Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Художникът Иван Яхнаджиев: София не може да е в един цвят – трябва да е шарена и колоритна

2
Иван Яхнаджиев

Популярният български художник Иван Яхнаджиев е гост в предаването „Кой кой е“. Творецът може да оглави артистичната гилдията със своята благотворителност – няма друг художник в България, който да е подарил толкова картини, за да зарадва другите.

Иван Яхнаджиев е несравним. Добре познат е с характерния си рисунък и авангардност на картините, като експериментатор въвел различни модернистични форми на изкуството в България. Ако се върнем 16 години назад, ще видим Яхнаджиев като създател на бодиарта у нас. Казва, че голата плът сама иска цвета, въпросът е да я усетиш, да я почувстваш. Художникът разказва за разликата на бодиарта у нас, в Сардиния, Рим, Венеция, Франция, Германия, Сърбия и Швеция, където е рисувал върху женски тела.

Като студент в Академията го карат да рисува „по-убитичко“ във времето на тоталитаризма, когато се боят от пъстроцветието, което прелива от картините на Яхнаджиев. С горчивина творецът се връща 35 години назад, когато е изключен от СБХ, защото рисува като западните творци. Познал падението и възхода, Иван Яхнаджиев е толкова човеколюбив, защото животът не му е спестил нито черните, нито белите краски в живота. Колоритът за художникът е задължителен не само в творчеството, но и в облика на столицата ни. Художникът Иван Яхнаджиев може да живее в снежна Швеция или в слънчева Италия, но постоянно се връща в родната си София, която е увековечил в много от платната си.

Популярният и обичан художник Иван Яхнаджиев не спира да ни смайва с новаторските си проекти и начинания. Винаги ни възхищава неговата плодовитост и пъстроцветието на творбите му, които ни заразяват с жизненост и позитивност. Авангардист, новатор, иновативен и нестандартен като творчески рисунък и като светоусещане, Иван Яхнаджиев е творец, който с еднаква лекота включва в проектите си политици, артисти и десетки хлапета. Ако зависеше от него, светът щеше да е много по-добър и пъстроцветен.

Приятно слушане!

Галерия