Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният съюз за автомобилен транспорт ще помага за решаване на споровете между България и Турция за броя на разрешителните за превоз

Снимка: БГНЕС
Койчо Русев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози за споровете между България и Турция за разрешителните за превоз
Аудио файлът е със субтитри

Международният съюз за автомобилен транспорт е поел ангажимент да съдейства на българските превозвачи да разрешат проблема с разрешителните и да преминават безпрепятствено границата с Турция, за да достигнат товарите до крайната си цел.

Нарушено е правото на свободно движение на стоки, право, гарантирано от членството на България в Европейския съюз. Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че среща по темата на междуправителствено ниво е насрочена за 21 февруари в Анкара.

Дългогодишните спорове между България и Турция за броя на разрешителните за превоз на стоки през териториите им може да се реши с договаряне на свободното движение на камионите. За да стане това, трябва разрешение от Европейската комисия, тъй като Турция все още не е член на Европейския съюз, каза Бобева.

Превозвачите са категорични, че трябва да се сигнализира Европейската комисия по транспорт и битката да се води на европейско ниво, не само между България и Турция.

Чуйте интервю по темата с Койчо Русев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.