Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Емоционалното здраве е важно колкото физическото

Анна Тодорова, психотерапевт: Движението пресича депресията, ако "се приложи" в началото ѝ

Реплики като "Стегни се" не помагат за излизане от изолация

Снимка: Георги Нейков

Когато се зададат празници, много хора мислят за подаръци, за изобилие на трапезата, но от изявления на специалисти знаем, че има и хора, които стават тъжни, самотни, изпадат в депресия...
Има ли обяснение за това явление? От какво зависи – от индивидуалната житейска ситуация, от характера на човека или от различни външни фактори?

Дали сама по себе си равносметката, която си правим в края на годината, дали поредицата от трагедии през 2016-а, потокът от медийна информация /или от социалните мрежи/ могат да доведат човек до загуба позитивизма и мотивацията?

Какви са похватите до преодоляване на това състояние? Какви "хитрини" можем да приложим? Защо алкохолът е решение, което... не е решение...

На всички тези и други въпроси - часове преди Нова година, отговаря Анна Тодорова - магистър по клинична психология и психотерапевт с квалификация и практика в България и САЩ.

  • Вредният стрес е породен от бъдещи или минали моменти, които не можем да променим;
    полезният ни спасява живота.
  • В САЩ не е срамно да говориш за емоционалното си здраве.
  • Съветвам: 1. Вечер пишете три хубави неща от изминаващия ден; 2. Отдавайте се на сетивата си по няколко пъти на ден; 3. Изберете си смислено занимание като йога, с което да дадете приоритет на емоционалното си здраве, то е не по-малко важно от физическото.

Чуйте целия разговор с Анна Тодорова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов

На 13 декември, от 19.00 часа, в Дом на културата „Искър“ ще се проведе коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов . Диригент е Юли Дамянов. „Това е отдавна планиран проект и по една или друга причина не можеше да се състои. Най-после успяхме да насрочим дата, за което всички сме много..

публикувано на 08.12.22 в 14:15

Еделина Кънева: Без минало няма бъдеще

Еделина Кънева е новият директор на Националния музикалния театър "Стефан Македонски". За новата си длъжност и усилената работата в театъра тя разказа подробности в ефира на Радио София. Тя определя себе си като човек, който обича да работи и музиката винаги й е доставяла удоволствие. "За сега ще спазя програмата която е написана от предишния..

публикувано на 08.12.22 в 14:10
Предприемачът и инвеститор Стивън Петров(вдясно)  с водещия Кристиян Илиев

Всичко е възможно тук и сега

Стивън Петров е изключително успешен млад строителен предприемач, бизнес консултант и инвеститор. Зад гърба си той има вече над 9 милиона продажби, освен това сам е построил сграда и жъне успехи в този бранш вече много години, въпреки широко разпространеното схващане, че в него е много трудно да успееш, без да имаш солиден гръб и да си корумпиран...

публикувано на 08.12.22 в 12:59

Калоян Куманов представя “Нощ на Танго и цигански романси“

На 13 декември, от 19.30 часа, в „Театро отсам канала“ ще бъде представен концерта " Нощ на Танго и цигански романси" по проект на Калоян Куманов . Разказът е за историята на тангото - неговото начало с Carlos Gardel, преминав ането в т.нар. "Novo tango" на Аstor Piazzolla и стигането до съвремения Richard Galliano, каза в предаването..

публикувано на 08.12.22 в 12:55

Доц. д-р Мирослав Цветанов председателства международна конференция за кукления театър и театралното образовние

На 08.12.2022 г. ще се проведе международна конференция на тема "Кукленият театър и театралното образование: Съвременния театър и децата". За председатели на форума са поканени едни от най-изтъкнатите творци в областта на театъра - доцент доктор Мирослав Цветанов и Давид Бурман. На конференцията доц. Цветанов ще приветства участниците от..

публикувано на 08.12.22 в 12:54

Създадоха интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия

Институтът по фолклористика и етномузикология към БАН създаде Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия . Целта е да се представи кулинарна карта на българската езикова територия в интернет. Чрез нея обществеността ще има възможност да се запознае с кулинарната култура на българите като част от националната..

публикувано на 08.12.22 в 11:38
снимката е илюстративна

Строят две многоетажни сгради в зелени площи в район "Връбница“

Нови две многоетажни сгради е планирано да се построят в зелени площи в район „Връбница“ . Локацията е на бул. „Ломско шосе“, в близост до кръстовището с ул. „Бели Дунав". От БСП „Връбница“ се обявиха срещу строежа и застанаха изцяло зад жителите на квартала, които също са против изграждането на двете сгради. Строежът вече е..

публикувано на 08.12.22 в 10:46