Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Строежът на новото кръстовище на Лъвов мост продължава да предизвиква възражения

2
Снимка: БГНЕС
ДАНС незабавно да спре строежа на Лъвов мост, с който се заличават 22-а века история.За това настоява арх. Димитър Димитров, председател на Инициатива "Граждани за устойчиво развитие".

Според арх. Димитров обектът на Лъвов мост руши както градската среда, така и археологията, а погребването на археологията не прави София достоен кандидат за Европейска столица на културата.

От сдружението „Граждани за устойчиво развитие“ настояват ДАНС да отговори на въпросите дали строежът на новото кръстовище на две нива на Лъвов мост действително възлиза на 26 млн. лева, при условие, че при предишния търг е имало строителни фирми, които са предлагали цена от 12-14 млн. лева и защо Столичната община е избрала точно тази оферта. За архитект Димитров настоящият строеж е не само скъп, но и не е ефективен.


Чуйте повече от Даниела Бенишева, както и мнението на проф. Божидар Димитров по темата.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Античен стадион имало под Лъвов мост, искат спиране на строежа

ДАНС незабавно да спре строежа на Лъвов мост, с който се заличават 22 века история - призова днес арх. Димитър Димитров, председател на Инициатива "Граждани за устойчиво развитие". По думите му под сегашната метростанция на Лъвов мост лежат..

публикувано на 01.07.14 в 13:17

Откриха монети при разкопки на Лъвов мост

Има открити монети при разкопките на Лъвов мост, каза пред агенция „Фокус” Надежда Кирова, директор на Общинския културен институт „Музей за история на София”. Монетите са заведени в полева инвентарна книга и ще бъдат предадени в Музея за история..

публикувано на 14.05.14 в 13:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли решение проблемът с паркоместата в Студентски град

Проблемът с паркоместата е сериозен за цяла София, но в Студентски град, където много от студентите са от провинцията и пътуват с лични автомобили, този проблем сякаш е изострен. “От 2019-2020 г има сериозни проблеми с намирането на свободни паркоместа..

публикувано на 18.05.21 в 09:32
Регионален исторически музей – София

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и..

публикувано на 18.05.21 в 09:05

677 са новите случаи на Covid-19

677 са новите случаи на Covid-19, регистрирани в Националния информационен портал за изминалото денонощие. Направени са общо 16 505 теста, от които 6416 са PCR тестове. Наблюдава се леко повишение до 4,1 на процента, в сравнение с почивните дни, когато..

публикувано на 18.05.21 в 08:29

Над 10 хил. деца остават извън ясла и градина след първо класиране

Първото класиране за прием в детските градини и ясли в София приключи. Над 10 хиляди деца не са приети. 22 445 са децата, кандидатствали тази година, а свободните места в София са 13 375. Заради повторното отключване на системата обаче родителите, които..

публикувано на 18.05.21 в 08:23

Дъжд и жълт код за вятър в 14 области на страната

Предупреждение за потенциално опасно време е в сила за 14 области на страната за 18 май. Жълтият код е обявен заради силен вятър. Кодът е сила за Пазарджик и Пловдив и за още 12 области от Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч,..

публикувано на 18.05.21 в 07:45

Ана Вълчева, която изследва от сцената точката на взаимодействие с публиката

"Ароматосфера" е сетивен онлайн пърформанс, посветен на способността ни да се свързваме с обонянието си като изграждаме емоционални мостове през времето. Автор на пърформанса е актрисата Ана Вълчева . Тя вярва в трансформиращата сила на изкуството,..

обновено на 17.05.21 в 18:56
Милен Врабевски

Д-р Милен Врабевски: Чорбаджиите са изнесли на раменете си революционната борба

Тази вечер националната телевизия ще излъчи документален филм за живота и делото на бележития български възрожденец хаджи Станьо Врабевски. Документалният филм “Неразказаният възрожденец” ще даде необичаен поглед върху предосвобожденската ни..

публикувано на 17.05.21 в 17:15