Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимира Казанджиева е привързана към сцената и към София като именитите си предшественици

Красимира Казанджиева
Снимка: Радио София

В предаването „Кой кой е“ тази седмица гостува популярната актриса и поетеса Красимира Казанджиева.

Тя е добре позната с блестящите си роли в театъра, където е изградила 50 образа и е обиколила десетки страни с театрална трупа. Помним я от големия екран с филмите „Неспокоен дом“, „Насрещно движение“, „Юлия Вревская“ и „Салвадор Дали“, а също така и от телевизионния ефир - от сериала "Забранена любов".

Озвучила много филми, сериали и документални продукции, хората разпознават гласа й от сериалите „Дързост и красота“, „Отнесени от вихъра”, ,„Пътеводна светлина” и други. За Казанджиева тръпката е различна, когато е зад кадър и дублира, от емоцията да е лице в лице с публиката.

Казанджиева е автор на хайку поезия и на стихосбирката „Червени кокичета".

Актрисата с лекота борави със словото на театралната сцена и в своите стихове. На 17 години Красимира Казанджиева започва работа на мястото на Невена Коканова, след като директорът на Ямболския театър я вижда да рони сълзи пред ВИТИЗ. Майка й Екатерина Тодорова, която доживя до 102 години, до последно не й прости, че вместо да се занимава с английски език, избира театъра. Шеметна е съдбата на актрисата. Без диплома, без нищо, играе със самия Стефан Гецов в „Прокурорът” и в Народния театър.

Актрисата членува в литературен салон „Евгения Марс“ и е автор на много прочувствени стихове. Член на Съюза на българските артисти и на Съюза на свободните писатели.

Казанджиева е наследник на Тодорка Бакърджиева - първата българка, играла на театралната сцена. Тодорка е куриер на тайната революционна организация, верен съратник на Ботев, Левски, Захари Стоянов, Каравелов. Изпратила е Ботев за Козлодуй. „Казанлъшката мадона” е сред основателите на Народния театър.

Красимира Казанджиева се гордее с произхода си. На името на нейния вуйчо майор Георги Векилски има кръстена улица в София. Племенница е на Петко Наумов – създател на Първото музикално училище в България. Животът на актрисата е свързан с места-реликви за столицата, за които разказва в предаването „Кой кой е“.

Когато върви наперено по софийските улици, хората я поздравяват и се побутват: „Това е тя, гласът на Стефани Форестър”. Факт, България я познава и обича. За нея София е не само роден, но и любим град, който обича и не желае да живее на друго място.

Изключително интересна личност - една дейна и талантлива българка, Красимира Казанджиева влиза в дома ни с култовите сериали, аплодираме я постоянно на театралната сцена, а нейните стихове искрено ни разчувстват.

Приятно слушане!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магдалена Милтенова: Искаме безпрепятствено да работим

Протестите трябва да бъдат провеждани в рамките на закона и да не засягат други граждани. Блокадите на кръстовищата възпрепятстват работата на транспортните превозвачи, обясни пред Радио София Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.  "Става въпрос за оцеляване, защото бизнесът ни е в много тежко състояние заради кризата...

публикувано на 10.08.20 в 18:16

Д-р Стоян Лазаров: Около 250-300 деца годишно се нуждаят от сърдечни операции

Детската кардиология е сред онези здравни специалности, които са останали сякаш незасегнати от пандемията от Covid-19, защото въпреки всичко, продължават да се раждат деца, а някои от тях със сърдечни малформации, които налагат понякога незабавни кардиологични операции, веднага след раждането.  “ Не сме спирали оперативната дейност, защото сме..

публикувано на 10.08.20 в 16:28

Шеф Атанас Балкански: Хората започнаха да се връщат в ресторантите

Сезонът за всички заети в ресторантьорския бранш започна много тежко, но вече се забелязва завръщането на клиентите в ресторантите с ентусиазъм за опитване на нови ястия, след продължителната принудителна изолация, коментира пред Радио София шеф Атанас Балкански,  по повод 10 август - професионалния празник на готвачите.  Хората вече..

публикувано на 10.08.20 в 15:48
Акад.  Лъчезар Трайков

Акад. Лъчезар Трайков: Напасването към нуждите на обществото не се изчерпва с "държавната поръчка"

„След толкова упреци през последните 20 години, не сме и помисляли, че ще ръкопляскат на българските лекари. Covid-19 даде основание да се гордеем за това, което сме - като общество и като лекари . И като обучение в университетите.“ Това подчерта пред Радио София неврологът акад. проф. Лъчезар Трайков , който в края на юли беше избран..

обновено на 10.08.20 в 15:46

БАН отчита онлайн киберзаплахи, свързани с Covid-19

Онлайн бюлетин с актуална информация за киберзаплахи и атаки, свързани с пандемията от Covid-19 и с възможни решения, е публикуван на интернет страницата на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Бюлетинът ще се публикува на български и на английски език, и е съвместна инициатива на ИИКТ-БАН и на британското посолство в София...

публикувано на 10.08.20 в 12:45

Наближава пикът на Персеидите

Погледите на астрономи и любители отново са насочени ревностно към нощното небе. Причината е метеорният поток Персеиди - едно от най-забележителните астрономически събития през годината, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава между 11 и 13 август, съобщава сайтът "Спейс". Обикновено в максимума на..

публикувано на 10.08.20 в 12:18

Проверяват състоянието на дъждоприемните шахти в София

Във връзка със зачестилите дъждове и бури, от Столичния инспекторат са засили проверките за състоянието на дъждоприемните шахти. В изминалия неделен ден над 1500 от съоръженията са проверени и почистени от отпадъци, наноси и листа, предимно по булевардите "Цариградско шосе", "Г. М. Димитров", "Асен Йорданов", "Тодор Александров" и..

публикувано на 10.08.20 в 12:06