Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Соня Тотева: Има бивши алкохолици

Доц. Соня Тотева
Снимка: Георги Корнейков, БНР
"България е може би единствената страна-членка на ЕС, която няма дългосрочна стратегия за борба със злоупотребата с алкохол, въпреки че проблемът с всяка изминала година става все по-мащабен и обхваща все по-млади хора и жени", каза в студиото на "Часът на здравето" доц. д-р Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм -  единствено по рода си у нас специализирано лечебно заведение за оказване на здравна помощ на лица с  наркомана  и алкохолна зависимост. По думите на доц. Тотева, все повече млади хора, дори 10 до 15-годишни деца и все повече дами от всякаква възраст употребяват алкохол рисково.

Коя е рисковата употреба на алкохол?

За нерискова употреба се посочват 50 милилитра концентрат (40 милилитра за жените), 1-2 чаши вино от 120 милилитра или една малка бира на ден, но не всеки ден, а до 3-4 пъти седмично. Тези норми са приети от Комитета за национални политики и дейности към ЕК, на който д-р Тотева е член. Ако тези количества са по-големи вече се говори за рискова употреба на алкохол.

"Алкохолната психоза е едно от най-тежките състояния, вследствие на употреба на алкохол. Тя не зависи от възрастта и от давността на алкохолната употреба. Има млади хора, които употребяват алкохол от 1-2 години, но получават психоза. Синеоките хора са по-предразположени. Това е спешно състояние в психиатрията и изисква приемане в болница", каза още д-р Тотева.

Кога вече има алкохолна зависимост?
Снимка
Когато се надхвърлят посочените количества алкохол и ако се наблюдава така наречената загуба на количествен контрол - невъзможността на пиещия да ограничи количествата. Друг важен симптом на зависимост е т.нар. абстиненция - състоянието на организма, когато се спре приемането на алкохол. Получават се болестни симптоми - треперене на ръцете, на главата, халюцинации, а може да се стигне и до епилептични гърчове. За съжаление повечето пациенти търсят помощ твърде късно, когато вече са настъпили необратими промени в мозъка, в черния дроб.

След 5 години алкохолна употреба и злоупотреба вече са налице изменения в мозъка и в централната нервна система. Алкохолизмът вече се определя като хронично рецидивиращо заболяване, докато преди 10-години се говореше само за промяна в поведението. Според доц. д-р Тотева има бивши алкохолици, но абсолютното въздържание пак е някакъв вид ограничение. Един излекуван алкохолно зависим е този, който може да употребява посочените по-горе приети за нерискови количества алкохол. Може да изпие 50 грама и да спре до там. Това обаче, по думите на специалиста, се случва рядко.

По-лесно за зависимия е изобщо да не пие


"По-трудно за болните е да пият малко. Една от най-разпространените максими при алкохолизма е "с една (чашка) не може, без една може". Всъщност има наследственост в 50% от случаите, но разбира се за това има и социални, и психологични фактори, каза доц. Тотева. Но уточни, че причината не може да се търси само в наследствеността. Годишно през болницата преминават между 500 и 600 зависими. Д-р Тотева е основател и на група на анонимните алкохолици, която продължава своите сбирки на ул. "Пиротска" в столицата.

Още за лечението на зависимостта, за работата с тежките състояния - чуйте в прикачените звукови файлове!Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22