Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станко Нацев описва живота на столицата и страната ни в статии, разкази и хайку

В „Кой кой е“ по Радио София гостува писателят-журналист Станко Нацев, който повече от 40 години пише за София и интервюира стотици популярни личности. В деня на Народните будители на 1 ноември той бе отличен с приза „Принос към българската литература“ от Съюза на българските писатели. Публицистът е автор на 11 поетични и белетристични книги, на хиляди публикации в пресата. Станко Нацев е носител на най-престижните награди за публицистика и литература – „Златното перо“ на Съюза на българските журналисти и наградата на Съюза на българските писатели за белетристика. Творбите на писателя са преведени на няколко езика, а на два пъти Североамериканската поетична асоциация го награждава със сребърен медал и диплом.

Животът на Станко Нацев е изключително колоритен. Първо е увлечен по техниката и по геологията, а после в детството си се влюбва в магията на словото покрай срещите си с майстора на перото Любен Христофоров, който е негов чичо.

Докато учи в механотехникум, Станко Нацев започва да пише и да публикува първите си разкази. Вместо да стругува болтове и гайки, се захваща да завинтва думи в изречения според граматическите правила на подлога, сказуемото и допълнението в специалността “Българска филология” на Софийския университет "Св. Климент Охридски". След това специализира в Лайпцигския университет и Хердер институт, Германия.

Писателят смята, че има шанс, тъй като от студентската скамейка попада в Българската национална телевизия, където прави поредица от репортажи. На фаталната дата 13 януари – петък 1971 г. е назначен на работа в столичния вестник „Вечерни новини“, където няколко десетилетия проследява културния живот на София. Четиридесетгодишната практика във вестникарството до такава степен го увлича към късите журналистически форми, че и до днес стои незавършен единственият му роман. Вместо това издава множество книги с разкази и с хайку.

Писателят е съосновател на българския хайку клуб и твърди, че не от суета, а за да може да споделя откритията си за чудесиите на жанровете, наречени „къс разказ” и „хайку”, е създал своя интернет блог. В момента Станко Нацев завършва 12 си книга, която е решил да публикува единствено в интернет. В „Кой, кой е“ писателят споделя тънкостите как се пише хубав разказ, майсторско хайку и как се прави перфектно интервю.

Разказите на Станко Нацев са преведени на английски, немски, чешки, руски и сърбохърватски. „По ръба на залеза“, „Фигуранти“, „Време на заем“, „Секунди“, „Старата улица“ са само част от книгите с разкази и поезия на един от най-колоритните писатели на нашето време. Сборникът му с разкази “Пасажери за рая” е отличен с наградата за белетристика за 1999 г. на Съюза на българските писатели, а стихосбирката ми с хайку “Огледало за двама” получава втора награда, сребърен медал и диплом от Северноамериканската международна поетическа асоциация. Международната библиотека за поезия в САЩ награждава писателя Станко Нацев и книгата му “Секунди” с отличието “Изборът на редакторите”.

Журналистика, белетристика, поезия – Станко Нацев еднакво добре борави с писаното слово. С няколко ентусиасти, любители на японския жанр „хайку” създават поетичния клуб, но престоят му в САЩ го принуждава да напусне клуба. Творецът отразява своите емоции от срещите си с интересни личности, както и пътувайки по света. Обиколил е няколко континента, като една от екзотичните държави, които е посетил , е Монголия, където подписва договор със Съюза на монголските журналисти за сътрудничество от името на СБЖ.

Съдбовност е попадането на Станко Нацев в журналистиката, както и срещата му с любимата жена преди 44 години. Творецът публикува разкази, есета, пътеписи, хайку и литературна критика, но темата за любовта е постоянна, която откриваме и в книгата с хайку „Огледало за двама“. В „Кой, кое е“ творецът разказва интересна история, когато като младеж са искали да го бият заради това, че вярва в любовта. Сладкодумен и креативен творец Станко Нацев планира да събере някой ден в книга своите интервюта и репортажи, които да допълнят културната история на столицата и страната ни.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски граждани за бъдещето на Европа

На 23 октомври в Европейския парламент в Страсбург се проведе пленарна сесия на тема бъдещето на Европа . Европейски граждани представиха основните теми и проблеми, които смятат, че трябва да бъдат решени на по-високо ниво.  Държавата ни бе представена от трима българи, които се изправиха в пленарната зала на ЕП, за да заявят гласа на..

публикувано на 26.10.21 в 18:29

Проучване: 38% от решилите да пазаруват по време на Черния петък ще го направят онлайн

А анкета, проведена от 20 до 27 септември 2021 г., между 3,166 потребители, 84% са заявили, че ще пазаруват по време на Черния петък тази година. Близо 55% от потребителите заявяват, че са пазарували и предишни години по време на кампанията Черен петък. Повече от 1/3 от анкетираните или 38% са заявили, че планират да пазаруват онлайн ...

публикувано на 26.10.21 в 17:29
Снежина Петрова

Снежина Петрова влиза в ролята на „Една българка“ по разказа на Иван Вазов

Актрисата Снежина Петрова , отличена за проекта си „Медея“ с Гражданската награда на ЕП, влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Иван Вазов „Една българка“.  Премиерните представления са на 27 и 28 октомври в театър „Азарян“.  „Този разказ, който имах шанса да..

публикувано на 26.10.21 в 16:28

Емил Коларов: Бизнесът на заведенията е в нокаут

Бизнесът на заведенията в страната е в накаут , каза в ефира на Радио София Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията в България . По думите му, последната заповед на служебния здравен министър е разделила обществото и бранша. „Ние категорично изразихме нашето становище, че ние не сме против зелените сертификати като цяло, ние..

публикувано на 26.10.21 в 15:13

Конкурс за есе и рисунка на тема „Мисия Будител“ за училищата от Софийска област

За четвърта поредна година, Областната администрация на Софийска област , организира конкурс за есе и рисунка. Поводът е Деня на народните будители - 1 ноември. Състезанието под надслов „Мисия Будител “ е насочено към учениците от училищата в Софийска област. По повод 1340 години от създаването на българската държава , тази година темата на..

публикувано на 26.10.21 в 13:57
Фермерският екип

Близката ферма за чиста храна и кални приключения

Не само хората могат да си стават близки. Оказва се, че чрез създателите си и една ферма можа да е близка не само във физическия и географския смисъл. За това доказателство са семейство Сиана и Иво Тончеви . Те не само избират да живеят и отглеждат децата си на село, не само правят своя ферма, но разширяват дейността си със сайт ,..

публикувано на 26.10.21 в 13:37

Младият дует Lunikk с дебютна песен в радиоефира

Lunikk е млад дует. Срещаме ви с артистите Кристина Йорданова и Денислав Попов. Те са заедно в живота, а отскоро и в музиката. Певческите способности на Кристина ги открива случайно Денислав. Той  е имал и своя банда, която впоследствие се разпада. Когато решават да се впуснат в предизвикателството да правят музика заедно, си..

публикувано на 26.10.21 в 13:35