Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красимира Казанджиева е привързана към сцената и към София като именитите си предшественици

Красимира Казанджиева
Снимка: Радио София

В предаването „Кой кой е“ тази седмица гостува популярната актриса и поетеса Красимира Казанджиева.

Тя е добре позната с блестящите си роли в театъра, където е изградила 50 образа и е обиколила десетки страни с театрална трупа. Помним я от големия екран с филмите „Неспокоен дом“, „Насрещно движение“, „Юлия Вревская“ и „Салвадор Дали“, а също така и от телевизионния ефир - от сериала "Забранена любов".

Озвучила много филми, сериали и документални продукции, хората разпознават гласа й от сериалите „Дързост и красота“, „Отнесени от вихъра”, ,„Пътеводна светлина” и други. За Казанджиева тръпката е различна, когато е зад кадър и дублира, от емоцията да е лице в лице с публиката.

Казанджиева е автор на хайку поезия и на стихосбирката „Червени кокичета".

Актрисата с лекота борави със словото на театралната сцена и в своите стихове. На 17 години Красимира Казанджиева започва работа на мястото на Невена Коканова, след като директорът на Ямболския театър я вижда да рони сълзи пред ВИТИЗ. Майка й Екатерина Тодорова, която доживя до 102 години, до последно не й прости, че вместо да се занимава с английски език, избира театъра. Шеметна е съдбата на актрисата. Без диплома, без нищо, играе със самия Стефан Гецов в „Прокурорът” и в Народния театър.

Актрисата членува в литературен салон „Евгения Марс“ и е автор на много прочувствени стихове. Член на Съюза на българските артисти и на Съюза на свободните писатели.

Казанджиева е наследник на Тодорка Бакърджиева - първата българка, играла на театралната сцена. Тодорка е куриер на тайната революционна организация, верен съратник на Ботев, Левски, Захари Стоянов, Каравелов. Изпратила е Ботев за Козлодуй. „Казанлъшката мадона” е сред основателите на Народния театър.

Красимира Казанджиева се гордее с произхода си. На името на нейния вуйчо майор Георги Векилски има кръстена улица в София. Племенница е на Петко Наумов – създател на Първото музикално училище в България. Животът на актрисата е свързан с места-реликви за столицата, за които разказва в предаването „Кой кой е“.

Когато върви наперено по софийските улици, хората я поздравяват и се побутват: „Това е тя, гласът на Стефани Форестър”. Факт, България я познава и обича. За нея София е не само роден, но и любим град, който обича и не желае да живее на друго място.

Изключително интересна личност - една дейна и талантлива българка, Красимира Казанджиева влиза в дома ни с култовите сериали, аплодираме я постоянно на театралната сцена, а нейните стихове искрено ни разчувстват.

Приятно слушане!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски граждани за бъдещето на Европа

На 23 октомври в Европейския парламент в Страсбург се проведе пленарна сесия на тема бъдещето на Европа . Европейски граждани представиха основните теми и проблеми, които смятат, че трябва да бъдат решени на по-високо ниво.  Държавата ни бе представена от трима българи, които се изправиха в пленарната зала на ЕП, за да заявят гласа на..

публикувано на 26.10.21 в 18:29

Проучване: 38% от решилите да пазаруват по време на Черния петък ще го направят онлайн

А анкета, проведена от 20 до 27 септември 2021 г., между 3,166 потребители, 84% са заявили, че ще пазаруват по време на Черния петък тази година. Близо 55% от потребителите заявяват, че са пазарували и предишни години по време на кампанията Черен петък. Повече от 1/3 от анкетираните или 38% са заявили, че планират да пазаруват онлайн ...

публикувано на 26.10.21 в 17:29
Снежина Петрова

Снежина Петрова влиза в ролята на „Една българка“ по разказа на Иван Вазов

Актрисата Снежина Петрова , отличена за проекта си „Медея“ с Гражданската награда на ЕП, влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Иван Вазов „Една българка“.  Премиерните представления са на 27 и 28 октомври в театър „Азарян“.  „Този разказ, който имах шанса да..

публикувано на 26.10.21 в 16:28

Емил Коларов: Бизнесът на заведенията е в нокаут

Бизнесът на заведенията в страната е в накаут , каза в ефира на Радио София Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията в България . По думите му, последната заповед на служебния здравен министър е разделила обществото и бранша. „Ние категорично изразихме нашето становище, че ние не сме против зелените сертификати като цяло, ние..

публикувано на 26.10.21 в 15:13

Конкурс за есе и рисунка на тема „Мисия Будител“ за училищата от Софийска област

За четвърта поредна година, Областната администрация на Софийска област , организира конкурс за есе и рисунка. Поводът е Деня на народните будители - 1 ноември. Състезанието под надслов „Мисия Будител “ е насочено към учениците от училищата в Софийска област. По повод 1340 години от създаването на българската държава , тази година темата на..

публикувано на 26.10.21 в 13:57
Фермерският екип

Близката ферма за чиста храна и кални приключения

Не само хората могат да си стават близки. Оказва се, че чрез създателите си и една ферма можа да е близка не само във физическия и географския смисъл. За това доказателство са семейство Сиана и Иво Тончеви . Те не само избират да живеят и отглеждат децата си на село, не само правят своя ферма, но разширяват дейността си със сайт ,..

публикувано на 26.10.21 в 13:37

Младият дует Lunikk с дебютна песен в радиоефира

Lunikk е млад дует. Срещаме ви с артистите Кристина Йорданова и Денислав Попов. Те са заедно в живота, а отскоро и в музиката. Певческите способности на Кристина ги открива случайно Денислав. Той  е имал и своя банда, която впоследствие се разпада. Когато решават да се впуснат в предизвикателството да правят музика заедно, си..

публикувано на 26.10.21 в 13:35