Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска кампания за правата на пътниците започва от софийската автогара

Снимка: архив, БГНЕС
Европейската комисия стартира информационна кампания за увеличаване на осведомеността на пътниците за техните права, която ще продължи две години и ще протече в различни държави от ЕС, съобщиха от Европейския център у нас.

Първото събитие от кампанията "Вашите пътнически права под ръка" ще се проведе на Централна автогара – София на 28 юни и ще постави акцент върху правата на пътниците, ползващи автобусен транспорт.

Между 10:00 и 15:00 часа на 28 юни в най-голямата автогара в България ще работи информационен щанд на кампанията. Автобусните пътници ще имат възможност да научат повече за правата си по време на път – включително право на безплатна помощ при пътуване и компенсации при закъснение на автобуса или отмяна на пътуването от страна на превозвача. Статистиката показва, че в момента 66% от европейските граждани не знаят какви права получават при закупуването на пътнически билет.

В рамките на кампанията по летищата, пристанищата, авто и жп гарите из цяла Европа ще бъдат разпространени атрактивни информационни постери и листовки, които ще поощряват европейските граждани да знаят и търсят своите права, когато пътува по вътрешни или международни маршрути на територията на Европейския съюз.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откарват стикирани коли в столичните райони "Люлин" и "Слатина"

След издадени заповеди от районната администрация, в районите "Слатина" и "Люлин" се извършва принудително премествате на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Тези автомобилите отговарят на съответните критерии, а собствениците им не са ги преместили в гратисния тримесечен срок, след стикиране, уточнивят от Столичния..

публикувано на 29.03.24 в 12:13

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация София“ остава в готовност да възобнови подаването на топлинна енергия и да продължи отоплителния..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски граждани показаха, че 84% от тях искат промяната на часовото време да се прекрати. Що се отнася до..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11