Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Националният консултант и директор на Националния кръвен център

Д-р Николай Андреев: Кръвта трябва да я имаме, а не да апелираме, когато стане критична ситуация

Д-р Николай Андреев в Часът на здраветоХематологията е наука за кръвта и кръвните заболявания – анемия, проблеми със съсирването, на белите кръвни клетки (левкози, левкемии). Именно за тази наука и за правилата за кръвопреливане разговаряме с д-р Николай Андреев – национален консултант и директор на Национален център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

На Запад терминът е трансфузионна медицина. Защото ние контактуваме и взаимодействаме с всички други медицински специалности, когато става дума за лечение – от новороденото до най-възрастния пациент.

Обикновено се взема около 450 мл кръв. След това тя се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С. 100 процента осигуряваме безопасност, подчертава д-р Андреев. И обяснява как работят колегите му в трансфузионните центрове, за да гарантират безопасността на кръводарителя, а след това и на пациента; какво се извлича от кръвта – белтъци, плазма, тромбоцити и т.н.; как и колко време се съхраняват…

СнимкаПрофесионалистите по трансфузионна хематология са малко в България, защото специалността не се финансира от НЗОК, не е атрактивна – казва притеснен д-р Андреев. – В момента нормативната наредба е такава, че нашият труд, както и продуктите не са остойностени. Само е казано, че е „безвъзмездно“. И физиологичният разтвор струва пари и е включен в клиничната пътека, а за кръвта нищо не се споменава...

За последните 10 години кръводаряванията са се увеличили и като брой надхвърлят 168 000 (над 125 000 – от мъже), което е положително като тенденция.

Какво е нужно да направи човек, който е решил да дари от ценната си течност (например - от какво да се въздържа преди това, има ли ограничения за възраст и килограми), за колко време след това ще се възстанови тя, коя кръвна група е най-рядка, защо на Запад кръвта не се купува/продава и т.н. – чуйте в разговора, вижте и сайта на НЦТХ.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира 12-ото издание на “Наградите на БАИТ”

Стартира 12-ото издание на „Наградите на БАИТ“ . За пореден път ще бъдат връчени 8 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. Вече са подадени кандидатури в четири от категориите, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Весела Калъчева - изпълнителен директор на БАИТ. Това..

публикувано на 02.12.22 в 19:23

Как се промени цената на хляба след приетата през юни нулева ставка на ДДС?

Цената на хляба е различна за различните видове и различните производители. В търговската мрежа и пекарните в столицата може да откриете хляб на цени от 1,80 лв. до 10 лв. Оказа ли обаче очаквания ефект върху цените, приетата през юни тази година нулева ставка на данък добавена стойност за доставката на хляб и брашно? Чуйте от репортажа на..

публикувано на 02.12.22 в 18:00

С най-новия си сингъл "Знак" групата "Innerglow" поема в изненадваща посока

Групата  "Innerglow" представи предпремиерно в предаването „Добър вечер, София“ новата си песен „Знак“. Музикантите разказаха, че тя е нещо много различно от всичко, което групата е създавала в музикален план досега. „След излизането на дебютния ни албум "Satellites" , който беше с песни изцяло на английски и представляваше обобщение на..

публикувано на 02.12.22 в 16:52

Младите български емигранти - без собствен доход и без висше образование

Младите български емигранти са без собствен доход или с нисък такъв до 1000 лева, с предишен емиграционен опит и без висше образование. Това сочат резултатите от изследване на Департамент „Психология“, Институт за изследване на населението и човека – БАН за Емиграционните нагласи и жизненото планиране при младите хора в България ...

публикувано на 02.12.22 в 16:39

Еverybody need litlle more Jazz - симфоничен джаз концерт за всички сетива

Артистичното семейство - диригентът Минко Ламбов и Ана Бела (артистичен псевдоним на актрисата Ана Топалова) гостуваха в предаването "Радиокафе". Т е ни канят на пиршество на духа и сетивата на концерта си Еverybody need litlle more Jazz - класически джаз, с много сериозен, богат аранжимент. "Аранжиментите са страхотни, много пълнокръвни,..

публикувано на 02.12.22 в 15:50
д-р Георги Проданов

Политологът Георги Проданов: Причината за връщането на хартиената бюлетина е манипулиране на предстоящите избори

Връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели е крачка назад, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът д-р Георги Проданов . „Основната причина е една единствена – манипулиране на предстоящите местни избори , евентуално, ако преди тях има извънредни парламентарни, същото вероятно ще е и целта да се случи на..

публикувано на 02.12.22 в 14:53

Юрген Чернохорски: Виена и София имат много общи неща

Според класациите един от градовете, които са най-добри за живеене е Виена, а една от водещите туристически медии в САЩ класира австрийската столица сред най-добрите дестинации за пътуване през 2023 г. Подробности по темата пред Радио София разказа виенският градски съветник Юрген Чернохорски, който посещава нашата страна за втори път. Нещата за..

публикувано на 02.12.22 в 13:41