Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Жана Станева - за грижата в първите мигове и дните след раждането

Снимка: Катя Чорова

Конкретният повод за срещата ни с нея е Бабинден – по нов стил се отбелязва на 8 януари (тогава беше и денят на всяка баба в семейството), а по стар – на 21 януари, когато е Денят на родилната помощ. Това са дни, в които всеки от нас може да си спомни за онези, които са съпътствали  и спомагали един от най-хубавите и най-чудните моменти в живота – раждането.

Оттам започва разговорът ни с д-р Жана Станева – завършила е МА в София преди цели 43 години, има две специалности – детски болети и неонатология, има и магистратура по здравен мениджмънт. Има специализации в приложението на ултразвуковата диагностика в педиатрията и в приложението на трансфунтанелната ехография. В продължение на 20 години завежда отделението по неонатология на болницата във Враца, а от две години е начело на Неонатологията в УМБАЛ „Софиямед“ в столицата.

д-р Жана СтаневаВ сутрешното ни „Радиокафе“ лекарката разказва за напредъка в сферата на неонатологията (и по света, и  - за щастие – у нас) и за изключително високия процент на запазването на живота на преждевременно родените бебенца, разказва за случаи, които някога биха се считали за невъзможни, а днес са ежедневие. Говорим за така важната връзка, която се създава (или по-точно продължава) в първите дни след раждането между майката и бебето и колко е важно те да са заедно от първия миг.

Д-р Станева е дългогодишен координатор по програмата на УНИЦЕФ „Болници – приятели на бебетата“, затова съвсем ествествено е да коментираме и темата за кърменето. Тя с тъга споделя че преди няколко години е имало хубава тенденция повече майки да кърмят, която към днешна дата не се запазва. „По-образованите майки кърмят повече и по-продължително време“ – споделя наблюденията си тя и категорично добавя, че има още много да се направи по отношение на разясняването на ползите от кърменето, които са безспорни. И носят едно с нищо несравнимо щастие и на самата майка, не само на бебето. Чуйте!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20

Професиите на бъдещето

Защо границата между реалността и виртуалната реалност се размива и до какви промени в ежедневието ни ще доведе това? Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е напът да набере над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева – интервю с Красимир Николов ,..

публикувано на 03.12.22 в 11:43

Не сме списание, а антология

Съживяват и модернизират най-важната платформа за български комикси през последните 40 години. 2022 ще завърши с издаването на списание Дъга, Том 1 . Девет нови комикса, събрани в 116 страници. От тук нататък, за Дъга ще се грижи Комикс Манифактура, в която могат да участват всички - и фенове, и автори. Заедно, ще гласуваме какво ще бъде бъдещето на..

публикувано на 03.12.22 в 10:18
Георги Колев

Способностите на хората с увреждания

Съюзът на инвалидите в България ще отбележи 3-ти декември - Международният ден на хората с увреждания с изложба под надслов "Ние можем" . В експозицията са включени творбите на дванадесет творци с различен вид увреждания, които разкриват чрез картините си своя вътрешен мир и своите мечти. Изложбата ще бъде открита в Галерия "Сердика" от 11:00..

публикувано на 03.12.22 в 10:00

Стартира 12-ото издание на “Наградите на БАИТ”

Стартира 12-ото издание на „Наградите на БАИТ“ . За пореден път ще бъдат връчени 8 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. Вече са подадени кандидатури в четири от категориите, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Весела Калъчева - изпълнителен директор на БАИТ. Това..

публикувано на 02.12.22 в 19:23

Как се промени цената на хляба след приетата през юни нулева ставка на ДДС?

Цената на хляба е различна за различните видове и различните производители. В търговската мрежа и пекарните в столицата може да откриете хляб на цени от 1,80 лв. до 10 лв. Оказа ли обаче очаквания ефект върху цените, приетата през юни тази година нулева ставка на данък добавена стойност за доставката на хляб и брашно? Чуйте от репортажа на..

публикувано на 02.12.22 в 18:00

С най-новия си сингъл "Знак" групата "Innerglow" поема в изненадваща посока

Групата  "Innerglow" представи предпремиерно в предаването „Добър вечер, София“ новата си песен „Знак“. Музикантите разказаха, че тя е нещо много различно от всичко, което групата е създавала в музикален план досега. „След излизането на дебютния ни албум "Satellites" , който беше с песни изцяло на английски и представляваше обобщение на..

публикувано на 02.12.22 в 16:52