Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Една четвърт от танкерите в света плават със софтуер за управление, произведен в България

Снимка: arcfund.net
За 12-ти пореден път тази година ще се проведе Националният конкурс „Иновативно предприятие”.

Годишната награда на Националния конкурс „Иновативно предприятие” се присъжда на български предприятия, които са приложили успешно в практиката си иновации или български научни достижения, трансформирайки дейността си и постигайки траен икономически ефект.

Достиженията на предприятията в областта на иновациите се оценяват от жури, въз основа на данни от предварително извършени технологични одити във фирмите-кандидатки.

Кандидатите се оценяват по специална методология от експертна група и жури в категориите; Пазарно лидерство, Иновационен хъб, Качество на живот, Зелена иновация, Устойчиво иновативно поведение, Социално-икономическо въздействие върху регион, Иновативно новостартирало предприятие.

Тодор Галев от Приложни изследвания и комуникации, който от 5 години участва в подбора на иновативните предприятия, разказа пред Радио София, че в последните няколко години фирмите са разбрали ценността на участие в един такъв конкурс и има все повече самостоятелни кандидати. Той добави, че има дост български фирми, които са изключително иновативни както в производството, така и в услугите, но голяма част от тях са непознати в България, тъй като работят предимно за чуждия пазар.

Сред участниците през годините има софтуерна компания, която разработва комплект от програми за цялостно управление на най-големите кораби в света - танкерите. Фирмата произвежда този софтуер за една от осемте най-големи корпорации в световен мащаб, притежаваща една четвърт от танкерите в света и всички те плават със софтуер за управление, произведен в България.

Друга компания, развиваща се в сферата на текстилното производство, наградена преди две години, е патентовала в САЩ технология за висока резолюция на принтиране върху хавлиен плат и нейният патент се ползва от почти всички маркетингови компании, които искат да отпечатат върху спортните хавлии, например, логото на дадена марка.

Тодор Галев разказа за фармацевтична фирма, разработила едно от трите в света лекарства за болест, разпространена сред пчелните семейства. Оказва се, че в Европа тази фирма държи първенството по продажби на това лекарство, а скоро съседна на България страна го е закупила за всичките си пчелни семейства, които се отглеждат във ферми за пчели.

Тодор Галев посочи още, че в България не се знае много за този тип фирми, тъй като те продават предимно в чужбина, но за щастие през последните години българските институции започват да говорят все повече в тази посока.

Чуйте още за предстоящия конкурс от разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Тодор Галев.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Бенковски: харизмата, от която има нужда

На 21 септември официално отбелязваме 180 години от рождението на Георги Бенковски. Харизматичният водач на Априлската епопея от 1876-а година, който продължава да буди въпроси със своята харизматична личност. За личността на революционера Георги Бенковски ни разказва професор Пламен Митев. 42 години преподавател в Историческия факултет към..

публикувано на 23.09.23 в 16:00

Адресите на любовта - Михалаки Георгиев

Първата европейска сватба в София след Освобождението е на Михалаки Георгиев „С Михалаки се оженихме по европейски, а заживяхме по старобългарски“ пише Магдалина Царчинска, съпругата на писателя и общественик Михалаки Георгиев. И добавя: „Имахме седем рожби. Тогава в София и дума не можеше да става за венчални моди, та се принудихме да доставим..

публикувано на 23.09.23 в 13:55

Отговорност, кеф, желание, тази музика да има срещи на живо

Владо Михайлов на сцената на София самър фест на 23 септември от 8 ч. вечерта: "Първият концерт бе разпродаден, сега е вторият - 20 години различни песни с различни банди и колаборации. Бил съм фен на тези банди, с които свиря - и "Сленг", и "Пиф", естествено е те да са на концерта. Имаме сантимент към хубавите стари песни - не можеш да останеш..

публикувано на 23.09.23 в 12:35
Боян Василев и Боян Йорданов

Игрите са много добър медиум за разказване на истории

Българското гейминг студио Мечка представи единствената изцяло българска игра в рамките на най-голямото събитие в Гейминг индустрията за 2023 г. – Gamescom. Те успяха да вдъхновят и запалят феновете на видео игрите по българския фолклор с играта си Marko: Beyond Brave – интервю със създателите на играта Боян Василев и Боян Йорданов: „В..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Да сме малко повече в природата

Годишни награди за биоразнообразие и климат на Фондация Биоразнообразие ще бъдат раздадени по време на „Природа фест“ на 30 септември – интервю с Елеонора Йосифова , координатор на Фестивала, част от екипа на Българска фондация Биоразнообразие. Елеонора отдавна е в природозащитните среди като интересите й са свързани с устойчив туризъм и..

публикувано на 23.09.23 в 10:56

В екипната работа няма его

Предстои финалът на Dota Masters Bulgaria , българският турнир, който цели да създаде поле за развитие на младите родни таланти, като им предложи професионална състезателна платформа, която да ги развива и подготвя за световната гейминг сцена – интервю с Лъчезар Каменов, Exalted  от организацията: „Започнахме подготовката на турнира..

публикувано на 23.09.23 в 10:31

Бенковски е решителност и категоричност на действията

Предпремиерата на новия филм на професор Георги Дюлгеров - " Записки по едно предателство" – интервю на Боян Бочев с Пламен Димов - в ролята на Бенковски и Иван Николов - в ролята на Захари Стоянов: Филмът е замислен от проф.Дюлгеров още в 1975. „След снимките на филма вече имам връзка с Копривщица – снимахме благодарение на сърдечността на..

публикувано на 23.09.23 в 10:00