Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежана Тодорова - 36 години СБЖ е нейна съдба

Снимка: Кирчо Стоичков
В предаването на Радио София Кой кой е... ви срещаме със Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти - общественик с доказани умения в областта на международните отношения, жена с богат организационен и управленчески опит. Публицист с активно участие в много културни и социални инициативи, Снежана Тодорова разкрива подробности от своята младост и личен живот. Като млад преводач се явява на конкурс преди 36 години в Международен отдел, за да замества колежка, но става така, че повече от три десетилетия СБЖ се превръща в нейна съдба.

Детството на Снежана преминава в столичния квартал Лозенец и на площада, който по-късно именуват „Журналист“, а за първи път прекрачва училищния праг в Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Снежана Тодорова е родена в София. Завършила е руски език и литература в Ленинградския университет. Точно в красивия град Санкт Петербург тя открива любовта към изкуството и среща своя съпруг, с който са заедно повече от 36 години. В града на Нева среща любовта в стила на популярния филм с Людмила Гурченко „Гара за двама“. Става дума за любов от пръв поглед, която се възпламенява след случайна среща на непозната гара.

Снежана Тодорова разказва за връзката си с проф. Александър Федотов, с който вече 36 години са съмишленици и брачни партньори. Не крие, че както в младежките ѝ години, така и сега хубавата книга и музиката за нея са най-прекрасният релакс. Убедена е, че светът е оцелял не защото се е смял, а защото има изключително талантливи творци, които възпяват най-възвишените чувства, най-прекрасните преживявания и най-вълнуващите духовни вълнения, терзания и стремежи.

В Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел на съюза, а от 1998 г. до 2002 г. е била секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през март тази година тя зае най-високия пост - председател на Управителния съвет на най-отговорната организационна журналистическа институция, за да отстоява и до днес позициите и правата на българския журналист в страната и в чужбина.

Снежана Тодорова е влюбена в работата си, защитава и помага за решаване на човешките, професионалните и житейските проблеми на журналисти от цялата страна. Смята, че характерно за българите е да са крайни в своите съждения, да делят света на добър и лош, на черен и бял. Иска ѝ се те да започнат да забелязват нюансите и тънкостите, да съзират живота в цялата му пъстроцветна палитра.
Убедена е, че България е страна на талантливи хора. Радва се, че с работата си е в състояние да помогне на тези интелектуалци, които са се отдали на журналистиката и да пишат история на съвременността. 

Като дългогодишен председател на Комисията по Международни въпроси тя спомага българските журналисти и техният съюз да имат договорни отношения с близо 50 държави. През ноември заминава за Китай, за да получи поредното голямо журналистическо отличие за своята активна обществена дейност.

София заема кардинално значение в професионалния и личен живот на Снежана Тодорова. Самата тя участва и в обществения съвет към Столичната община, в чиито заседания се обсъждат и одобряват кандидатстващите проекти по Програма "Култура".

Чуйте още любопитни страни от живота и дейността на Снежана Тодорова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03