Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Психологично

Токсичните връзки - как да ги разпознаем?

Снимка: pixabay.com
Днес ще говорим с психолога Яна Кирова за т.нар. токсични връзки. Преди да назове типовете токсични връзки и техните проявления, тя ни обясни представлява здравословната връзка.

Това е доброволен съюз, основан на равнопоставеност. Така че, всяко отклонение от това представлява вид нездравословна връзка, отбелязва тя.

Връзката е токсична, когато използваме чуждите прегрешения, за да оправдаем нашите, или правотата си. Изразходването на време и енергия, за да доказваме непрекъснато,че сме по-малко виновни от нашия партньор, всъщност е липса на зрялост, категорична е Яна Кирова.

Както знаем, в основата на една здрава връзка стои доверието. Ако то липсва, значи отношенията са болни. Лъжейки, хората приктиват своя страх и несигурност. Но страхът също не е здрава основа за една пълноценна връзка. В действителност, изричайки лъжи, лъжем единствено себе си, обяснява Кирова.

Тя припомни неписания закон: " Каквото даваш, това и ще получиш". Затова съветва да бъдем ясни и открити, както с нас самите, така и с нашия партньор. Само тогава ще имаме пълноценни отношения.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гледаме филми от „Великолепната женска седморка“ в 6-те дни след 8 март

Веднага след Деня на жената ще започне филмова седмица, наречена „Великолепната женска седморка“ , съобщиха от Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Сдружение „Маргиналия“. Кинопрограмата предвижда онлайн прожекции от 9 до 14 март, всеки ден от 18:00 до 19:00 ч., последвани от дискусии с авторите, съобщиха организаторите...

публикувано на 02.03.21 в 18:32
Велики Преслав

И във Велики Преслав отлагат възстановките за 3 март

В навечерието на 3 март на много места отлагат ежегодните чествания и възстановки в страната. Covid-19 се отрази и на формата на честванията, като много от празненствата и концертите минават онлайн. Освен това поради пандемията, голяма част от организациите, които осъществяват възстановки, не успяват да оцелеят поради финансовата криза, а по-голямата..

публикувано на 02.03.21 в 17:44

В Пловдив организират "Поход на свободата" за 3 март

"Поход на свободата" организират в Пловдив, въпреки пандемията. За десета поредна година членовете на  комитет "Родолюбие" и Община Пловдив организират "Поход на свободата". Това е символично изкачване на връх Бунарджика. Шествието ще бъде водено със знамена, които са копие на знамената, участвали в боевете за Шипка и в Руско-турската война...

публикувано на 02.03.21 в 17:02
д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се говори вече за ускорено развитие на здравеопазването

Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек провокира създаването на инициативата “Заедно за повече здраве” .  В нея се включват три организации Български лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия,..

публикувано на 02.03.21 в 16:04

#Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми

От Български център за нестопанско право са се заели с амбициозната задача да събере най-иновативните и впечатляващи предложения на младите хора у нас за подобряване на средата, в която живеем. #Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми в държавата. “Очакваме в конкурса да се включат младежи между 16 и 24..

публикувано на 02.03.21 в 14:25

"Пробуждане с хоро" за шести път събира всички българи на планетата

За шеста поредна година празникът „Пробуждане с хоро“ ще събере позитивната енергия на българите у нас и по света.  Тази година, съпричастни с пандемичната обстановка, организаторите от Сдружение "Азбукари“ щe пренесат празника изцяло в социалните мрежи.  Традиционната световна инициатива, посветена на Националния празник на България и организирана..

публикувано на 02.03.21 в 12:30

Адв. Лавчева: От домашното насилие 19 жени изгубиха живота, жертви са и деца

Независимо от сменящите се времена и кризи домашното насилие продължава да е с тревожна статистика. Може би неслучайно през последната година за социалния феномен се говореше като „епидемия в пандемията“. 2020 г. беше черна и в това отношение – 19 жени изгубиха живота си от домашно насилие, имаше и пострадали деца, припомни пред..

публикувано на 02.03.21 в 12:08