Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снежана Тодорова - 36 години СБЖ е нейна съдба

Снимка: Кирчо Стоичков
В предаването на Радио София Кой кой е... ви срещаме със Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти - общественик с доказани умения в областта на международните отношения, жена с богат организационен и управленчески опит. Публицист с активно участие в много културни и социални инициативи, Снежана Тодорова разкрива подробности от своята младост и личен живот. Като млад преводач се явява на конкурс преди 36 години в Международен отдел, за да замества колежка, но става така, че повече от три десетилетия СБЖ се превръща в нейна съдба.

Детството на Снежана преминава в столичния квартал Лозенец и на площада, който по-късно именуват „Журналист“, а за първи път прекрачва училищния праг в Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Снежана Тодорова е родена в София. Завършила е руски език и литература в Ленинградския университет. Точно в красивия град Санкт Петербург тя открива любовта към изкуството и среща своя съпруг, с който са заедно повече от 36 години. В града на Нева среща любовта в стила на популярния филм с Людмила Гурченко „Гара за двама“. Става дума за любов от пръв поглед, която се възпламенява след случайна среща на непозната гара.

Снежана Тодорова разказва за връзката си с проф. Александър Федотов, с който вече 36 години са съмишленици и брачни партньори. Не крие, че както в младежките ѝ години, така и сега хубавата книга и музиката за нея са най-прекрасният релакс. Убедена е, че светът е оцелял не защото се е смял, а защото има изключително талантливи творци, които възпяват най-възвишените чувства, най-прекрасните преживявания и най-вълнуващите духовни вълнения, терзания и стремежи.

В Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел на съюза, а от 1998 г. до 2002 г. е била секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през март тази година тя зае най-високия пост - председател на Управителния съвет на най-отговорната организационна журналистическа институция, за да отстоява и до днес позициите и правата на българския журналист в страната и в чужбина.

Снежана Тодорова е влюбена в работата си, защитава и помага за решаване на човешките, професионалните и житейските проблеми на журналисти от цялата страна. Смята, че характерно за българите е да са крайни в своите съждения, да делят света на добър и лош, на черен и бял. Иска ѝ се те да започнат да забелязват нюансите и тънкостите, да съзират живота в цялата му пъстроцветна палитра.
Убедена е, че България е страна на талантливи хора. Радва се, че с работата си е в състояние да помогне на тези интелектуалци, които са се отдали на журналистиката и да пишат история на съвременността. 

Като дългогодишен председател на Комисията по Международни въпроси тя спомага българските журналисти и техният съюз да имат договорни отношения с близо 50 държави. През ноември заминава за Китай, за да получи поредното голямо журналистическо отличие за своята активна обществена дейност.

София заема кардинално значение в професионалния и личен живот на Снежана Тодорова. Самата тя участва и в обществения съвет към Столичната община, в чиито заседания се обсъждат и одобряват кандидатстващите проекти по Програма "Култура".

Чуйте още любопитни страни от живота и дейността на Снежана Тодорова. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документален филм показва паметния уикенд-концерт на „Оasis“ от 1996-а

Документален филм за голямата британска група от 90-те Оasis ще зарадва феновете с прожекции от 20:00 ч. в София и Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе. В близо двучасовия „Оasis Knebworth 1996“ Джейк Скот представя грандиозните концерти на 10 и 11 август преди 25 години през очите не само на феновете, но и на артистите, с..

публикувано на 23.09.21 в 11:54

Докато спим - мобилният телефон далеч от главата

При появата на мобилните телефони , някои лекари се опасяваха, че те могат да предизвикат заболявания. Модерните уреди минават през сертифициране, което да потвърди безопасността им.  Според Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“ , все още не е напълно ясна степента на влияние на мобилните телефони върху..

публикувано на 23.09.21 в 10:01
Трайчо Трайков

Трайчо Трайков: За паметниците на културата трябва да се грижат общините, държавата, но и собствениците им

Почистващи фирми ще представят график за своята дейност и по отношение на подлезите . Това очаква и го обяви пред Радио София кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. „В началото на годината наредих да се чистят подлезите толкова често, колкото е необходимо, независимо дали има пари. Като свършат, ще чистим сами или с доброволци – такива ми..

публикувано на 23.09.21 в 09:18
Вече е есен

Облачно, ветровито, с температури от 5 до 21 градуса, утре - по-топло

Днес ще има променлива облачност и до обяд на изолирани места, главно в планините и крайните югоизточни райони ще превали. След обяд над западните райони облачността ще намалява до слънчево, а до вечерта и над централните и източните части на страната ще се изясни. Ще е ветровито, с предимно умерен северозападен вятър. Хладно, с преобладаващи..

обновено на 23.09.21 в 07:56
Проф. Здравка Демерджиева

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяване

В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за лечение на атопичен дерматит, които за пръв път показват овладяване на най-тежките форми, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат около 200 000 възрастни . За съжаление в ЕС страната ни е единствената,..

публикувано на 22.09.21 в 17:16
Доц. Евгения Благоева

Доц. Евгения Благоева: Независимостта, свободата и демокрацията трябва всекидневно да бъдат защитавани

България няма всички качества, всички характеристика на независима страна и за това има много причини – не само защото сме малка страна и трябва да се съобразяваме с геополитически фактори, но и защото имаме национално безотговорен елит . Това коментира пред Радио София доц. д-р Евгения Благоева – антрополог, преподавател в НБУ. Тя..

публикувано на 22.09.21 в 16:11
Елен Герджиков

Елен Герджиков е подал оставка по нареждане на Бойко Борисов

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той лично е поискал оставката на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.  Вчера Герджиков, който заемаше поста почти 10 години, обяви, че се оттегля, като посочи лични причини. Днес, на среща с активисти на ГЕРБ в Пловдив, Бойко Борисов заяви, че Елен Герджиков не се справя с работата и..

публикувано на 22.09.21 в 15:15