Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гостоприемни ли сме към бежанците?

Снимка: БГНЕС

Фондация „Мисия Спасение“ представи в културно-образователния център „Дворецът на щастливите хора“ своя опит и работа с бежанци, като целта е тяхното успешно интегриране в българското общество.

Прекосяването на държавни граници е деликатна ситуация, отчитат от фондацията, тъй като опитът им показва, че в чужда страна има непознати административни норми за чужденците. Дейността на фондацията включва социална защита, както и преодоляване на основната пречка – предразсъдъците на обществото, което не е достатъчно отворено и се страхува да бъде гостоприемно към бежанците.

Често според фондацията се случва предразсъдъците у нас да създават подсъзнателно отношение на неравнопоставеност. Поради тази причина водещият мотив за дейността на фондацията е подкрепата на тези хора, за да могат да осъществят своите права.

Чуйте повече по темата от репортажа на Добрина Добрева.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори Национален протест срещу насилието над животни ще се проведе в 12 града на България

Национален протест срещу насилието над животни, ще се проведе на 25 март в София и още 12 града на страната. Това е вторият Национален протест в рамките на 2 месеца, каза пред Радио София Лилия Трифонова - един от организаторите на проявата. "Промениха се малко неща, но всяка стъпка е изключително важна", твърди Лилия Трифонова. Тя..

публикувано на 22.03.23 в 20:37

Мартенски дни на изкуствата в община Ботевград

В Ботевград беше даден старт на инициативата Мартенски дни на изкуствата . Тази вечер, от 18.30 часа, жителите и гостите на общината могат да посетят концерта „Усещане за пролет“ на Общинския духов оркестър – Ботевград. Програмата ще продължи на 23 март, когато се навършват 110 години от гибелта на Стамен Панчев – творец и общественик,..

публикувано на 22.03.23 в 18:30

Украинка и руснак - заедно в разговор за войната и бъдещето

Заедно - украинка и руснак участват в това издание на “Късното шоу”. Общото между тях е отношението им към войната, мира, свободата и правото на хората за самоопределение. Също така, че говорят отлично български език. Чуйте ги! Журналистката Мария Плачкова разказва своята история свързана с войната и припомня за около 250 000 хора с българска..

публикувано на 22.03.23 в 18:02

“Избори“ е темата на Пролетни литературни срещи на фондация "Прочети София"

На 30, 31 март и 01 април, в Гьоте институт  ще се проведат за първи път  Пролетни литературни срещи на фондация "Прочети София" . Темата на срещите е  „Избори“ . Тя не е единствено свързана с политическите избори, каза пред Радио София Тодора Радева – програмен директор на „Прочети София“. „Темата избори не е случайна. Знаем, че изборите..

публикувано на 22.03.23 в 17:16
Снимката е илюстративна

Светлозар Петров: Икономическата криза все още не се е отразила на пазара на труда

Икономическата криза все още не се отразила на пазара на труда, като съкращение на персонал и повишаване на безработицата. Това каза пред Радио София Светлозар Петров от JobTiger. Все още има много отворени позиции за работа. „Работодателите все още са изключително внимателни, гледат да не съкращават без нужда , защото най-ценният капитал..

публикувано на 22.03.23 в 15:26

Осмо Tattoo Expo - през септември

Снимка: bulgariatattooexpo.com Почитателите на арт рисунките по тялото вече знаят, че Осмото издание на най-голямото събитие за татуировки у нас - Bulgaria Tattoo Expo 2023  отново ще се проведе през септември (на 16 и 17) в зала №3 на НДК. Ако преди 20-30 години, например, татуировките определяха социално принадлежност, днес те..

публикувано на 22.03.23 в 13:53

Експозиция показва Иван Андонов от реалистичен до абстрактен колорист

Повод да си спомним за Иван Андонов (1934-2011) можем да намерим не само в киносалоните като режисьор (игралните „Опасен чар“, „Вчера“, „Дами канят“, „Адио, Рио“ и др., както и анимационни) или актьор („На малкия остров“, „Отклонение“ и „Иван Кондарев“), но и в галериите за изобразително изкуство. Поредната възможност е в галерия „Арте“..

публикувано на 22.03.23 в 12:44