Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Пенчо Пенчев, БЧК: При измръзване затоплянето да става във вода до 40° С, за да не се стигне до изгаряне

Носете топли дрехи, които да не ви стягат, съветва специалистът по първа помощ

Д-р Пенчо Пенчев
Снимка: Личен архив
Д-р Пенчо Пенчев е експерт в дирекция "Социално-здравна политика“ в БЧК. Обучава по първа помощ учители, водачи на МПС, пътни полицаи и други „групи от населението“. В "Часът на здравето" с него говорим за въздействието на студа върху човешкия организъм, как да се пазим от измръзване и как да помогнем на човек, който е пострадал от минусовите температури и зимния вятър.

Нормално е да има минусови температури през януари. Хората не бива да омаловажават опасностите, които крие зимата, особено когато им се налагат преходи на открито, подчертава д-р Пенчев. - Студът свива кръвоносните съдове, това е нормална физиологична реакция на организма. Дори с 2 градуса да се промени телесната температура, могат да настъпят необратими патологични изменения.
Шапката, ръкавиците и топлите дрехи са задължителни и е важно те да не стягат, за да не пречат на кръвообращението. Обувките трябва да са свободни, а чорапите – по-дебели.
Алкохолът създава измамно чувство за топлина и не бива да се осланяме на него.

Пораженията от студа могат да бъдат:

- измръзване на отделни части от тялото;

Засяга пръстите на крайниците, кожата, откритите части на лицето. В такива случаи по възможност засегнатите части е добре да се потопят за 15-20 мин. в топла (но не гореща!) вода – с температура между 37-40 градуса.
Децата обичат снега, но още не могат сами да се пазят от студаЗагряването на треперещия може да стане пасивно – с одеяло.
Възможен е прием на горещи напитки – чай, кафе…
Ако вече са се появили мехури по кожата, те не трябва да се пукат и изрязват. Ако се налага – това е добре да се направи в лекарския (хирургичния) кабинет. Категорично да не се прибягва до нестероидни средства, по-скоро - ревулзивни и затоплящи.

- преохлаждане на целия организъм;

Треперенето е нормална реакция, с която организмът компенсира охлаждането. Ако излагането на ниски температури продължи, треперенето спира – тогава студовите поражения може да са по-сериозни и опасни. Възможно е настъпване на чувство на изтощение и обърканост в координацията, човек става сънлив…
В този случай загряването трябва да е „активно“ – с електрическо одеяло, с грейка, с шише гореща вода…, но много внимателно, за да не предизвикаме изгаряне.
На нетреперещия човек е по-добре временно да не му се дава ядене и пиене.

Чуйте целия разговор и всички съвети на д-р Пенчо Пенчев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02
Илиян Царибродски - експерт в ключарския бранш, гост в

Как да предпазим дома си от крадци и какво трябва да знаем за ключалките?

Илиян Царибродски е собственик на една от най-големите фирми за ключарски услуги в София. Той практикува професията си вече 19 години. За него тя е страст, по която се запалва случайно покрай своя баща, когато е бил едва 16-годишен. Споделя, че никога не се е изкушавал да злоупотребява с професионалните си умения. „Ако някой ми е казвал нещо да..

публикувано на 25.11.22 в 18:55
Габриела Руменова

Проучвайте и четете условията при пазаруване

Хората нека не губят разумната преценка от Черния петък. Да не купуват само защото има намаления и да разчитат, че после в 14-дневен срок могат да върнат покупката, ако са разочаровани. Това посъветва слушателите на Радио София експертът Габриела Руменова от „Ние, потребителите“. Имаме право да върнем продукт само ако е купен онлайн, но..

публикувано на 25.11.22 в 18:10
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Ноември през погледа на малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

В последния петък на месеца в Радио София отново гостуват Божидар Лалов и Ивайло Симеонов от клуб "Млад журналист" . През ноември 12-годишният Божидар се е впечатлил от непрестанните караници в настоящия парламент - както по Изборния кодекс, така и по по-маловажни въпроси. Наясно е и със стремежа на България да влезе в Шенген, както и че против..

публикувано на 25.11.22 в 17:35

40 жени "сървайвър" помагат на други срещу насилието

На 25 ноември отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Отбелязва се от 2000 г. по инициатива на Общото събрание на ООН. Тъжен факт: През миналата 2021 г. у нас са убити 20 жени в резултат на домашно насилие. Пред Радио София Олга Минева - основател на организацията " Emprove " , разказа за..

публикувано на 25.11.22 в 17:07

Нова настилка сменя надупчения асфалт в градинката пред хотел "Рила"

Започна ремонт на градинката пред хотел "Рила" (истинското ѝ име е "Равин Гавриел"), съобщи кметът на район "Средец" Трейчо Трайков. "В три поредни бюджета предлагах да се включи този ремонт в капиталовата програма, но имаше натрупани проблеми от всякакво естество – обясни пред Радио София Трайков. – Знае се, че отдолу има археологически..

публикувано на 25.11.22 в 15:52
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Нужна е пожертвователност от политиците за управление в тежката ситуация

Никой не иска да поеме отговорността и да управлява през трудните зимни месеци, в сложната политическа ситуация. Всеки ден сме свидетели на скандали. А след 4 проведени избори през последните 18 месеца привържениците на партиите са радикализираха, избирателите започнаха да приемат политическите опоненти като врагове. Това коментира пред Радио..

публикувано на 25.11.22 в 15:03