Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Албена Комитова:

Медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на проблеми ще бъде прилагана в цялата страна

След като ви запознахме с медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на спорове, при който трето неутрално лице подпомага страните в намиране на взаимноизгодно решение, сега ще разширим темата.

У нас медиацията навлиза в края на 90-те години с различни американски проекти. България е една от първите държави,в която със закон, приет през 2004 г., се урежда тази процедура.

От 2009 година към Софийския районен съд работи център по медиация, където има достатъчно информация за възможностите, които дава този способ за извънсъдебно решаване на спорове

Сега в цялата страна започва и разработването на различни модели  за това как съдът да препраща към медиация.

Новото и експерименталното в медиацията е, че България е първата държава в Европа, която започва такива съдебни практики за препращане в национален мащаб.

Никъде другаде в международните форуми не сме виждали такова активно участие на съдии в този процес на препращане на дела към медиация, поясни в предаването Албена Комитова, която е адвокат, медиатор и обучител.

В европейски план също е предвидено участие на съда, който информира и препраща към медиатори, но в България впечатляващото е, че съдът има по-активна роля. Има много силна кампания, за да бъдат информирани гражданите и търговците за възможността да разрешат спора извън съда. В по-големите съдилища има интерес, защото ще намалее натовареността, но хубавото тук е, че в съдилища, в които няма натовареност, съдийската гилдия вярва, че това е по-добрият начин за разрешаване на спорове. Има го цивилизованото и културно разсъждение от страна на софийската гилдия за това, кое е наистина е по-доброто в спор. Няма отказ от правосъдие. Съдиите могат да разрешат всеки спор, но вярата им, че за всички е по-добре това да случи извън съда, е наистина впечатляваща, добави тя.

Чуйте повече по темата от разговора на Лили Големинова с медиаторът Албена Комитова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече легла за Covid пациенти в столичните болници

С 10% ще бъде увеличен броят на леглата за Covid пациенти в столичните болници, реши на днешното си  заседание Софийският оперативен щаб по предложение на  директора на СРЗИ Данчо Пенчев.  Мярката се предприема във връзка с увеличаване на заболеваемостта в столицата и  натиска върху лечебната мрежа. Присъственото обучение в..

публикувано на 17.01.22 в 18:27

След сградата на район „Връбница“ графити може да грейнат и на други обекти

От няколко седмици административната сграда на столичния район „Връбница“ (бул. „Хан Кубрат", бл.328) е разкрасена с цветна художествена стенопис – млада жена, символ на свобода и хармония с природата. Проектът е реализиран от София графити тур (Sofia Graffiti Tour). Графитът е с площ от близо 150 кв. м и е дело на известните у нас и в..

публикувано на 17.01.22 в 17:27

На мястото на Птичия пазар ще строят детска градина

След като няколко години ремонтът на детската градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ се залагаше в бюджета на столичния район „Оборище“, но все нямаше финансиране, през 2022-ра ще започне обновяване на топло- и електрическата инсталация (осветителна, силова и мълниезащита). Това съобщи пред Радио София кметът на района Николай Александров...

публикувано на 17.01.22 в 17:02
В главната роля (Бохеми) ще видим Александър Сано

Александър Сано: Филмът „В Сърцето на Машината“ ще ви окрили

Голямо европейско турне ще предшества премиерата на „В Сърцето на Машината“. Филмът на режисьора Мартин Макариев ще бъде представен предпремиерно в над 20 града в Германия, Англия, Шотландия, Ирландия и Франция, като на прожекциите ще присъства част от екипа и актьорите. Европейската обиколка стартира на 3 февруари от Хамбург и ще..

публикувано на 17.01.22 в 15:36

Костиндброд търси нови превозвачи, защото избраните отказват да обслужват някои линии

Автобусните превозвачи, избрани след поръчка от страна на община Костинброд, вече са спрели да правят курсове до две от високопланинските села . Освен това отказват превози по най-натоварената линия София-Петърч, потвърди пред Радио София Трайко Младенов, кмет на Костинброд. Той е получил от общинските съветници правото да прегледа..

публикувано на 17.01.22 в 15:17

Криле на пеперуда в ръкавици на боксьор

С боксов удар разбива клишетата и представите за хората книгата на легендарния Мохамед Али . Може ли душата на един боксьор да е като на пеперуда? Обявен за спортист на всички времена, Али изживява прелом. Краят на спортната му кариера дава начало на едно духовно пътешествие. Ако беше жив днес, той щеше да навърши 80 години...

публикувано на 17.01.22 в 15:13

Насаме със себе си, за поредния дързък проект на ултрамаратонеца Красимир Георгиев

Добре е да се отива там, където не можем. За да станем по-можещи. "За да отидеш там, където не си бил, трябва да направиш нещо, което не си правил" - това е мотото на Красимир Георгиев . За спортните предизвикателства, Коридор номер 8, политиката, обиколката на Черно Море и това може ли един човек да е затворен в стъклена стая два..

публикувано на 17.01.22 в 13:59
Подкасти от БНР