Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров: Трябва да се спазват правилата за имунизации

200 млн. лв. за личните лекари догодина е крачка напред, до 2020 г. делът от здравноосигурителните плащания трябва да стигне 12%, смята председателят на НСОПЛБ

Доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) разпространи консенсусно становище с препоръки и предложения, свързани с ваксинопрофилактиката.

Сред предложенията са:

- По-активни действия за утвърждаване ролята на ваксинопрофилактиката като начин за предпазване от редица заболявания и техните, в много случаи, тежки последици или смърт. За целта е необходимо постоянно, а не кампанийно информиране за ползите от имунизацията.

- Подобряване на организацията, за редовни доставки на ваксини;

- Обмисляне на разширяване на имунизационния календар на Република България, като се включат, например, антигени за ваксини срещу менингит тип Б, варицела, като израз на положителна оценка за значението на по- пълната ваксинопрофилактика.

- По-сериозен контрол и санкции за тези, които отказват прилагането на ваксини от задължителния имунизационен календар;

- Въвеждане на изисквания при постъпване в учебно заведение да са извършени изискуемите до дадения момент задължителни ваксини;

- Подобряване на обхвата с препоръчителни ваксини, при възможност - частично или пълно реимбурсиране на някои от тях…

„Няма да спорим с антиваксиналните движения! Наистина е нужен контрол за изпълнение на това, което е доказало своя полезен ефект – коментира в ефира на Радио София председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров. - Някои казват Защо да се ваксинирам, щом другите около мен са го направили. Ако ваксиналното покритие падне под определени показатели, се увеличава опасността за населението. И тогава първите, които са потърпевши, са неимунизираните.
Няма нужда да измисляме ние правилата. Може да не е задължително (ваксинирането), но ако не се изпълни, това ще е един голям STOP за ползването на други възможности (има го в немалко други страни)…“

Чуйте разговора с доц. Любомир Киров относно становището на НСОПЛБ, както и коментар за перото в проектобюджета на здравната каса за първичната медицинска помощ (личните лекари).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44