Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът Иван Яхнаджиев: София не може да е в един цвят – трябва да е шарена и колоритна

2
Иван Яхнаджиев

Популярният български художник Иван Яхнаджиев е гост в предаването „Кой кой е“. Творецът може да оглави артистичната гилдията със своята благотворителност – няма друг художник в България, който да е подарил толкова картини, за да зарадва другите.

Иван Яхнаджиев е несравним. Добре познат е с характерния си рисунък и авангардност на картините, като експериментатор въвел различни модернистични форми на изкуството в България. Ако се върнем 16 години назад, ще видим Яхнаджиев като създател на бодиарта у нас. Казва, че голата плът сама иска цвета, въпросът е да я усетиш, да я почувстваш. Художникът разказва за разликата на бодиарта у нас, в Сардиния, Рим, Венеция, Франция, Германия, Сърбия и Швеция, където е рисувал върху женски тела.

Като студент в Академията го карат да рисува „по-убитичко“ във времето на тоталитаризма, когато се боят от пъстроцветието, което прелива от картините на Яхнаджиев. С горчивина творецът се връща 35 години назад, когато е изключен от СБХ, защото рисува като западните творци. Познал падението и възхода, Иван Яхнаджиев е толкова човеколюбив, защото животът не му е спестил нито черните, нито белите краски в живота. Колоритът за художникът е задължителен не само в творчеството, но и в облика на столицата ни. Художникът Иван Яхнаджиев може да живее в снежна Швеция или в слънчева Италия, но постоянно се връща в родната си София, която е увековечил в много от платната си.

Популярният и обичан художник Иван Яхнаджиев не спира да ни смайва с новаторските си проекти и начинания. Винаги ни възхищава неговата плодовитост и пъстроцветието на творбите му, които ни заразяват с жизненост и позитивност. Авангардист, новатор, иновативен и нестандартен като творчески рисунък и като светоусещане, Иван Яхнаджиев е творец, който с еднаква лекота включва в проектите си политици, артисти и десетки хлапета. Ако зависеше от него, светът щеше да е много по-добър и пъстроцветен.

Приятно слушане!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски граждани за бъдещето на Европа

На 23 октомври в Европейския парламент в Страсбург се проведе пленарна сесия на тема бъдещето на Европа . Европейски граждани представиха основните теми и проблеми, които смятат, че трябва да бъдат решени на по-високо ниво.  Държавата ни бе представена от трима българи, които се изправиха в пленарната зала на ЕП, за да заявят гласа на..

публикувано на 26.10.21 в 18:29

Проучване: 38% от решилите да пазаруват по време на Черния петък ще го направят онлайн

А анкета, проведена от 20 до 27 септември 2021 г., между 3,166 потребители, 84% са заявили, че ще пазаруват по време на Черния петък тази година. Близо 55% от потребителите заявяват, че са пазарували и предишни години по време на кампанията Черен петък. Повече от 1/3 от анкетираните или 38% са заявили, че планират да пазаруват онлайн ...

публикувано на 26.10.21 в 17:29
Снежина Петрова

Снежина Петрова влиза в ролята на „Една българка“ по разказа на Иван Вазов

Актрисата Снежина Петрова , отличена за проекта си „Медея“ с Гражданската награда на ЕП, влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Иван Вазов „Една българка“.  Премиерните представления са на 27 и 28 октомври в театър „Азарян“.  „Този разказ, който имах шанса да..

публикувано на 26.10.21 в 16:28

Емил Коларов: Бизнесът на заведенията е в нокаут

Бизнесът на заведенията в страната е в накаут , каза в ефира на Радио София Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията в България . По думите му, последната заповед на служебния здравен министър е разделила обществото и бранша. „Ние категорично изразихме нашето становище, че ние не сме против зелените сертификати като цяло, ние..

публикувано на 26.10.21 в 15:13

Конкурс за есе и рисунка на тема „Мисия Будител“ за училищата от Софийска област

За четвърта поредна година, Областната администрация на Софийска област , организира конкурс за есе и рисунка. Поводът е Деня на народните будители - 1 ноември. Състезанието под надслов „Мисия Будител “ е насочено към учениците от училищата в Софийска област. По повод 1340 години от създаването на българската държава , тази година темата на..

публикувано на 26.10.21 в 13:57
Фермерският екип

Близката ферма за чиста храна и кални приключения

Не само хората могат да си стават близки. Оказва се, че чрез създателите си и една ферма можа да е близка не само във физическия и географския смисъл. За това доказателство са семейство Сиана и Иво Тончеви . Те не само избират да живеят и отглеждат децата си на село, не само правят своя ферма, но разширяват дейността си със сайт ,..

публикувано на 26.10.21 в 13:37

Младият дует Lunikk с дебютна песен в радиоефира

Lunikk е млад дует. Срещаме ви с артистите Кристина Йорданова и Денислав Попов. Те са заедно в живота, а отскоро и в музиката. Певческите способности на Кристина ги открива случайно Денислав. Той  е имал и своя банда, която впоследствие се разпада. Когато решават да се впуснат в предизвикателството да правят музика заедно, си..

публикувано на 26.10.21 в 13:35