Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Психиатърът д-р Александър Хаджигеоргиев

Не оценявайте емоционално психично болните, добрият подход е "неутрална добронамереност"

След "избухване" ти олеква, но някак ти е виновно, заради неовладяване на импулсите

Снимка: medicalnews.bg
Никол Кидман получава сърцебиене, световъртеж и загуба на контрол, защото страда от паническа атака. Джони Деп боледува от същото. Компания в това отношение им правят Ема Стоун и Опра Уинфри.
От депресия страдат или са страдали Дуейн Джонсън-Скалата, Лейди Гага, Салма Хайек и писателката Дж. К. Роулинг.
От биполярното разстройство страдаше Кари Фишър, известна като принцеса Леа от „Междузвездни войни“. За същото открито разказва Катрин Зита-Джоунс, както и други нейни колеги...
Пишат за това светски и други издания, но на никого не му е хрумнало да нарича тези личности „луди“, нали…

Въпреки че много се говори за премахване на стигмата по отношение на психично болните, хората във всекидневието продължават да употребяват „етикети“. Повечето от нас не се замислят, че никой съзнателно не се разболява, психичното отклонение не е заразно, а болният най-често не е толкова опасен, колкото се предполага.

По темата пред Георги Нейков разсъждава психиатърът д-р Александър Хаджигеоргиев от МВР болница.

Опитвам се да погледна на нещата от страната на психично болния. И да предизвикам у вас - както съм предизвикал у себе си – съжаление. Макар че това също не е най-добрият подход. Защото ако много съжаляваш някого – вече толкова не му вършиш работа… По-добре да държиш т.нар. добронамерена неутралност. Изслушваш го, ще се опиташ да го разбереш, ще си помислиш…

Чуйте повече по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02