Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Паргов: Тикет системата ще помогне на обществения транспорт и ще улесни пътниците

Това обаче едва ли ще стане в близките 1-2 години, съжалява общинският съветник от БСП

Калоян Паргов
Снимка: БГНЕС
Преди броени дни от Центъра за градска мобилност представиха предложение за икономическа рамка на обществения транспорт в Столичната община за 2016 г. Според дадената информация от общинското дружество настояват увеличаване на цената на билета за градски транспорт от 1 лев на 1,60. (Себестойността на 1 пътуване била 1,64 лв.)

Целта била с билет да се пътува случайно, еднократно, а да се поощрят хората да ползват абонаментни карти за многократно пътуване - те няма да променят досегашните си цени.
Веднага след представената информация от ръководството на Центъра за градска мобилност започнаха дискусии сред граждани, общински съветници и експерти.

Днес предложението за икономическа рамка на обществения транспорт в Столичната община за т.г. (от което зависи и бъдещото поскъпване на билетчето) спешно бе добавено като последна допълнително точка в дневния ред на Постоянната комисия по финанси и бюджет.

Преди нейното заседание коментар за Радио София даде Калоян Паргов - председател на групата общински съветници от БСП и зам.-председател на 2 комисии - по транспорт и туризъм,  и по финанси и бюджет. Чуйте.

Според общинския съветник тикет системата много би помогнала за организация, анализ и следене на потока в столичния обществен транспорт и ще улесни гражданите с алтернативите, които ще даде за пътуване. За съжаление - в близките 2 години това едва ли ще стане…

Новите карти - за метро+наземна линия (43 лв.), както и 3-дневните (за всички линии, 10 лв.) най-вероятно ще бъдат въведени от 1 юни т.г.

Предложението за новите цени вече влезе в ресорните комисии на Столичния общински съвет за обсъждане и скоро ще чакаме решение и гласуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Предстоят дискусии относно увеличението на цената на билета в столичния транспорт

Постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет трябва да е трибуната, на която се обсъжда поскъпването на цената на билетчето за градски транспорт. До сега обаче наблюдаваме липса на подход за разискване на конкретното..

публикувано на 28.03.16 в 14:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34