Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малина Едрева:

София е в групата на градовете, които имат амбициозни програми и са лидери в своите региони

Малина Едрева
Снимка: БГНЕС
Столицата ни, наред с Париж, Лондон, Мадрид и Амстердам е сред градовете, които имат ясни политики за подобряване на качеството на живот за своите граждани. Това заяви в ефира на Радио София Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет. Тя е сред участниците в провеждащият се в Амстердам форум „Европейски градове за градско планиране“, организиран от Европейския комитет на регионите. Важен акцент в него беше подписването на Пакта за регионални политики.

Това е много голяма стъпка, защото така се дава възможност на местните власти да подпомагат градове в преодоляването на предизвикателствата пред тях, поясни Едрева.

Тя допълни също, че Програмата на ЕС за градско развитие ще допринесе за развитието на малкия и средния бизнес, иновациите, включването на гражданските организации в управлението на градовете.

Още подробности чуйте от разговора на Лили Големинова с Малина Едрева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Остави се да си Воден" сред десетте финалисти в "Будители на годината"

Двама съвременни артисти предизвикаха истинска „културна революция“ в пограничното село Воден, на 10 км от турската граница, в един от най-бедните български региони – Странджанския. Стефания Георгиева е хореограф и артист, който се занимава със съвременен танц. Основател на АТОМ Театър. Иван-Александър Кютев е фотограф, който познаваме от..

публикувано на 30.09.20 в 18:21

"Кашонът" - много обрати и интелигентно чувство за хумор

Премиерата на спектакъла "Кашонът" от Клеман Мишел е от 19 часа тази вечер в Театър "София". Режисьор е Калин Ангелов. Жанрът е модерна ексцентрична комедия, в която с младежка енергия и ентусиазъм задъханият ритъм на ситуациите поражда верига от прибързани и нелепи действия, заплетени взаимоотношения и невъзможност на персонажите да се..

публикувано на 30.09.20 в 17:49

Тротоара - творчество, вдъхновение, споделяне, общуване и труд

"Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето." Това е мотото на хората от фондация Тротоара . Създателят - Деян Янков е номиниран за наградата " Будител на годината ". А защо ли? Защото от създаването на фондацията той се е заел с каузата да помага на младите хора в България, които по някаква причина срещат трудности при общуването в училище или в..

публикувано на 30.09.20 в 17:12

Приключва кандидатстването за "Биенале на илюстрацията"

Предстои второто издание на „Биенале на илюстрацията”. То ще се проведе от 17 ноември 2020 г. до началото на януари 2021 г. в Регионалния исторически музей - София Срокът за кандидатстване е до днес - 30.09 и творбите се подават онлайн. Преценката на журито ще бъде в две категории - реализирани или нереализирани проекти. Ограничение за медия и стил..

публикувано на 30.09.20 в 16:50

Учебната година в НДД започва с пожелания за присъствено обучение

Тези дни официално бе открита новата учебна година в Националния дворец на децата. Всички преподаватели в най-голямата институция в България за допълнително образование и възпитание, за пълноценно ангажиране на свободното време на децата и младежите си пожелават една нормална и присъствена година. През следващите месеци предстоят големи годишнина на..

публикувано на 30.09.20 в 16:32

Човешкият ресурс е най-голямата ценност и възможност в образователната ни система

“Заедно в час” търси мотивирани учители за 20 региона на страната. Програмата вече 10 години обучава и подкрепя хора от различни професионални сфери да работят като учители. Една от основните цели на “Заедно в час” е да осигури мотивирани учители с лидерски качества за училища в различни региони на България. “Човешкият ресурс е най-голямата..

публикувано на 30.09.20 в 16:21
Зорница Шепкова

От Пирин до Патагония с мисълта да станем по-добри

Пирин е българската планина с най-много езера - около 180, като изпреварва с малко Рила, каза пред Радио София Зорница Шепкова , пътешественик по душа и призвание. Тя сподели и кои са любимите и места в тази обичина планина - Тевно езеро, Стражите, връх Полежан. Страстта на Зорница към планините започва още от ученическа възраст, като започва с..

публикувано на 30.09.20 в 14:42