Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актрисата Лиляна Филипова: Обиколила съм света, но не мога да живея далеч от София

В предаването „Кой кой е“ актрисата Лиляна Филипова сравнява театъра с наркотик, с вдъхновение и с живот.
Актрисата е добре позната на българската публика с блестящите си роли в театъра, където е изградила над 60 образа на сцената на Младежкия и на Пернишкия театър. Лиляна Наумова или Филипова, както я познават мнозина от сцената и докато е съпруга на телевизионната легенда – доайена на БНТ – Никола Филипов, от младежките години е увлечена от художественото слово – пише разкази и есета. Едва когато става баба на две внучки, актрисата сяда и написва биографичната книга “Из моя театрален свят и още нещо”, която е вълнуваща ретроспекция на интересния ѝ личен и професионален живот.

Лиляна е студентка по химия, когато попада в театралната трупа на Наум Шопов. И така съдбата си казва тежката дума – театърът я среща с любовта и красивата брюнетка сменя Менделеевата таблица с блясъка на сцената. Някак естествено става актриса. На фестивала на художествената самодейност я забелязва актьорът Васил Кирков, който дава кураж на девойката да тръгне по артистичния път.

Лиляна Филипова започва кариерата си в златното време на театъра - млади актьори, добри режисьори, вълнуващи пиеси. Изиграва много интересни роли, като още с първото си появяване в пиесата на Иван Дончев „Сребърният пръстен” става популярна, тъй като има турне из цяла България. За ролята на Анна в пиесата на Иван Пейчев „Всяка есенна вечер” получава награда от Националния театрален преглед.

Веднага я харесват и я канят в Младежкия театър, където играе до пенсионирането си. С пиесата за Апостола на свободата открива всички младежки домове в страната под аплодисментите на първия ръководител на държавата Тодор Живков.

Любопитното е, че Лиляна Филипова играе роли все на изгори на велики българи. Помним актрисата от великолепния образ на либето на Левски от едноименната постановка на Васил Мирчовски, като Минка - възлюбената на Ботев от пиесата на Христо Лъчев. Отново тя е хубавата Мара от пиесата на Вера Мутафчиева “Из големия път”, в която се влюбва рицарят Кондофре, изигран от незабравимия Петър Петров. Мнозина научиха от спектакъла за село Кондофре, което и досега съществува на картата на България. На сцената Лили Филипова се чувства щастлива, а аплодисментите на публиката я зареждат с нови сили, правят я жива.

След пенсионирането при среща с колежки и приятелки актрисата чете или разказва случки из своя театрален живот. Първо се противи и отхвърля идеята да опише съдбата си, но всички я насърчават да издаде книга, за която актрисата разказва пикантни подробности в интервюто по Радио София. Непринудено се ражда биографичната книга “Из моя театрален свят и още нещо”.

Личният живот на актрисата е също толкова колоритен като професионалния й път. На сцената и покрай актьорството пламва любовта в живота ѝ. Лиляна разказва за запознанството си с Николай Филипов, който се влюбва в нея от пръв поглед. Щом я видял си помислил „Тя ще бъде!“, а за запознанството им „вина“ има Григор Вачков.

Въпреки че стартира актьорската си кариера в Перник, Лиляна Филипова израства в столицата. На сцената на читалището на Гара Искър е открит таланта ѝ, в София изиграва и най-хубавите си роли.

Изключително интересни са спомените на Лиляна Филипова за София – каква е била в детството и младостта ѝ преди 7-8 десетилетия, какво ѝ харесва актрисата в столицата сега.

Въпреки напредналата възраст Лиляна Филипова не спира да твори. Тя е едно от най-красивите лица на родната сцена и е сладкодумна писателка, която и в книгата си ни кара да почувстваме истинската магия на театъра и на словото.

Приятно слушане.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отдалеко, че да е леко

Най-горещите предложения за образование в чужбина. Пандемията от коронавируса не ограничи желаещите да получат своето висше образование в чужбина, а напротив. Нови локации отвориха врати за български студенти. Една от тях е страната на изгряващото слънце – Япония, която отчете ръст в броя на българите, желаещи да учат там. Колко по-рано трябва да започнем..

публикувано на 26.09.21 в 10:15

Да пробягаш стъпките на Алеко

Димо Христов за историческото състезание "По стъпките на Алеко Константинов": Състезанието е уникално, единствено по рода си с планинско бягане. Алеко с приятеля си минават по трасето от Железница през Черни връх до Владая. Това е четвъртото издание, 150 отбора с общо около 500 участника. Предизвикателно е траверсирането на цяла Витоша с над 1400 м..

публикувано на 25.09.21 в 16:00
Уайлд берис

Първо - бягане, после - кафе

Калина Николаева и Александра Атанасова от женското общество за екстремен спорт и активен начин на живот Wild-berries: "Съни - Биг бос, основава в 2012 "Уайлд берис". От седем години сме заедно. Планинско катерене, сноуборд (Калина). През 2015 реших, че отговарям на идеите им, от непознати станахме добри приятели. Сноуборд, сърф, въпреки, че прогресът..

публикувано на 25.09.21 в 15:10
Комбото на Леа и Еди

Леа, Еди и другите

Леа Иванова получава инсулт на 33, когато й забраняват да пее в зала „България“ Певицата носи жълта звезда от солидарност с любимия си Леон Алфаса Леон Алфаса е първата любов на голямата певица Леа Иванова. През 1940 г. тя е на 17 и е начинаеща на сцената, а той свири на алтсаксофон в прочутия „Джаз Овчаров”. Запознават се в артистично кафене на ул...

публикувано на 25.09.21 в 14:00

Ивета Петрова и Иван Накев представиха първата си авторска песен "Магия"

Срещаме ви с двама млади творци -  Иван Накев и Ивета Петрова. Те представиха в ефира на Радио София първата си съвместна авторска песен “Магия”. Ивета в момента е студентка в Музикалната академия със специалност „Поп и джаз пеене“.   Вече е трети курс в класа на д-р Владо Димов, когото определя като изключителен човек, артист и вокален..

публикувано на 25.09.21 в 12:08

Дигиталният Еразмус

#ErasmusApp е новото приложение  за студенти, участващи в образователна мобилност по Програмата или такива, които имат желание да станат част от нея. Една от основните причини Еразъм да е флагман на ЕС, а броят на участниците по програмата да расте през годините, са успешните информационни кампании, които провежда, за да популяризира работата си. С..

публикувано на 25.09.21 в 11:50

Уикенд пазар

Първият WEEKEНД ПАZAR в София ще започне тази събота и неделя, 25 и 26-ти септември, на емблематичния за софиянци Женски пазар. Всеки уикенд, от 10:00 до 19:00 часа, столичани и гости на столицата ще могат да открият на едно място български продукти, ресторанти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство,..

обновено на 25.09.21 в 11:01