Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът Иван Яхнаджиев: София не може да е в един цвят – трябва да е шарена и колоритна

2
Иван Яхнаджиев

Популярният български художник Иван Яхнаджиев е гост в предаването „Кой кой е“. Творецът може да оглави артистичната гилдията със своята благотворителност – няма друг художник в България, който да е подарил толкова картини, за да зарадва другите.

Иван Яхнаджиев е несравним. Добре познат е с характерния си рисунък и авангардност на картините, като експериментатор въвел различни модернистични форми на изкуството в България. Ако се върнем 16 години назад, ще видим Яхнаджиев като създател на бодиарта у нас. Казва, че голата плът сама иска цвета, въпросът е да я усетиш, да я почувстваш. Художникът разказва за разликата на бодиарта у нас, в Сардиния, Рим, Венеция, Франция, Германия, Сърбия и Швеция, където е рисувал върху женски тела.

Като студент в Академията го карат да рисува „по-убитичко“ във времето на тоталитаризма, когато се боят от пъстроцветието, което прелива от картините на Яхнаджиев. С горчивина творецът се връща 35 години назад, когато е изключен от СБХ, защото рисува като западните творци. Познал падението и възхода, Иван Яхнаджиев е толкова човеколюбив, защото животът не му е спестил нито черните, нито белите краски в живота. Колоритът за художникът е задължителен не само в творчеството, но и в облика на столицата ни. Художникът Иван Яхнаджиев може да живее в снежна Швеция или в слънчева Италия, но постоянно се връща в родната си София, която е увековечил в много от платната си.

Популярният и обичан художник Иван Яхнаджиев не спира да ни смайва с новаторските си проекти и начинания. Винаги ни възхищава неговата плодовитост и пъстроцветието на творбите му, които ни заразяват с жизненост и позитивност. Авангардист, новатор, иновативен и нестандартен като творчески рисунък и като светоусещане, Иван Яхнаджиев е творец, който с еднаква лекота включва в проектите си политици, артисти и десетки хлапета. Ако зависеше от него, светът щеше да е много по-добър и пъстроцветен.

Приятно слушане!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Цветанова

Аз съм, правя, имам

Десислава Зветанова за бутиковата си програма: Аз съм, правя, имам": "Адресирана е към начина ни на живот и ни води до прегаряме. В тази бутикова програма, ще променим начина си на живеене. Ще приоритизираме. Самата програма е с 4 модула: първият е днес, 27 ноември – „аз съм, правя и имам“ – опознаване на силните ни страни. Ще ни донесе..

публикувано на 27.11.21 в 10:04
Университет за национално и световно стопанство

Връчиха приза „Студент на годината“ в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство проведе конкурс за студент на годината и връчи награди в различни категории. „Десето поредно издание на конкурса „Студент на годината“, което се превръща в едно традиционно събитие в календара на Студентския съвет, което може само да ни радва“, каза в ефира на Радио София Ангел Стойков,..

публикувано на 26.11.21 в 18:13

Конкурсът „Нашата зелена елха“ насърчава "зеленото мислене" на децата от столични градини

От 15 ноември до 15 декември 2021 г. , детските градини от столичните райони „Искър“ и „Нови Искър“ могат да се включат в конкурса „Нашата зелена елха“ . Той е част от поредица конкурси, насърчаващи разделното събиране на отпадъци от опаковки, каза пред Радио София организаторът Анастасия Обретенова. Предивдено е съревнование за украса..

публикувано на 26.11.21 в 16:58

Богдан Милчев: Ако не започнем да управляваме риска, ни предстои следващата „Струма“

Трагедията на АМ „Струма“ беше предизвестена от Института за пътна безопасност . Това каза в ефира на Радио София Богдан Милчев. „Ние още август месец сигнализирахме институциите, че предстои подобна трагедия, а на 10 октомври от ефира на националната телевизия го казахме, че предстои второ „Своге“. От началото на май месец, констатираме..

публикувано на 26.11.21 в 15:57

Диана Русинова: Имаме проблем с пътната маркировка и средствата за сигнализация на пътищата

У нас има проблем с пътната маркировка и средствата за сигнализация на пътищата. Това каза в ефира на Радио София Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики , по повод трагичната катастрофа на АМ „Струма“. „Всеки път полицията и разследващите казват - несъобразена скорост, спрямо пътните условия , а как да се..

публикувано на 26.11.21 в 15:02

Балет „Арабеск” отбелязва 80 години от рождението на Маргарита Арнаудова

Тази вечер (26 ноември), от 19.00 часа, на сцената на Музикалния театър, Балет „Арабеск” ще отбележи 80 години от рождението на голямата българска хореографка Маргарита Арнаудова . На 30 юни 2021 г., когато Маргарита Арнаудова щеше да навърши 80 години, Балет „Арабеск“ отбеляза тази годишнина с вечер с нейни знакови творби, а тази вечер..

публикувано на 26.11.21 в 14:03

„Българознайко – Неверятният живот на Васил Левски“ – книга с почерка на Апостола

Пра-праплеменницата на Апостола  Христина Богданова , както и  Виктория Петкова , автор на книгата  разказват за нейното представяне в Народната библиотека пред публика, сред която са присъствали и много деца.  „Никога не съм се осмелявала да започна книгата за  Левски , докато самата аз не можах да разбера напълно личността на..

публикувано на 26.11.21 в 13:59