежи с маски на министър-председателя Бойко Борисов и маска, на която пише "монопол". В по-голяма част от времето те са хванати за ръце, а маската на премиера носи черно куфарче. Докато са с маски, младежите не дават интервюта, а влизайки в роля, имитират поведението и лексиката на Бойко Борисов в такива случаи.

"Организираме артистичния пърформънс по повод Свети Валентин и любовта на управляващите с монополите, с олигарсите и с парите", каза Жени. Тя обясни, че балоните са специално произведени. Те дават и на минувачите да ги пукат и така всеки от тях символично може да сложи край на брака по сметка между управляващите и монополите. Полицаи охраняват артистичния пърформънс. "Те винаги са тук. Те са много мили в момента, нямаме проблеми с тях. Протестът е законен, с уведомление", обясни Жени.

Доброволците на "Движение България на гражданите" мобилизират гражданската енергия в акция "Да спукаме балона на ГЕРБ и монополите". Те раздават червени балони под формата на сърца със специално приложение – топлийка, така че всеки да сложи един символичен край на "брака по сметка" между управляващите с олигарси и монополи. "Вече за никого не е тайна, че ГЕРБ обичат монополите. През цялото си управление, те подкрепяха и поощряваха монополите, създавайки благоприятна криминална среда за тяхното развитие и благоденствие", коментира една от организаторките Валентина Миланова.

Младежите твърдят, че вече се е стигнало до положение на монополен произвол във всички нива на обществения живот и държавната власт – електроразпределителни дружества, храни, опазване на околната среда. Горещи примери за четирисезонния сериал "Брак по сметка" са липсата на яснота относно определянето на цените и саботирането либерализацията на пазара на електроенергията, както и опитите за прокарване на нов Закон за горите миналото лятото. Злоупотребявайки с влияние и потъпквайки правата на гражданите, ГЕРБ надуха балона на монополите до степен, в която той е станал неуправляем, коментират още мирните бунтовници.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Пимпирев

Проф. Пимпирев: Антарктида трябва да остане единственият континент без коронавирус

Целта на българските полярници и на цялата антарктическа общност в света през тази година е Антарктида да продължи да бъде единственият континент на Земята, който не е засегнат от коронавируса. Докато пандемията от COVID-19 "се вихри" в целия свят, то на Антарктида коронавирусът още не е проникнал, въпреки че там има много полярници от различни държави...

публикувано на 04.12.20 в 10:17

Паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно

И днес паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно във връзка с повишените нива на фини прахови частици (ФПЧ 10), съобщиха от Столичната община. Паркингите на метрото са шест и са разположени на бул.“Цариградско шосе“ при Интер експо център, на бул.“Джеймс Баучер“ и бул.“Черни връх“, при „Бизнес парк София“, два паркинга..

публикувано на 04.12.20 в 08:20

EК предяви иск срещу България заради лошото качество на въздуха

Европейската комисия предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, тъй като страната ни не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Съда от 5 април 2017 г., в което констатира, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух, съобщават от ЕК. По-конкретно в страната систематично..

публикувано на 03.12.20 в 19:00

Приоритетно трасе за трамвая по бул. "Шипченски проход"

Ново трасе с обща дължина 4 километра е обособено в участък от кръстовището на бул. “Шипченски проход“ и ул. “Иван Димитров – Куклата“ до бул. “Искърско шосе“ и ул. “Димитър Пешев“. Преминавайки през общо 8 светофарно регулирани кръстовища трамваите получават приоритет при придвижването си, което осигурява по-бързото им движение. Приближавайки се до..

публикувано на 03.12.20 в 15:53

3 декември - Ден на хората с увреждания

На 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания, обявен с решение на Общото събрание на ООН през 1992 г. Неговата цел е постоянно да се предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до..

публикувано на 03.12.20 в 08:50

СЗО: Ваксините няма да ограничат бързо новите заразявания

Световната здравна организация предупреди, че през следващите три до шест месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите. „Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца“,..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

624 нови заразени с коронавирус в София

3 138 са новите случаи от направени 8478 PCR теста, което е 37% по данни на Единния информационен портал. Най-много са случаите в София – 624, в Пловдив са 337, във Варна – 266. Броят на активните случаи е 92 360, от които хоспитализирани са 6 635 души, а 523 от тях са в тежко състояние и в интензивни отделения. 159 са починалите за последното..

публикувано на 03.12.20 в 08:15