Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пасивните къщи - максимален комфорт и здравословни условия на обитаване

Тази седмица в „Радиоприемница“ обсъждаме разумното използване на енергийните ресурси, които имаме, а днес ще се опитаме да разберем как домовете ни могат да се превърнат в енергийно ефективни сгради чрез модела „пасивна къща“ и какви са възможностите за разумно управление на ресурсите, които този модел дава.

Пасивната къща е преди всичко концепция, която осигурява максимален комфорт и здравословни условия на обитаване, с много нисък разход на енергия, и при максимално изгодни икономически условия, разясни Драгомир Цанев, зам.-директор на Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Тук не енергийните условия са най-важни, а комфортът и здравето на обитателите. Пасивната къща в никакъв случай не е по-скъпа. Чрез енергийните спестявания по-голямата начална инвестиция се избива в доста разумни срокове.

Появата на концепцията за пасивни къщи е породена от световната енергийна криза през седемдесетте години, когато започват първите изследвания за по-сериозни успехи в енергийните ефект на сградите и се търсят възможности за спестяване на енергия в сградния фонд.

Концепцията за пасивни къщи е базирана изцяло на принципи на строителната физика. Тук говорим за неща, които не могат да се оборят, които не са въпрос на едно или друго субективно мнение, на икономическа ситуация. Това са принципи от физиката и за това те са валидни и приложими във всякакви географски условия, във всички райони на света.

Още по темата - чуйте от разговора на Гергана Гайдарова с Драгомир Цанев, зам.-директор на Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Злоупотребата с болнични - по-малък лимит ли е решението

Личните лекари да могат да дават до 7 дни болничен без прекъсване, вместо досегашните 14, а годишният лимит за болнични дни, издавани от джипито, да бъде намален на 20. Това предлага правителството като мярка за справяне с изтичането на средства от НОИ с фалшивите болнични. Сред другите предложения е да се намалят и позволените дни за временна..

публикувано на 20.01.20 в 18:57

Момичета бунтарки ни напомнят, че няма нищо невъзможно

Какво е общото между Мери Шели, Нефертити, Вивиан Майер, Одри Хепбърн, Мата Хари и всяко момиче по света? Че имат правото да бъдат всичко, което си поискат! Това ни припомнят Елена Фавили и Франческа Кавало с книгата си „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2”. Продължение на сензационния бестселър на „Ню Йорк таймс“, преведен на повече от..

публикувано на 20.01.20 в 18:25

Момичетата от "Wildberries" привличат съмишленички с екстремни спортове

Wildberries казват за себе си, че са олицетворение на всички момичета, които се занимават с екстремни спортове и обичат активния начин на живот. Общността е създадена от момичета за момичета и цели да ги "вдъхнови" да излязат сред природата и да живеят здравословно, практикувайки любимите си спортове. Организират уъркошопове по сноуборд,..

публикувано на 20.01.20 в 17:55
Екипът на Радио Видин

Гергана Панова: Събираме късчета от живота и ги сглобяваме в истории

Българското национално радио е институция, която осъзнава каква огромна отговорност има към слушателите, но има и огромен опит, върху който стъпва, за да предложи професионален радиопродукт. В същото време то продължава да се променя, за да може адекватно да отговори на очакванията на своите слушатели. В това е убедена Гергана Панова - главен..

публикувано на 20.01.20 в 17:51

"БНР Бургас" - верен спътник в живота от Обзор до Синеморец и от Елхово до Сливен

С обществени кампании, подкрепа за обществено значими каузи, открити студиа и сцени, както и медийно популяризиране на събития и различни прояви от културния календар на общините, вече 8 години, БНР Бургас утвърждава авторитета си на единствен обществен ефирен оператор в българския югоизток. Радио Бургас е верен спътник в живота на хората от Обзор..

публикувано на 20.01.20 в 16:57

Киноточка продължава серията от сериозно документално кино с филма “Океан от пластмаса”

На 10 декември 2019 г. с прожекция на тема "Киномузика", в Първо студио на БНР започна новият проект Киноточка, който продължава със серия от събития и през 2020 г., едно от които е прожекцията на филма “Океан от пластмаса” на австралийския жерналист Крейг Лийсън  на 23 януари. “Получихме покана от Културния отдел на Американското посолство да работим..

публикувано на 20.01.20 в 16:02

ВКС възстанови Марияна Иванова като директор на детска градина "Зорница"

Марияна Иванова се връща като директор на 164-та детска градина "Зорница" в столичния квартал "Горна баня". Тя встъпва отново в длъжност, след като бе уволнена по обвинение от Столичната община за надпланов прием на хронично болни деца през декември 2017, но Върховния касационен съд я възстанови на поста. След уволнението бе променена и..

публикувано на 20.01.20 в 15:24