Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Станко Нацев описва живота на столицата и страната ни в статии, разкази и хайку

В „Кой кой е“ по Радио София гостува писателят-журналист Станко Нацев, който повече от 40 години пише за София и интервюира стотици популярни личности. В деня на Народните будители на 1 ноември той бе отличен с приза „Принос към българската литература“ от Съюза на българските писатели. Публицистът е автор на 11 поетични и белетристични книги, на хиляди публикации в пресата. Станко Нацев е носител на най-престижните награди за публицистика и литература – „Златното перо“ на Съюза на българските журналисти и наградата на Съюза на българските писатели за белетристика. Творбите на писателя са преведени на няколко езика, а на два пъти Североамериканската поетична асоциация го награждава със сребърен медал и диплом.

Животът на Станко Нацев е изключително колоритен. Първо е увлечен по техниката и по геологията, а после в детството си се влюбва в магията на словото покрай срещите си с майстора на перото Любен Христофоров, който е негов чичо.

Докато учи в механотехникум, Станко Нацев започва да пише и да публикува първите си разкази. Вместо да стругува болтове и гайки, се захваща да завинтва думи в изречения според граматическите правила на подлога, сказуемото и допълнението в специалността “Българска филология” на Софийския университет "Св. Климент Охридски". След това специализира в Лайпцигския университет и Хердер институт, Германия.

Писателят смята, че има шанс, тъй като от студентската скамейка попада в Българската национална телевизия, където прави поредица от репортажи. На фаталната дата 13 януари – петък 1971 г. е назначен на работа в столичния вестник „Вечерни новини“, където няколко десетилетия проследява културния живот на София. Четиридесетгодишната практика във вестникарството до такава степен го увлича към късите журналистически форми, че и до днес стои незавършен единственият му роман. Вместо това издава множество книги с разкази и с хайку.

Писателят е съосновател на българския хайку клуб и твърди, че не от суета, а за да може да споделя откритията си за чудесиите на жанровете, наречени „къс разказ” и „хайку”, е създал своя интернет блог. В момента Станко Нацев завършва 12 си книга, която е решил да публикува единствено в интернет. В „Кой, кой е“ писателят споделя тънкостите как се пише хубав разказ, майсторско хайку и как се прави перфектно интервю.

Разказите на Станко Нацев са преведени на английски, немски, чешки, руски и сърбохърватски. „По ръба на залеза“, „Фигуранти“, „Време на заем“, „Секунди“, „Старата улица“ са само част от книгите с разкази и поезия на един от най-колоритните писатели на нашето време. Сборникът му с разкази “Пасажери за рая” е отличен с наградата за белетристика за 1999 г. на Съюза на българските писатели, а стихосбирката ми с хайку “Огледало за двама” получава втора награда, сребърен медал и диплом от Северноамериканската международна поетическа асоциация. Международната библиотека за поезия в САЩ награждава писателя Станко Нацев и книгата му “Секунди” с отличието “Изборът на редакторите”.

Журналистика, белетристика, поезия – Станко Нацев еднакво добре борави с писаното слово. С няколко ентусиасти, любители на японския жанр „хайку” създават поетичния клуб, но престоят му в САЩ го принуждава да напусне клуба. Творецът отразява своите емоции от срещите си с интересни личности, както и пътувайки по света. Обиколил е няколко континента, като една от екзотичните държави, които е посетил , е Монголия, където подписва договор със Съюза на монголските журналисти за сътрудничество от името на СБЖ.

Съдбовност е попадането на Станко Нацев в журналистиката, както и срещата му с любимата жена преди 44 години. Творецът публикува разкази, есета, пътеписи, хайку и литературна критика, но темата за любовта е постоянна, която откриваме и в книгата с хайку „Огледало за двама“. В „Кой, кое е“ творецът разказва интересна история, когато като младеж са искали да го бият заради това, че вярва в любовта. Сладкодумен и креативен творец Станко Нацев планира да събере някой ден в книга своите интервюта и репортажи, които да допълнят културната история на столицата и страната ни.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Цветарска: Заедно ще преминем по-леко през предизвикателствата на множествената склероза

Световният ден на множествената склероза – 30 май, тази година преминава под мотото „Свързване“ (connections), а целта на международната инициатива е да повиши информираността за заболяването и да бъдат премахнати ограниченията пред диагностицираните пациенти. Заради пандемията от коронавирус, тази година Фондация „Множествена склероза..

публикувано на 30.05.20 в 09:10
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18