Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Иван Яхнаджиев: София не може да е в един цвят – трябва да е шарена и колоритна

2
Иван Яхнаджиев

Популярният български художник Иван Яхнаджиев е гост в предаването „Кой кой е“. Творецът може да оглави артистичната гилдията със своята благотворителност – няма друг художник в България, който да е подарил толкова картини, за да зарадва другите.

Иван Яхнаджиев е несравним. Добре познат е с характерния си рисунък и авангардност на картините, като експериментатор въвел различни модернистични форми на изкуството в България. Ако се върнем 16 години назад, ще видим Яхнаджиев като създател на бодиарта у нас. Казва, че голата плът сама иска цвета, въпросът е да я усетиш, да я почувстваш. Художникът разказва за разликата на бодиарта у нас, в Сардиния, Рим, Венеция, Франция, Германия, Сърбия и Швеция, където е рисувал върху женски тела.

Като студент в Академията го карат да рисува „по-убитичко“ във времето на тоталитаризма, когато се боят от пъстроцветието, което прелива от картините на Яхнаджиев. С горчивина творецът се връща 35 години назад, когато е изключен от СБХ, защото рисува като западните творци. Познал падението и възхода, Иван Яхнаджиев е толкова човеколюбив, защото животът не му е спестил нито черните, нито белите краски в живота. Колоритът за художникът е задължителен не само в творчеството, но и в облика на столицата ни. Художникът Иван Яхнаджиев може да живее в снежна Швеция или в слънчева Италия, но постоянно се връща в родната си София, която е увековечил в много от платната си.

Популярният и обичан художник Иван Яхнаджиев не спира да ни смайва с новаторските си проекти и начинания. Винаги ни възхищава неговата плодовитост и пъстроцветието на творбите му, които ни заразяват с жизненост и позитивност. Авангардист, новатор, иновативен и нестандартен като творчески рисунък и като светоусещане, Иван Яхнаджиев е творец, който с еднаква лекота включва в проектите си политици, артисти и десетки хлапета. Ако зависеше от него, светът щеше да е много по-добър и пъстроцветен.

Приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48

Половин милион агнета ще обогатят празничната трапеза на българина

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев . "Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на..

публикувано на 22.04.24 в 16:20

Трио Clavexperience представи България на JazzAhead 2024

Jazz Ahead е най-мащабното световно изложение за джаз, което се провежда всяка година в гр. Бремен, в продължение на много години. Отскоро в събитието вече има и българско участие във фестивалната програма. За да стане възможно да дойде и нашият момент, ние сме направили много, но има едни процеси, които са извън нас, те трябваше да се..

публикувано на 22.04.24 в 16:02

На по-малко от 8 електромобила се пада по 1 зарядна станция, ако не броим хибридите

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 и сега общият им брой е 1760 (до март). Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910 . Това се обяснява както с повишените нужди, така и с европейска директива, която се очаква скоро да се превърне в регламент. Цялата..

публикувано на 22.04.24 в 15:16