Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актрисата Лиляна Филипова: Обиколила съм света, но не мога да живея далеч от София

В предаването „Кой кой е“ актрисата Лиляна Филипова сравнява театъра с наркотик, с вдъхновение и с живот.
Актрисата е добре позната на българската публика с блестящите си роли в театъра, където е изградила над 60 образа на сцената на Младежкия и на Пернишкия театър. Лиляна Наумова или Филипова, както я познават мнозина от сцената и докато е съпруга на телевизионната легенда – доайена на БНТ – Никола Филипов, от младежките години е увлечена от художественото слово – пише разкази и есета. Едва когато става баба на две внучки, актрисата сяда и написва биографичната книга “Из моя театрален свят и още нещо”, която е вълнуваща ретроспекция на интересния ѝ личен и професионален живот.

Лиляна е студентка по химия, когато попада в театралната трупа на Наум Шопов. И така съдбата си казва тежката дума – театърът я среща с любовта и красивата брюнетка сменя Менделеевата таблица с блясъка на сцената. Някак естествено става актриса. На фестивала на художествената самодейност я забелязва актьорът Васил Кирков, който дава кураж на девойката да тръгне по артистичния път.

Лиляна Филипова започва кариерата си в златното време на театъра - млади актьори, добри режисьори, вълнуващи пиеси. Изиграва много интересни роли, като още с първото си появяване в пиесата на Иван Дончев „Сребърният пръстен” става популярна, тъй като има турне из цяла България. За ролята на Анна в пиесата на Иван Пейчев „Всяка есенна вечер” получава награда от Националния театрален преглед.

Веднага я харесват и я канят в Младежкия театър, където играе до пенсионирането си. С пиесата за Апостола на свободата открива всички младежки домове в страната под аплодисментите на първия ръководител на държавата Тодор Живков.

Любопитното е, че Лиляна Филипова играе роли все на изгори на велики българи. Помним актрисата от великолепния образ на либето на Левски от едноименната постановка на Васил Мирчовски, като Минка - възлюбената на Ботев от пиесата на Христо Лъчев. Отново тя е хубавата Мара от пиесата на Вера Мутафчиева “Из големия път”, в която се влюбва рицарят Кондофре, изигран от незабравимия Петър Петров. Мнозина научиха от спектакъла за село Кондофре, което и досега съществува на картата на България. На сцената Лили Филипова се чувства щастлива, а аплодисментите на публиката я зареждат с нови сили, правят я жива.

След пенсионирането при среща с колежки и приятелки актрисата чете или разказва случки из своя театрален живот. Първо се противи и отхвърля идеята да опише съдбата си, но всички я насърчават да издаде книга, за която актрисата разказва пикантни подробности в интервюто по Радио София. Непринудено се ражда биографичната книга “Из моя театрален свят и още нещо”.

Личният живот на актрисата е също толкова колоритен като професионалния й път. На сцената и покрай актьорството пламва любовта в живота ѝ. Лиляна разказва за запознанството си с Николай Филипов, който се влюбва в нея от пръв поглед. Щом я видял си помислил „Тя ще бъде!“, а за запознанството им „вина“ има Григор Вачков.

Въпреки че стартира актьорската си кариера в Перник, Лиляна Филипова израства в столицата. На сцената на читалището на Гара Искър е открит таланта ѝ, в София изиграва и най-хубавите си роли.

Изключително интересни са спомените на Лиляна Филипова за София – каква е била в детството и младостта ѝ преди 7-8 десетилетия, какво ѝ харесва актрисата в столицата сега.

Въпреки напредналата възраст Лиляна Филипова не спира да твори. Тя е едно от най-красивите лица на родната сцена и е сладкодумна писателка, която и в книгата си ни кара да почувстваме истинската магия на театъра и на словото.

Приятно слушане.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колко специално е да бъдеш Мария

Една от най-ярките Марии от българския ефирен небосклон е Мария Силвестър . Тя свети с толкова ярка светлина, че човек трудно може да пропусне присъствието ѝ. Днес тя празнува своя имен ден. “Моето име е нещо много специално за мен. Аз имения си ден го харесвам повече от всички други празници, които имам, защото името е нещо, което ти се дава, но и..

публикувано на 15.08.20 в 10:55

Всеки проект задвижва в мен някаква провокация

Всеки проект има своя специфика, всеки проект задвижва в мен някаква провокация, която ме кара да работя по него, казва режисьорът Виктор Божинов , който в момента подготвя нов филм. “Идеята за филма “Голата истина за група Жигули” се роди, когато заедно с Ваня Николова и Нели Димитрова , които са автори на сценария, решихме, че след като..

публикувано на 15.08.20 в 10:30

“Летен базар на изкуствата и творческите занаяти” привлича столичани

В празничния 15 август ще се проведе издание на “Летен базар на изкуствата и творческите занаяти”. От 11.00 до 19.00 ч. и на 16 август, столичани могат да се разходят до Централните хали, където ще се проведе базарът. “Лятото е много хубав сезон. Има повече бижута, повече летни, по-цветни неща с които можем да си създадем едно много красиво настроение”,..

публикувано на 14.08.20 в 18:16

"Рибарят" на Джон Ланган - космически ужас с мрачни фолклорни елементи

В духа на романите на Лъвкрафт и Стивън Кинг и суровите творби на Кормак Маккарти, на български език вече може да откриете "Рибарят" от Джон Ланган. Критиците я определят като несравнима по своя размах книга и пример за съвременна хорър епика, която изцяло ни покорява, докато я четем. Става дума за съвременна жанрова литература, в която са съчетани..

публикувано на 14.08.20 в 17:50

"Имот под наем, без наем" запазва живота на село

Всеки иска да притежава къща или вила по морето или в планината, но не всеки разполага с такава. В същото време в много села, обезлюдени през годините на прехода, къщите се рушат, останали без стопани, които да ги поддържат. Именно желанието за стопанисване на такава къща и нуждата от грижа за имота, са в основата на идеята на фейсбук групата “Имот..

публикувано на 14.08.20 в 17:08

Чистят речни корита, дерета и отводнителни канали в София

Почистени са 82 участъка от речните корита на територията на София, отчитат от Столичната община. В момента се почистват части от реките: Косана в район "Панчарево", река Слатинска в район "Подуяне", река Боянска бара кв. „Бояна“, река Аджибарица след „Симеоновско шосе“, река Подгумерска в район "Нови Искър". По-рано екипите са премахнали..

публикувано на 14.08.20 в 15:53
Правена преди 100 години фурна за хляб в кюстендилското село Раждавица е възстановена и работи отново.

Пекат Богородичния хляб в 100-годишната фурна в Раждавица

Богородичен хляб се замесва и пече в 100-годишната фурна на село Раждавица. Питите ще бъдат показани утре на големия кюстендилски празник Панагия. Специфичното при тях е, че за замесването им се носи "мълчана" изворна вода.  Борислав Крумов от сдружение “Роден край” разказа пред Радио София как е била укрепена автентичната фурна, в която могат..

публикувано на 14.08.20 в 15:50