Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станко Нацев описва живота на столицата и страната ни в статии, разкази и хайку

В „Кой кой е“ по Радио София гостува писателят-журналист Станко Нацев, който повече от 40 години пише за София и интервюира стотици популярни личности. В деня на Народните будители на 1 ноември той бе отличен с приза „Принос към българската литература“ от Съюза на българските писатели. Публицистът е автор на 11 поетични и белетристични книги, на хиляди публикации в пресата. Станко Нацев е носител на най-престижните награди за публицистика и литература – „Златното перо“ на Съюза на българските журналисти и наградата на Съюза на българските писатели за белетристика. Творбите на писателя са преведени на няколко езика, а на два пъти Североамериканската поетична асоциация го награждава със сребърен медал и диплом.

Животът на Станко Нацев е изключително колоритен. Първо е увлечен по техниката и по геологията, а после в детството си се влюбва в магията на словото покрай срещите си с майстора на перото Любен Христофоров, който е негов чичо.

Докато учи в механотехникум, Станко Нацев започва да пише и да публикува първите си разкази. Вместо да стругува болтове и гайки, се захваща да завинтва думи в изречения според граматическите правила на подлога, сказуемото и допълнението в специалността “Българска филология” на Софийския университет "Св. Климент Охридски". След това специализира в Лайпцигския университет и Хердер институт, Германия.

Писателят смята, че има шанс, тъй като от студентската скамейка попада в Българската национална телевизия, където прави поредица от репортажи. На фаталната дата 13 януари – петък 1971 г. е назначен на работа в столичния вестник „Вечерни новини“, където няколко десетилетия проследява културния живот на София. Четиридесетгодишната практика във вестникарството до такава степен го увлича към късите журналистически форми, че и до днес стои незавършен единственият му роман. Вместо това издава множество книги с разкази и с хайку.

Писателят е съосновател на българския хайку клуб и твърди, че не от суета, а за да може да споделя откритията си за чудесиите на жанровете, наречени „къс разказ” и „хайку”, е създал своя интернет блог. В момента Станко Нацев завършва 12 си книга, която е решил да публикува единствено в интернет. В „Кой, кой е“ писателят споделя тънкостите как се пише хубав разказ, майсторско хайку и как се прави перфектно интервю.

Разказите на Станко Нацев са преведени на английски, немски, чешки, руски и сърбохърватски. „По ръба на залеза“, „Фигуранти“, „Време на заем“, „Секунди“, „Старата улица“ са само част от книгите с разкази и поезия на един от най-колоритните писатели на нашето време. Сборникът му с разкази “Пасажери за рая” е отличен с наградата за белетристика за 1999 г. на Съюза на българските писатели, а стихосбирката ми с хайку “Огледало за двама” получава втора награда, сребърен медал и диплом от Северноамериканската международна поетическа асоциация. Международната библиотека за поезия в САЩ награждава писателя Станко Нацев и книгата му “Секунди” с отличието “Изборът на редакторите”.

Журналистика, белетристика, поезия – Станко Нацев еднакво добре борави с писаното слово. С няколко ентусиасти, любители на японския жанр „хайку” създават поетичния клуб, но престоят му в САЩ го принуждава да напусне клуба. Творецът отразява своите емоции от срещите си с интересни личности, както и пътувайки по света. Обиколил е няколко континента, като една от екзотичните държави, които е посетил , е Монголия, където подписва договор със Съюза на монголските журналисти за сътрудничество от името на СБЖ.

Съдбовност е попадането на Станко Нацев в журналистиката, както и срещата му с любимата жена преди 44 години. Творецът публикува разкази, есета, пътеписи, хайку и литературна критика, но темата за любовта е постоянна, която откриваме и в книгата с хайку „Огледало за двама“. В „Кой, кое е“ творецът разказва интересна история, когато като младеж са искали да го бият заради това, че вярва в любовта. Сладкодумен и креативен творец Станко Нацев планира да събере някой ден в книга своите интервюта и репортажи, които да допълнят културната история на столицата и страната ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03