Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и ЮЗ регион представиха своя проект за Европейска столица на културата 2019 на компетентно европейско жури

Градът със званието ще бъде определен в петък

Снимка: колаж Георги Нейков

София и Югозападен регион представиха на компетентно европейско жури своя проект за Европейска столица на културата 2019, съобщиха от община Благоевград. Българският град за званието ще стане ясен в петък - 5 септември, когато журито ще определи своя фаворит между основните конкуренти - София и Югозападен регион, Варна, Пловдив и Велико Търново.

Столичният екип заедно с екипите на Перник, Благоевград и Кюстендил изненадаха проверяващите с индустриални потайности, места на памет, дебат, проблеми, апатия и обезличаване. Представени бяха и активните граждански проекти за промяна на средата, отношенията между институциите, заедно с идеите за културна трансформация на София, Благоевград, Перник и Кюстендил през 2019 г.

Първата точка на обиколката бе най-високата сграда в София. Членовете на журито наблюдаваха от там естествения ритъм на един град, който предпочете да не замита проблемите си под килима, а да разкаже, как званието Европейска столица на културата ще помогне тези проблеми да бъдат решени.
В маршрута на журито бяха включени още рушащият се паметник „1300 години България“ и творбите на млади дизайнери.
На среща в офиса на Асоциация за развитие на София с много въображение бе представен проектът за софийските вътрешни дворове. Срещата бе с екипа и доброволците, както и потенциалния управителен съвет на проекта за 2019 година - Тревър Дейвис, Мария Методиева, Зоя Паунова, Малина Едрева, Светлана Ломева и новоизбрания ректор на Американския университет в България Кевин Асперген.
Последната спирка от арт програмата на журито бе Софийска градска художествена галерия, където Мария Василева, Даниела Тодорова и Яна Генова представиха акценти от съвременното изкуство в града. Там беше представен и третият партньор - Община Благоевград, от Йово Панчев и проекта за концептуално изкуство 11:11.

Посещението на журито за пореден път стана повод да се подчертае, че София, Благоевград Перник и Кюстендил успяха да превърнат тази инициатива в гражданска кауза. Кауза в която се включиха хилядите жители на тези общини.

Общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил стана факт през първата половина на 2013 г., а акценти в концепцията при кандидатстването са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки от четирите града има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна строежът на стадион "Българска армия" в София

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми, показват данните на БНБ. Въпреки че през август лихвата по тях се понижава с 0.13 процентни пункта до 9.27%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.09 процентни пункта до 10.04%. На годишна база лихвата по кредити за потребление се е повишила от 8,66% през август 2023 г. на 9,27%..

публикувано на 27.09.24 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран.  Това заяви пред БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от..

публикувано на 27.09.24 в 08:56

От "Синя София" поискаха преименуване на площад "Св. Александър Невски"

Общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София" внесоха доклад за преименуването на пл. "Св. Александър Невски" с името пл. "Св. Иван Рилски", съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет. В доклада се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на София, което обединява емблематични православни..

публикувано на 26.09.24 в 18:35

Подмениха пътната настилка на кръстовището между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Тодорини кукли"

Изцяло е подменена пътната настилка на кръстовището между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Тодорини кукли" в "Подуяне", съобщи кметът на района Кристиян Христов. С цел да не се затруднява движението, ремонтите дейности са извършени в почивния 23 септември, добавя той. "По мое настояване, вместо обичайното "кърпене" на дупки, преасфалтирахме..

публикувано на 26.09.24 в 15:49
Иван Гойчев

Зам.-кметът Иван Гойчев: В "Кремиковци" може да се появят високотехнологични автоматизирани фабрики

На мястото на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" би могло да се появят високотехнологични автоматизирани фабрики с добавена стойност и този модел да се приложи и на други места в страната. Това заяви Иван Гойчев, заместник-кмет на Столичната община с ресор "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", по време на форума за..

публикувано на 26.09.24 в 14:33

От Софийска районна прокуратура задържаха двама за имотни измами

Софийска районна прокуратура е привлякла към наказателна отговорност двама 30-годишни мъже за измама, при която е нанесена имотна вреда в размер на 120 000 лева, съобщават от държавното обвинение. Двете имотни измами са станали на 18.06.2024 г. и на 9.07.2024 като по един и същи начин обвиняемите В.Ц и В.С са влезли в различни клонове на банка в град..

публикувано на 26.09.24 в 13:17