Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валентин Стамов: София е много красив град и очаквам да се разкрие подземна Сердика, описана от арх. Парашкеванов…

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Популярният общественик, писател, журналист и пианист Маестро Валентин Стамов повече от 40 години е единственият творец, който озвучава нямото кино. Композитор на филмова музика той еднакво добре се чувства на бляскавата сцена и в тъмната зала, озвучавайки поредния филм. Понастоящем работи в Националната опера, дългогодишен журналист е във вестник „Земеделско знаме“, редактирал е списание „Балканмедия“. Познат е на зрителите от двете телевизионни предавания, които води, като историята и документалистиката силно го привличат.

Икономист по образование, журналист по призвание, Валентин Стамов е автор на фантастични разкази и на студии за исторически личности и събития.

Творецът има над 20 години трудов стаж в Столичната община, където работи като експерт по икономика, а едновременно с това озвучава на живо филми, благодарение на уникалните си качества на композитор и пианист. Снимка

Поливалентен талант на Валентин Стамов се проявява в различни посоки – пианистът-журналист е автор и на монографията „Великият ням и пианото“, на есета за творчеството на режисьори и актьори от епохата на нямото кино. Любовта му към киното е заложена генетично. Баща му Кирил Стамов е създателят на първото домашно дворно кино в България. Той е един от най-големите варненски киномани и в двора на къщата си още през 20-те години на ХХ век започва първите прожекции. От 1976 г. Валентин Стамов сяда на пианото в близост до екрана във филмотечно кино Одеон и започва да импровизира, композира и да озвучава немите филми, с които разполага филмовият фонд на Българската национална филмотека. Досега Маестрото е създал и изпълнил над 300 шедьоври на световните майстори на киното. Това е специфична творческа работа, като музиката се ражда и предварително, и на момента. Това, което правя, може да се нарече „изкуство на мига“. Музиката, изпълнявана на живо, се поражда не само от филмовото действие, но и от диханието на публиката, която често те провокира да дадеш всичко от себе си, споделя Маестрото.

С композиции на Маестрото са озвучени 15 програми от историята на нямото кино. Благодарение на неговото творческо дълголетие все нови и нови поколения млади българи могат да затаят дъх пред магията на нямото кино, обогатено от музикален съпровод.

Автор на изследвания в сферата на културата и историята, Валентин Стамов притежава над 80 000 книги, много от тях с автограф от творците, като мечата му е да създаде първа частна библиотека.

По Радио София творецът разказа за изследванията си за древна Сердика, разположена под основите на днешната опера, открита и описана от инж. Архитект Лазар Парашкеванов, проникнал в подземния град, докато строяли сградата.

Деен, неуморим и креативен творец, писател и музикант Маестро Валентин Стамов е изключително сладкодумен разказвач и в интервюто засяга теми, които могат да развълнуват всеки слушател.

Приятно слушане.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата на арх.Фингов

Домът на арх. Фингов

Къщата на архитект Георги Фингов на ул. Шипка 38 и едно сецесионно бижу до „Цар Освободител“: С този дом е свързан и един от големите му банкрути. Каменната глава според легендите е майката на масоните, в чиято ложа е бил самият той. Днес елегантната постройка е сред най-тъжните гледки и надеждата умишлената разруха да бъде прекратена още не е..

публикувано на 18.09.21 в 15:55
Петко Р. Славейков

Адресите на любовта и Петко Славейков

Петко Славейков имал две жени накуп Веруюто на палавия поет било „Жените са дяволи, които ни проваждат в пъкъла през райските врати” Възрожденският поет и просветител Петко Рачов Славейков познава твърде късно истинските чувства, при това като участник в любовен триъгълник. Той е отдавна женен за Иринка, от която има осем деца, когато се..

публикувано на 18.09.21 в 13:55

Истории с истории

Изследователската игра "Квартални истории" е обиколка на (не)познатия периметър между булевардите „Дондуков“, "Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Отиваме да търсим кварталните потайности. Подробностите - в интервюто на Мария Бояджиева със Зорница Петрова от Move.bg: "Стремим се да променяме и вдъхновяваме хората, да създаваме благоприятна..

публикувано на 18.09.21 в 11:30

Ягодово? Малиново? Не, от 115 г. е Красно село

Празник на район „Красно село“ пред Народния театър – подробности в интервюто на Мария Бояджиева с Веселин Кирев, заместник кмет на района:  "В 1906 първите заселници на тези градини, чифлици и вили отиват при Вазов да го молят да даде име на мястото и сред предложения като Ягодово, Малиново и Нова Бояна се спират на Красно село. Отбелязването ще е с..

публикувано на 18.09.21 в 10:40

Тату експо премахва границите

Започва Bulgariа Tatoo Expo – интервю с организатора му Веселин Замфиров: "Над 80 участника от страната и чужбина ще татуират на място. Посетителите могат да намерят точния човек да си направят нещо красиво. Всеки татуист има стил и предпочитания за работа. Има традиционен, нео-, японски и други стилове. Важно е да се намери контакта, за да може той..

публикувано на 18.09.21 в 10:25
Планинска маркировка

И да се намокриш малко е част от планинарството

С какво лошото време променя плановете на практическото обучение по изграждане на лятна маркировка в Люлин планина - подробности с инж. Васил Николов – член на управителния съвет на Български туристически съюз: "Въпреки мокрото време, ще слагаме само табели, маркировка с боя няма да бъде полагане. Имаше вече обучение с Васко Груев, един от..

публикувано на 18.09.21 в 09:50
Жлъч, Гена и Григовор

Оснобял ли е Григовор?

Илия Григоров - Григовор пред микрофона на Елена Пъневска: "Не съм легендарен, но благодаря. Съжалявам, че не успях да се видя с всички - извинявам се публично, но има време за всичко. Намирам кусури на старите си неща. Нормално е да не ги харесвам, но е нормално хората да ги харесват. Опитвахме се да сме нестандартни рапъри. Малко съм оснобял. Това се..

публикувано на 18.09.21 в 14:55