Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичната община в готовност да започне третата линия на метрото до края на годината

Снимка: Наталия Ганчовска

Столичната община ще има готовност да започне третата линия на метрото до края на годината. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Тя уточни, че за централния и най-тежък участък има осигурено финансиране по ОП „Транспорт“, заедно със закупуването на метро влакове.

„Процедурите текат, като някои от тях са приключили вече. В същото време направихме сметка и възложих на „Метрополитен“ да подготвя и процедурите за участъка до район „Овча купел“, тъй като това е един район на София, който има нужда от по-добра транспортна услуга“, обясни Фандъкова. По думите й, с общинското и държавното съфинансиране и евентуална подкрепа от оперативната програма, двата участъка ще може да бъдат изграждани паралелно, така че след 4 години да има метро поне от Малък градски театър "Зад Канала" до „Овча купел“. Фандъкова добави, че е убедена, че ще може да се изгради и другият участък до квартал „Левски.

Относно ремонтите, които „Топлофикация София“ извършва в част от кв. „Лозенец“ за подмяна на тръбите за парното, Фандъкова заяви, че от дружеството са поели ангажимента да възстановят изцяло настилката. „Насочихме усилия и средства да може изцяло да се положат нови настилки и да се ремонтират цялостно улиците“, обясни тя и добави, че очаква тези ремонти да приключат най-късно до 30 септември.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глобяват две болници за неспазване на плана за ваксиниране срещу Covid-19

След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ ЕООД и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар” ООД, съобщават от Министерство на здравеопазването. Актовете са на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005..

публикувано на 18.01.21 в 19:22

Хотелиерите искат ясен план за облекчаване на мерките

Държавата ясно трябва да каже кога и при какви условия ще се отворят отново забранените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките, съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други не, страхува ли се COVID-19 от вечерен час, кога и при какви..

публикувано на 18.01.21 в 12:03

Нова пратка ваксини пристигна в София

Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“  пристигнаха минути след 7:00 часа тази сутрин на летище София. Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември миналата година.  Втората партида с 25 хил. ваксини на..

публикувано на 18.01.21 в 08:35

Отпуснаха 220 000 лв. за почистване на отпадъците пред ВЕЦ „Своге“

Осигуряваме финансиране и веднага трябва да започне разчистването на отпадъците в река Искър. Това заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на извънредното правителствено заседание, което свика по-рано през деня. В рамките на заседанието правителството отпусна 220 000 лева за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“...

публикувано на 15.01.21 в 19:19

Разрешават присъствени дейности за ученици и студенти от 16 януари

 От 16 януари се променя част от противоепидемичните мерки на територията на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От утре се разрешава присъственото провеждане на някои дейности в училищното образование - приравнителни изпити при преместване на ученик; изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 на сто..

публикувано на 15.01.21 в 15:20

С над 1,88 млрд. лева ще разполага София тази година

1 милиард и 880 милиона лева са заложените средства в проекта за бюджет на София за 2021 година. Три са стратегическите цели - ремонт и изграждане на пътни артерии и изграждане на канализация, осигуряване на места на децата в детските градини, подобряване на качеството на въздуха и чистота на града. 1,375 млрд. са средствата за текущи дейности, в..

публикувано на 15.01.21 в 12:31

Последен ден за заявления по мярката 60/40 от октомври до декември

15-и януари е краен срок, до който работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства по икономическата мярка 60/40 за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Икономическата мярка 60/40, чрез която работодателите могат да получават средства от държавата за запазване на заетостта на служителите си, бе въведена след обявеното на 13..

публикувано на 15.01.21 в 09:10